Ahoj všichni,
vím, že v prvé řadě je v tomhle tématu nejdůležitější názor lékařů, bohužel mi ani jeden z mých lékařů (gynekolog a neurolog) nedokázal dát v mém případě úplně jasnou odpověď a radu a tak doufám, že se tady třeba najde někdo, kdo byl ve stejné nebo podobné situaci a mohl by mi nastínit, co se po kterém rozhodnutí v jeho/jejím případě stalo, protože jsem už naprosto zoufalá.
Abych uvedla celou situaci - migrénami trpím už od dětství (měla jsem zánět mozkových blan), celkově se to zhoršilo v pubertě, cca od 16 jsem brala antikoncepci s týdenní přestávkou a tam se začaly migrény zhoršovat, především vždy ten týden, kdy jsem měla "menzes" jsem na migrény trpěla a po jendnom zvlášť ošklivém záchvatu migrény jsem antikoncepci přestala užívat. Nějakou dobu jsem měla relativně klid, jeden až dva záchvaty za měsíc, což se tak nějak zvládat dalo. Jenže zhruba rok zpět se mi častost migrén začala navyšovat, hlavně při menzesu, navíc se mi přidala i silná nausea a nechutenství během menstruace, kterou jsem měla absolutně nepravidelnou (třeba jednou za 4 měsíce), časem se ale začaly dostavovat migrény i během ovulace a nebo v době, kdy bych ovulaci nebo menzes právně dostat měla, ale samotná ovulace nebo menzes se nedostavily.
Zhruba před čtyřmi měsíci jsem se tedy po poradě s gynekologem rozhodla začít užívat antikoncepci (Minicystron) bez té týdenní pauzy, prostě po dobrání platíčka začít další. Zastavení hromonálně řízených migrén byl jeden z důvodů, další byla naděje v to, že po delším braní bez té pauzy by se mohl ten můj šílený cyklus trochu upravit. První tři měsíce jsem migrénu pořád občas měla, cca 4 záchvaty měsíčně, které byly slabší, než když jsem antikoncepci nebrala a bylo jich o trochu míň, jen jsem si všimla, že i když antikoncepci beru bez přestávky, občas "špiním" a v tom období tu migrénu 100% mám. Tenhle měsíc se ale asi něco v mým těle zbláznilo a od začátku měsíce mám jeden záchvat migrény za druhým. Některé jsou od zad (ty poznám tak, že se objevují na pravé straně), o těch ani tak nemluvím, ale opět jsem začala špinit, načež mi gynekolog doporučil, abych si udělala pětidenní pauzu, že se to někdy u dlouhodobého branní nonstop stává a ta pauza by mohla pomoci. Od momentu, kdy jsem začala špinit, až do teď, kdy mi krvácení dojíždí a beru si po pauze čtvrtou tabletku je to 11 dní a z toho jsem měla 4 dny migrénu, 4 dny tlak/bolest hlavy. Co mě děsí je to, že se mi celkově příznaky té migrény rapidně zhoršily, horší než bolest hlavy jsou stažené svaly na krku, které nepovolují ani po odeznění záchvatu, které až stahují čelist, šílené bušení srdce, nevolnost a nechutenství (ty trochu připisuji tomu krvácení), zimnice a následné návaly horka, prostě věci, které se mi nikdy neděly. Plus, když si vezmu triptan nebo lék na bolest, tyhle příznaky se ještě zhorší a i když mi třebas bolest povolí, tak mám v hlavě furt děsný tlak a migrénu do max dvou dnů zpět.
A teď babo raď - neuroložka by chtěla, abych antikoncepci vysadila, ačkoliv ji tedy neberu klasicky s tou pauzou a když jsem jí volala ohledně toho, jak se mi ty migrény zhoršily v momentě, kdy jsem začala špinit a udělala si tu pauzu, tak mi narovinu řekla, že sama neví, co pro mě nakonec bude lepší, protože nelze říct, jestli je mi tak blbě proto, že jsem měla "menzes" nebo proto, že to byl "menzes v pětidenní antikoncepční pauze". Gynekolog ten se vyloženě děsí toho, co se stane, když tu antikoncepci vysadím (ačkoliv byl nakloněný tomu, abych změnila značku, pokud by mi nevyhovovala atd.), protože po tom vysazení je to prý šílené. Já sama jsem přemýšlela, že bych zkusila antikoncepci vysadit, protože bych ráda brala na bolest zad a celkové uvolnění CBD olej (který se podle všeho s antikoncepcí bije), ale po těch šílených 11 dnech, kdy jsem kolikrát myslela, že vypustím duši, se teď hrozně bojím toho, co bude to moje tělo vyvádět a ještě víc se hrozím té menstruace, která by pak přišla. Už třetí den jsem z celé té situace v depresivním stavu, protože si neumím představit, jak budu žít, pokud bych měla ty záchvaty mít takhle často.
Má někdo zkušenost s tím, jestli se mu migrény pro braní antikoncepce ve stejném schématu zlepšily/zhoršily? Případně nějaké jiné poznatky? Budu hrozně vděčná za cokoliv...
Děkuju moc.
Nebrat antiko a poctivě si odsledovat vztah hormonální profil x migrény ( tzn. chodit na max co 4 dny na krev) a podle toho zvolit další postup.
@kadarka Děkuju moc za názor. K neuroložce jdu teď ve středu osobně, na magnetickou rezonanci mě posílala v roce 2014 (nic tam nenašli) a od té doby se na další vyšetření tou MR moc netváří, protože je to hrozně drahé vyšetření, mě by to asi trochu uklidnilo tam jít, ale bohužel momentálně 8-12 tisíc na samoplátství nemám. :( Už jsem vypozorovala, že něco taky nesnesu, třebas to červené víno, vadí mi vůně čehokoliv spálenýho/smaženýho. Na rehabilitace jsem bohužel chodila už X krát a vždycky to bylo takový nijaký, i když jsem cvičila, jak mi řekli, i po tom, co rehabka skončila, nijak mi to neulevilo. Teď začínám chodit na Vojtovu metodu, ale i sama paní cvičitelka se netvářila, že by mě to mělo kdovíjak spasit. Taky je mi jasné, že je na tom spousta lidí hůř, jen to na mě nějak šíleně padlo tím, že mi hrozí, že přijdu o práci, přítel je na všechno sám (pracuje, dělá doma všechno, pak se ještě snaží starat o mě) a i když nic neřekne, tak je z toho taky v háji psychicky...
@bassetlady Asi to bude znít jako hloupý dotaz, ale kam na tu krev jít? Ke gynekologovi/praktikovi/jako samoplátce do nějaké laboratoře? Moc si třeba neumím představit to chtít po gynekologovi, je to maličká ordinace, ani supermoderní gynekologický centrum, kam jsem chodila před tím, tak tuhle možnost nemělo, tam dělali krevní odběry a rozbory pomalu jen s pistolí u hlavy. :D
Zkus kopretinu řimbabu. Mám migrény přes 15 let a je úplně jedno jestli antikoncepci beru nebo ne, prostě 2-3x do měsíce mimo provoz. Na tohle jsem narazila náhodou a zatím dobrý.
Gynekolog nebo praktik vypíše žádanky a pak do laborky. Chce to trošku po nich dupat.
@bassetlady hormonální profil co 4 dny? A co jí to dá proboha? Migreny nejsou jen v ovulačním cyklu, nebo jen v anovulačním cyklu, migrena je hajzel, který reaguje na sebemenší stres, zátěž, změnu rytmu, malý pokles příjmu tekutin.... a tisíc dalších věcí. Migreny doposud nejsou na 100 procent probadana nemoc. Lecim se cely zivot, mam za sebou i preventivní užívání TCA a BB, mám za sebou hospitalizaci pro status migrenicus, běžně jsem trávila 3 dny zvracenim. Kontinualni uzivani antiko taky znám, dá se říct, že chrání od status migrenicus pri predmensruacnim poklesu hormonu.
@asinehri moc dobře vím, co je migréna. A tady je navázaná na menstruační cyklus. Takže pokud dokáže vysledovat, že nejhorší migréna je při poklesu progesteronu, dá se to vyřešit. Je to jedna z variant zjištění spouštěče, což je v podstatě jediná možnost, jak migrénu zkrotit - předcházet jí.
Ahoj. Pisu jen z vlasni zkusenosti. Antiko a migrena, zvlast ta na cevnim podklade ,moc dohromady nejdou. Ale.. Brala jsem nejakou uplne nizkohormonalni a tehda pred cca 7 roky i nejdrazsi..a docela to slo. Migrena v tydnu MS, klasika, triptan to poresil, ale za tyden padla zasoba na mesic tj. cele platicko 6ks. Po triptanu vzdy uleva, roztahuje cevy..
To co popisujes bych resila osobni navstevou neurologa, ne jen pres telefon! a trvala bych na vysetreni bud magnetickou rezonanci, ct nebo obojim.. Ano, muzes mit i od krcni patere, ale bez vysetreni hlavy to nikdo na 100pro rict nemuze. Jinak, mela jsem prisny zakaz brat ATK non stop, nemela jsem pak treba 3 mes MS! po vysazeni.... Narusi to tvorbu vlastnich hormonu, logicky kdyz je dodas umele.. A vyhybat se ms, aby te nebolela hlava, to nejde..
Po porodu uz nezobu antiko, migreny mam , vazane vetsinou na MS. Taky ale na stres a jidlo, nesmim ani cuchnout k plesnivemu syru, cervene vino a orechy, to je mor a ted v zime citrusy vseho druhu taky nebrat.. Vytipuj si, co z jidla ti nedela dobre, koreni, cigara, alkohol, rezim dne, spanek, jidlo- vse chce pravidelnost, je toho spousta..Zkusit poresit krcni pater, chodit na rhb, masaze...Snat to trochu pomuze.. A drz se, vzdycky si rikam kdyz trpim, ze lidi maji i horsi veci ,treba roztrousenou sklerozu... Asi mam trochu jiny pohled ale po tech letech s migrenou....