Antidepresiva. Jaký to má na vás vliv?

l12lea
21. pro 2023

Ahoj, nevím, jestli tohle je před Vánoci populární téma, ale potřebuji poradit. Asi ani nechci rozepisovat, co se děje, každému se děje něco, že jo a každý to taky jinak zvládá. 10 let stresu jak na houpačce jsem zvládla s občasným užitím lexaurinu, ale kvůli okolnostem, které tak moc nejde změnit, jsem upadla v posledním roce do depresí, s totálními propady v náladě. Začal jsem se celodenně klepat, přestávám fungovat jak v práci, tak doma, dělám chyby, špatně si pamatuju, no už je to stav, kdy už si říkám, že to tady nedám, tak jsem se objednala k psychiatrovi. Objednání lhůty dlouhé, neva, zkusím vydržet, ale chtěla bych se tu zeptat těch, co užívají antidepresiva, jaký to má na vás vliv? Nikdy jsem je nebrala, ale budu muset a nevím, co od nich čekat. Zaberou hned, nebo nezhorší se mi moje stavy deprese, nebudu po nich moc mimo? Potřebuju normálně fungovat, nemůžu být vyplá troska na gauči. Pomohlo z vás někomu užívání, dá se z toho pak vystoupit nebo už je člověk závislák napořád?

lv
21. pro 2023

Pomohlo, fungujou. Netlumí, vysadit se dají, když se stav stabilizuje, optimální je cca půlrok minimálně brát. Nasazování není nic moc, účinnost začíná někdy 3.týden, plný účinek za 6 týdnů. Ale zas nic, co by se nedalo vydržet, je to spíš nepříjemné.

l12lea
autor
21. pro 2023

A nasazování nic moc z jakého důvodu? Asi to na každého působí stejně jinak ale já se bojím, aby se mi po nich stav ještě víc nezhoršil, to už bych asi skončila v léčebně a to jaksi nemůžu, neměl by se mi kdo postarat o děti ☹

konidana
21. pro 2023

@l12lea stav se muze ze zacatku zhorsit, ale treba ja u sebe zadne zhorseni nepozorovala. Nasazuji se pomalu a postupne se zvysuje davka, tim se ty nez.ucinky eliminuji. Brala jsem je 1.5 roku. Zacly mi zabirat asi po 14 dnech? Ale ja k tomu tech prvnich 14 dni brala jeste nejaky drijak co uklidnuje hned. Ten jsem pak brzy vysadila, pze je navykovy. Narozdil od antidepresiv. Ty se pak zas postupnym snizovanim davky v pohode mohou vysadit.

marselina
21. pro 2023

@l12lea prvnich 14dnu uzivani ti muze byt kapku hur jez antidepresiva zacnou ucinkovat, taky ti nemusi sednout hned ty prvni ktere pripadne dostanes. Dostanes li ty ktere ti sednou, prijde uleva a vratis se zase pekne do zivota. Nejsou navykove, casem je budes moct treba i vysadit a nebo uz taky ne, ale rozhodne se nemi za co stydet a situaci podcenovat.

bramarfi
21. pro 2023

@l12lea beru je kvuli chronické nespavosti. Nasazení jsem se hrozne bála, ale zbytečně. Strasne mi antidepresiva pomohla, hlava plne funkční, nezastrena mysl. Jedine co, zpomalila me. Ne markantne, spis me asi srovnala do "normalu", ale toho jsem si u sebe všimla.

svija
21. pro 2023

@l12lea - kdybys potřebovala tak běžná antidepresiva může předepsat i prakticky lekar, nevím za jak dlouho máš termín.

l12lea
autor
21. pro 2023

Tak díky za zkušenosti, projela jsem tu i další diskuze a asi to, co jsem čekala, někomu sedne někomu ne, já teda pořád váhám, zda si je nechat nasadit, termín mám za měsíc a už 2 měsíce na něj čekám, propady zajídám lexaurinem, ale bojím se, že se ani toho lexaurinu pak nezbavím, po půl roce užívání půlky prášku 3mG denně se bojím všeho, i samotné návštěvy psychiatra, kde jsem nikdy nebyla a nevím, co tam budu plácat za nesmysly 🙂

konidana
21. pro 2023

@l12lea antidepresiva jsou rozhodne lepsi nez lexaurin. A psychiatra se neboj, normalni doktor, jako kazdy jiny.

jannym
21. pro 2023

Me predepsala antidepresiva prakticka, psychiatr mi je nechal i ve stejne davce, nez nabehly byl to mazec a ja si vzala neschopenku, v praci jsem delala chyby a uz to bylo neunosne, po stabilizaci je to o dost lepsi. Psychiatr je proste doktor, najsi si i psychologa, me dala zadanku doktorka na psychiatrii…

l12lea
autor
21. pro 2023

Tak uvidím, co mi psychiatr řekne. A než jste depku nebo panický ataky začali řešit lékama, měli jste někdo problémy s pamětí a se soustředěním? Já si připadám dost mimo, zapomínám jména, zapomínám že vařím, dělat víc věcí zaráz mi dělá problém ☹

konidana
21. pro 2023

@l12lea ja mam tenhle problem odjakziva🤣, deprese to jeste zhorsila. Po nabehnuti leku hned markantni zlepseni, na puvodni stav (zlepseni se nekonalo 😅 )

bramarfi
21. pro 2023

@l12lea Až když se objevily tyhle potíže, předtím jsem si pamatovala dost dobře.

l12lea
autor
21. pro 2023

No já někde na netu vygooglila, že velký stres může způsobit potíže s pamětí. Mě to dost zaskočilo, 10 let žiju v nervu a stejně jsem zvládla všechno dělat, všechno si pamatovat a vše stíhat, často i s úsměvem (někdy předstíraným),ale asi už si tělo řeklo dost, protože jsem si nedávno nedovedla vybavit jména učitelek svých dětí, u doktora si vzpomenout na léky, co jsem jim automaticky jako robot dala na nachlazení, připadala jsem si tam jak úplná blbka.

konidana
21. pro 2023

@l12lea telo strasne dlouho umi jet ze zasob a na dluh. I hlava. Proste ve vsem. A pak teprv kolabuje.

l12lea
autor
21. pro 2023

Jsem si nikdy nemyslela, že takto selžu. Byla jsem vychovávaná spíš v mužské energii, neřvi a makej. Ani moje matka si neuměla říct o pomoc, však taky dopadla špatně.

bramarfi
21. pro 2023

@l12lea zkus si to vyhnat z hlavy, prijmout pomoc / nechat si pomoct neni selhání. Kolapsem a stradanim nikomu nepomůžes, nebudeš statecnejsi, nestanes se tim hrdinkou. Antidepresiva už punc stigmatu dávno ztratila.

l12lea
autor
21. pro 2023

Asi pravda, změnit bych toho měla ve svým životě dost.

jittuli
22. pro 2023

@l12lea moje segra mi ten účinek popisuje tak, že ji AD drží stále v klidné úrovni emocí, nemá propady dolů ale ani necítí tak silně ty pozitivní emoce. Zkratka nejsou žádné výkyvy nahoru dolů ale drží se v jedné úrovni.

mandala
22. pro 2023

Určitě neváhej, sama vidíš, že se ten tvůj stav zhoršuje a může být i hůř, na to nezapomeň. Myslím, že psychiatr sám posoudí a popř. nemusí léky nasadit, ale podle mého budou na místě...
Jinak mě bylo ze začátku neskutečně zle, nemohla jsem ani do práce, ale to se musí vydržet, protože pak přijde postupně úleva, ( zhruba za 14 dní) a na ten pocit nikdy nezapomenu. Co se týče emocí, hrozně jsem se bála, že budu utlumená, ale není to tak, a ani by nemělo být, vše je jako předtím, kdy jsem byla " zdravá,"... Přeji hodně štěstí, uvidíš, že pak budeš ráda za to, že existuje něco, co nám může pomoct... ♥️

l12lea
autor
23. pro 2023

Děkuju, holky, za rady a přeju pokud možno klidný Vánoce