Augmentace (dosypání) čelistní kosti / otevřená kyretáž zubů / chirurgická léčba dásní / parodontózy

ladyx
11. kvě 2022

Tato operace znamená NAŘÍZNUTÍ a odklopení dásní, hloubkové vyčištění a vyhlazení kořenů zubů a v případě potřeby doplnění (augmentace) zubní kosti.
Pozn.: Existuje také hloubkové čištění zubů, kdy se dáseň NEŘEŽE, tzv UZAVŘENÁ KYRETÁŽ. To tedy není chirurgický zákrok, ale absolvovala jsem ho také, je to součást přípravy zubů na kyretáž otevřenou. Pokud není paradontóza pokročilá, často stačí tato uzavřená kyretáž pro vyléčení pacienta. U mě bohužel ne, měla jsem příliš agresivní formu bakterií.
Takže hned úvodem - dá se to, nebolí to při ani po zákroku.
Já jsem absolvovala otevřenou kyretáž a augmentaci čelisti na celé horní i dolní čelisti (s odstupem týdne). 2 dny před zákrokem jsem začala brát ATB denně 3 tablety dle lékaře.

15 min před operací mi byly podány dvě malé tabletky. Jedna je proti tvorbě slin, aby příliš slin nepřekáželo při operaci. Druhá je na uklidnění. Člověk se cítí normálně, ale je opravdu
klidnější, celý zákrok vnímá v klidu. Po operace je ale unavený, malátný, je nutný doprovod. Následuje operace - lehnete na křeslo, sestra vás celého přikryje textilií a také zakryje obličej lehkou látkou, otvor je pouze pro ústa, oči zakryté. Lékař desinfikuje tekutinou okolí úst, následuje znecitlivující gel, aby nebylo nepříjemné, jak sestra drží "háky" a podobně. Dál přichází injekce. U horní čelisti cca 6, u dolní cca 4. Injekce mě osobně trochu bolí, někoho jen tlačí. Ale s tím už má asi každý zkušenost.
Chvíli se čeká až injekce zabere a pak lékař začne. Odříznutí dásní jsem vůbec nevnímala, myslela jsem, že mi lékař zkouší hloubku jednotlivých "chobotů" a ony byly už dásně odřízlé a začalo číštění. To je velmi podobné tomu při uzavřené kyretáži. Prostě oškrabávání každého zubu ze všech stran. Cítíte, že se něco děje, slyšíte, ale nic nebolí. Následuje vyhlazení kořenů, to se dělá nějakou "rotační bruskou" která je chlazena vodou, voda stříká do úst, to mně bylo nepříjemné, je třeba prostě dýchat nosem a zachovat klid. Po očištění už vás čeká jen doplňování kosti kašičkou z kostního písku a tekutiny. Po doplnění následuje šití, také není cítit, pouze z dvou zubů mně šití štíplo jako když dává lékař injekci před operací.
U mě trvala každá operace cca 1h45min. Jeden týden horní, druhý týden dolní čelist. Po operaci jsem si hned vzala jeden Nurofen, další nebyl potřeba, už pak nic nebolelo. Byla jsem lehce oteklá spíš z toho, jak mi vytahovali koutky těmi háky. Ústa jsou pak celá otlačená, stehy překáží, ale člověk si rychle zvykne a rychle se to hojí. Mluvit jsem mohla hned po odeznění injekce normálně. Ale ten den po operaci jsem vždy prospala. Takže pokud máte možnost den poté volno, tak super.

ladyx
autor
Autor odpověď smazal
Zobraz
martuleg
21. bře 2023

@ladyx Můžu se zeptat, kde jste operaci podstoupila?

ladyx
autor
23. bře 2023

@martuleg Brno MUDr Ivo Berka. Velmi dobrý lékař myslim si.

martuleg
24. bře 2023

@ladyx Děkuji

aymi
21. kvě 2023

@ladyx dobrý den,zitra podstupují stejný zakrok jak vy,augmentaci čelisti,strasne se bojim,mam úplně panickou hrůzu už vic než mesic…,vy jste to úplně krásné popsala postup operace,chtela bych se ještě zeptat,tu látku budu mit položenou pres obličej,nebo celou hlavu jak ve skafandru?mam fobii i z uzavřených prostor a panickou hrůzu,ze nebudu videt a moct dychat,moc dekuju za odpověď

ladyx
autor
22. kvě 2023

@aymi taky jsem se hodně bála. Tak, jako dlouho ne. Ale opravdu léky na uklidnění dělají své. Nebojte se, zvládnete to. Ohledně látky přes obličej... Je to lehounká látka nebo spíš papírová tkanina, otvor je na ústa a nos, s dýcháním žádný problém, měla jsem předem strach, protože raději vidím, co kdy lékař dělá a co bere za nástroj atd, ale vůbec mi to nevadilo. Nebylo to omezující ani nepříjemné.

aymi
22. kvě 2023

@ladyx dobrý vecer,tak dnešek už mam za sebou,ještě mě to samé ceka zitra-spodní čelist…,proběhlo vše úplně v pohode,zvladla jsem to pošle p.doktora i sestřiček na jedničku🙏,tak zitra doufam,ze průběh bude stejný!musela jsem svítit i laxaurin,jinak bez toho bych to nedala.Ale nastesti jsou všichni velmi milý,vstřícní a lidšti,chápou strach a obavy,pooperační fáze když to prichazeli k sobe snesitelna,vzala jsem prášek a dobrý🙏,moc vam dekuju za odpověď,zitra ještě jednou a mam to za sebou,ja jsem strašný stresmen a posera,co se týká zubare🙈🙉

ladyx
autor
22. kvě 2023

@aymi to asi většina lidí! Máte půlku za sebou, to je super. Pak už jen vydržet tu stravu. Já byla živá z kefiru, který mám naštěstí moc ráda 😀 a super je i vývar s nudlemi. Hodně štěstí!

aymi
24. kvě 2023

@ladyx dobrý den,tak už mam oboji za sebou,nooo,u mě ten včerejšek teda o dost horsi🙈,a to prej je vzdycky náročnější vršek….,ja už to měla u dvou zubu hooodne hluboko,čištění mě dost bolelo i pres dopichnuti injekce,cítila jsem vsecko,vydrzela jsem,ale byl to fakt mazec🙈,pak jsem nemohla vůbec mluvit,nateklou mam jednu stranu porad a jim jen jogurty,smoothiecka a mam silný vývar polévku,vic nic nedam,ale to mě nevadi,to jsem zvykla💪,nastesti mam cely tyden volno,takze jen odpočinek a dost spím,což jsem už potřebovala,bo mesic jsem se poradně nevyspala😟,moc vam za vše dekuju,za vasi ochotu,zkušenost a rady🙏

ladyx
autor
24. kvě 2023

@aymi jéje, to jste si teda dala, právě dole to bývá, jak píšete, lepší, ale je to prostě individuální, jako vše. Tak ať je brzo líp!

aymi
24. kvě 2023

@ladyx moc vam za vše dekuju,jste mila a konverzace s vama velmi prijemna,mejte se krásně,pěkný vecer Dáša