Aneurysma mozku. Máte zkušenost?

rejalin
6. črc 2023

Ahoj holky, moc bych ocenila vaše zkušenosti k tomuto tématu, kdo řešil něco takového.
V sobotu operovali babičku s touto diagnózou. Evidentně s tím chodila už týden, stěžovala si na bolest hlavy, nebylo ji dobře. Každý den jsem jj volala (bydlíme daleko od sebe), kontrolovala a v pátek najednou byla hodně dezorientovaná, mluvila mimo, takže jsem volala rychlou.. celou dobu k doktorovi odmitala jít, byť jsem ji přemlouvala. Samozřejmě teď si to hrozně vyčítám, že jsme ji prostě neodvezli, přemýšlela jsem nad tím..ale fungovala normálně.. no asi si to jen tak neodpustím. Nyní je babička po operaci, podle doktorů to dopadlo tak dobře, jak jen to šlo. Bude teď 14 dní na JIP, čekají než se vstřebá krev v mozku. Pohybově vypadá babička dobře. Ale je hodně spavá, chvílemi usíná i během konverzace, často odpovídá jednoslovně, po dlouhém přemýšlení. Někdy mi přijde zorientovaná, někdy trochu mimo. Dneska se poprvé více rozpovidala a byla hrozně jiná. Taková jakoby dětinská (chvílemi se tak divně pohihňávala, takový zvláštní způsob mluvy měla), někdy trochu paranoidní (že ji všichni kecame, že vůbec ji nic nen, že lžeme) atd, někdy úplně jakoby vypne a kouká do zdi..doktoři zatím nic nechtějí předvídat, což chápu. O tom, že může dostat spasmy a přijít zhoršení vím.
Zajímá mě, jestli někdo máte podobnou zkušenost, tak jestli se to po téhle fázi zlepšilo - jestli ten dotyčný začal reagovat lépe. A ráda si poslechnu i jiné informace - jak dlouho s tím vaší blízcí byli v nemocnici, následuje pak nějaký rehabilitační pobyt (pokud je jinak fyzicky v pořádku) a tak dále.

rejalin
autor
6. črc 2023

@drep omlouvám se, že tě označuji, všimla jsem si v jiné diskuzi, že máš s tímto zkušenosti. Případně moc děkuji za odpověď ❤

werik153
7. črc 2023

@rejalin při operaci měla anestezii, náš děda byl absolutně mimo po ní. Trvalo 3 týdny než se to zlepšilo. Měl teda jinou diagnózu.

evaviki
8. črc 2023

dej ji cas.. Tatovi po operaci aneurysmy na treti den otekl mozek, blabolil, nevedel se najist, nic.. za par dnu to ustoupilo, diky tomu ale byl na jip temer 3 tydny a pak jeste 2-3 tydny na normalnim oddeleni. . Je to tezka operace, navic, vzdy je riziko, ze se neco poskodi, Tata pak moc nemluvil, mel od operace afazii. Ale vedel zpivat. 🙂 Jsou pak ruzna cviceni, rehabky, lazne, co pomuzou. Zalezi, co bude potreba zlepsit, to ale uvidis za par tydnu. Jinak ano, casem se to zlepsi, po teto operaci pak tata jeste dokazal i ridit. 🙂 Drzim palce, at je babicce rychle lip.

drep
8. črc 2023

@rejalin já si nevšimla, žes mě označila, tak píšu až teď. Neznám detaily, tak umím odpovědět jen hodně obecně - hodně důležitý je, jaký byl rozsah a lokalita krvácení, předpokládám, že obojí z toho lepšího (protože horší vede k ochrnutí, bezvědomí s ventilátorem a podobným radostem). Kvalitativní porucha vědomí (to je ta zmatenost, agrese atd) je extrémně běžná jednak u starších pacientů v intenzivní péči a samozřejmě u neuro-pacientů obecně, tvoje babička má kombinaci obojího, takže kdyby neprošla svým deliriem, bylo by to vlastně divný. To delírium často bývá samo o sobě, ale může signalizovat i ty typický komplikace (vasospasmy, hydrocefalus, minerálový rozvrat, infekci). Může odeznít a nemít následky. Může se vrátit s odstupem (tak to většinou znamená nějakou tu komplikaci). Můžou zůstat následky - to už jde trochu mimo mě jako intenzivistu, ale bývají to právě poruchy paměti, změna osobnosti, poruchy učení, spánku, náladovost. Na jipu by měl být do 14. Dne od ruptury, tedy pokud s tím týden chodila, tak my cca ten 14. Den překládáme při absenci komplikací na neurochirurgii, tak ti “nejvíc v pohodě” byli třeba už jen dva dny, ale většinou tam pacientu jsou do 21. Den od ruptury, dokud berou léky k prevenci pozdního ischemického deficitu. A pak záleží, pokud o to sami stojí a neměli problém, tak se do práce a normálního života vraceli do dvou měsíců od ruptury.

rejalin
autor
8. črc 2023

@drep děkuju moc za odpověď. Mohla bych se ještě zeptat, dneska jsem telefonovala s doktorkou a ta říkala, že ji našli 2 ischemické nálezy, ale prý nic dramatického. Ale moc jsem ji nepochopila (ona pospichala a na mě u toho ječelo dítě). Potom jsem na internetu našla něco v tom smyslu, že jsou to části mozku, které jsou nedokrvene.. nevíš, jestli to může být také jen dočasné nebo co vlastně (promiň, že takto otravuji, je mi jasné, že nemáš křišťálovou kouli. Spíš mě to zajímá obecně).

rejalin
autor
8. črc 2023

@evaviki
@werik153 také moc děkuji za odpovědi ❤

drep
8. črc 2023

@rejalin to už hodně hádám z křišťálové koule, ale čistě selsky- kdyby to byla ischemie od toho krvácení (tlakem hematomu nebo tak něco), tak by to bylo už na úvodním CT. Takže to beru za nové a pak jsou dvě možnosti - buď je to důsledek operace (ideálně by se to stát nemělo, ale někdy nejde klip nasadit tak, aby neuzavřel nějakou malou tepénku) anebo vasospasmů (ty začínají nejdřív čtvrtý den od ruptury a babička měla potíže už pár dnů). Každopádně ischémie na CT je prostě mrtvý okrsek neuronů, ten už se neuzdraví. Ale pokud ta ischémie. Nepostihla nějakou hodně důležitou oblast, tak vlastně nemusí udělat problém. Ale na druhou stranu pokud je v čelních lalocích, tak může zodpovídat za to chování (buď ischémie sama i sobě anebo otok, který kolem ní je aspoň trochu vždycky)

rejalin
autor
9. črc 2023

@drep dekuju moc ❤