Asymetrický hrudník (žebra). Máte zkušenost?

terezkaa02
25. srp 2024

Ahoj mamky, nesetkala jste se prosím některá po dětech s tím, že se vám trochu změnil tvar hrudníku, nejspíš v souvislosti s nerovnoměrným zatížením páteře při péči o dítě. Malou jsem nosila hlavně na pravé straně a teď si začínám všímat, že mám na levé straně podivně postavená žebra, jakoby více do špičata.

kosi_cek
25. srp 2024

@terezkaa02 tak samozřejmě to může být i z asymetrického nošení, ona stačí chvilka a tělo zareaguje a zkroutí se, nahne se na jednu stranu a tak...Nejsem tedy žádný odborník, ale je docela časté, že s těmi žebry hne vyloženě těhotenství a nemusí si úplně sednout zpátky, často právě na straně, kde mělo miminko prdelku (nebo hlavičku, pokud je prdelkou dolů). Tak to bylo u mě, ten problém jsem zaznamenala až po 4. porodu (po 5. a 6. opět v pohodě), ale vesměs stačilo na to jen pár docela.jednoduchých dechových cviků a žebra se vrátila zpět nebo alespoň se zatáhka, že už mi tak výrazně na té jedné straně netrčí. Účinek dechového cvičení byl velmi rychlý. Zkusila bych se třeba v leže na zádech s pokrčenýma nohama soustředit na výdech a zapojit při výdechu ty šikmé břišní svaly (celou tu oblast žeber) směrem dolů a zároveň k sobě, vše opravdu jen dechem a vědomým zapojením, aniž by se člověk např. nějak zvedal z podložky a nebo teda nějakou rehabilitaci, já.měla kvůli jinému problému napsanou od lékaře 😉 Takto má žebra vypadala rok po 4. porodu a pak foto tedy o cca půl roku později, ale sedlo si to o dost dříve 😉

dashyyy
26. srp 2024

ano určitě může dojít k různým rotacím, ideálně se obrátit na fyzio, zkušeného a zaměřeného na matky po porodu, pomůže 😉

cilkat
26. srp 2024

Em... mě to přijde úplně normální... Ale ano, pokud je to něco, co ti vadí, tak první krok je fyzio.

terezkaa02
autor
6. zář 2024

Dobrý den,, moc děkuji za odpovědi. Zkusila jsem po přečtení odpovědí trochu začít cvičit, posílit svaly na té propadlé straně a hle zázrak, trochu se to srovnalo, už to tolik nevyčnívá☺️💗🙏