Ahoj, chci si udělat malý průzkum 🙂.
Jde mi o to, jak v různých nejmenovanych řetězcích lékáren nabízejí náhrady jejich značky za takové ty známé léky (ibalgin, nurofen, fenistil...).
Je to levnější a říkají, že mají stejnou ucinnou látku.
Já už to totiž několikrát vzala a přišlo mi, že prostě třeba lék na hlavu mi vůbec nezabral 🙈.
A slyšela jsem podobné zkušenosti... tak jsem se chtěla zeptat, jaké zkušenosti máte vy? Berete ty alternativy a vše dobrý? 🙂
Moc díky
@fifinka2020 Stejnou účinnou dávku mají, ale obvykle ne ve stejném množství. Stačí se trochu začíst do údajů na krabičce. Chce to vážně prostudovat.
Dulezita je ta ucinna latka a mnozstvi. Napr. paracetamol vyrabi ruzne firmy pod ruznymi nazvy: Paralen, Panadol, atd.
To je neco jako eidam od Madety, Milko, atd.
Rozdil muze byt v te primesi, co drzi tu tabletu (sirup) pohromade. Ale na samotny ucinek to pri totozne ucinne latce (nebo jejich kombinaci) nema vliv.
@zuzkasim já to právě zkoumala u toho ibalginu a fakt tak bylo stejne množství.. ale opakovaně jsem účinek necítila (hlava bolela dal). Tak nevím, čím to je 😁🙈. Jestli jen moje placebo, že tomu nevěřím, nebo je to fakt ještě třeba s něčím jiným...
@fifinka2020 jediné co kupuji nahražku tak Müllerovy pastilky lisejnik dr max. Jinak musíme mít ověřené léky - ibalgin rapid caps, Paralen fenistil atd. My jako rodina léky moc nebereme, ale když už, tak ty originální značky. Protože se mi stalo, že ty jejich nahražky nezabraly a stejně jsem šla pro "naše" odzkoušené léky. Takže ve výsledku jsem platila víc peněz.
Mojí sestře dokonce vnutili náhražku ATB a pak když šla k dr, že to nezabralo, tak ta jí vysvětlila, že je tam té účinné látky míň, takže má brát jen to, co je předepsané. Léčbu si tím prodloužila o dalších 14 dní.
@fifinka2020 Zajimave tema. Ja jsem si nedavno taky koupila Ibalgin vyjimecne od privatni znacky. Ucinne latky tam je stejne a taky mi to prakticky nezabira. Beru vzdy v den menses, mam hrozny bolesti bricha. Klasicky ibalgin mi na to zabiral, tento max z 50 %. Myslela jsem, ze je "problem" ve mne, nenapadlo me, ze to muze hur ucinkovat, kdyz to ma stejne mnozstvi latky 🤔.
@katule1990 no to je přesně ono 😁🙈. Třeba se tu najde někdo,kdo tomu víc rozumí a vysvětlí to....protože laicky mi ta látka přijde stejná, ale možná je tam něco, čemu nerozumím a je to opravdu slabší a nefunguje. Pokud to tak je, už bych náhražky nekupovala (nedávno mi takhle dali i detsky sirup,kde ten účinek fakt potrebuju 100 % ). Ale pokud jsou ty léky fakt stejné a látka taky, tak zas je to blbost, aby to nefungovalo...
U léků na bolest zůstávám u toho, co mám vyzkoušené. Ale jinak si nechám i poradit, zatím bych řekla že vždycky dobrý, většinou ušetřím a účinek srovnatelný. Minule jsem v lékárně díky paní magistře ušetřila 800 Kč jen na jedné položce z předpisu. Alternativu beru často u vitamínů. Ale originálního Ibalginu se nevzdám 😆
@fifinka2020 Ono nejde jen o účinnou látku a její množství, ale u některých léků si myslím, že je to i o nějaké přidané látce, která zvyšuje účinky té účinné. Ale jsem jen laik.
ja to beru ale jen u veci co maj vypadek a neni zbytí... Tuhle se mi ale stalo ze mi dr predepsal nakej lek kterej mel silenej doplatek..nekolik stovek a lekarnice ikdyz ho mela, mu sama od sebe zavolala tomu dotorovi a obeznamila ho s tim a chtela aby mi poslal neco jineho s doplatkem 30kc ve finale..takze jsem dost usetrila
holky ale co me zajima...kdyz mi neco lekar predepise a ja si to nevyzvednu....prijde mi na to? Kontroluje to?On mi porad dokola predepisuje zelezo ale ja uz ho mam doma asi x krabicek protoze ho zapominam brat. ted jsem byla na kontrole a on mi navalil dalsi 4 .. Ja se mu bojim priznat . Jako reknu mu no ze obcas zapomenu ale nemuzu mu rict ze mam doma uz 6 krabicek a at mi dalsi nedava.. Takze to delam tak ze kdyz doberu baleni a jeste k nemu nejdu tak mu uz nepisu o dalsi a taham ze zasob :D ale pak tam prave jdu a on mi nafasuje novy
@hanka_12345 To by mě taky zajímalo, jestli to zjistí nebo ne. Já si myslím, že ne, ale vycházím jen z optiky, kde vím, že doktoři zpětně netuší, kdo předpis uplatnil nebo ne. Ono se to dá samozřejmě zjistit přes pojišťovnu, ale je kolem toho administrativa, kterou nikdo nebude ztrácet čas, zvlášť pokud se jedná třeba jen o ty předpisy na doplňky stravy, apod.
@emillyhk ja jsem nekde slysela vetu: on se podiva jestli jsi si to vyzvedla ...ale nevim jak moc je to overeny info a jestli je to opravdu pravda. Nerada bych dostala kartac ze jsem si to nevyzvedla
@hanka_12345 S tím jak jsou lékaři vytížení, tak pochybuju, že by to cíleně kontroloval. Neřeknu kdyby šlo o ATB nebo třeba nějaké léky, na kterých vzniká závislost, tam věřím, že se třeba i ten doktor podívá. Ale jinak? Proč by to dělal?
@emillyhk me napadlo snad jen ze by mi vystavil recept a vybehlo na nej v tom programu kde se to odesila ze ho mam nevyzvednuty, nebo tak podobne. Ne ze by cilene slidil jestli jsem byla v lekarne
Mne na preventivce doktor vyjmenoval predepsane leky podle toho erecept systemu, na alergu taktez. Nevyzvednute vidim v appce i ja
@hanka_12345
@emillyhk
Ano, lékař se může podívat do lékového záznamu, jestli byl lék vyzvednutý.
@fifinka2020 pracuji v jedné nejmenované lékárně a nedávno jsme měli na stole studii, že tyhle značky uvadějí na krabičkách jiné množství než opravdu tam je. Většinou tyhle přípravky nejsou kontrolované.... A @lolap lékař vidí, jestli je recept vyzvednutý nebo ne. Dokonce i to, jestli si pacient vyzvedl ten lék, který napsal nebo dostal něco jiného. Díky mezinarodnímu registru...
@fifinka2020 Už mě u nás v Dr.Max nemá jedna paní magistra ráda, protože si poprosím o konkrétní výrobek, ona se nadechne - já jí poprosím ještě jednou o ten svůj, a pak už jen mlčky mávám platební kartou, poděkuji, rozloučím se a jdu. Bohužel jsem to zpočátku zkoušela - ale shodli jsme se u víc věcí, že ne, nefunguje jako originál. Já, manžel, syn, mamka ...u běžných věcí, paraleny, ibalginy, kapky do nosu...Nebo Magnezium - jednou jsem zkusila, a čtvrtý den běžela pro originál.
p.s. Vím, že to mají v popisu práce, nabízet jejich věci, proto. neremcám, jen se snažím to divadlo zkrátit.
@aarriel to je zajimave! A jake z toho budou vyvozeny dusledky? O jake konkretni leky se jednalo? Z toho by mel byt mezinarodni skandal 😶🤨
Privatni leky nemam rada, ale konkretne misto ibuprofenu kupuju brufen. Ucinkuje minimalne stejne, ale neni mi po nem spatne od zaludku. Jestli paralen nebo panadol je taky jedno, ale to neni privatka.
Ucinna latka a mnozstvi je jedna vec a druha jsou pomocne latky, ktere mohou ovlivnovat vstrebatelnost, nektere zameny jsou u nas v rodine v pohode napr. Xyzal nebo zenaro atd., treba ibalgin sirup merunka od dr maxe byl pro nas zachranou, protoze syn vsechny sirupy s jahodouvou prichuti vyblije… jinak lekar muze na recept napsat poznamku nezamenovat a lekarnik by to mel respektovat, samozrejme pokud je dany lek vubec momentalne na trhu…
@emillyhk ano,muzeme se podivat.V kolonce v pocitaci u kazdeho pacienta je: overit vydej a vidime ve ktere lekarne a kdy si jakykoliv lek pacient vyzvedl.A to veskere leky predepsane i u ostatnich lekaru,ktere navstivil a zda si je vyzvedl.Ale samozrejme se nedivam u vsech pacientu,spis u tech,kteri mi tvrdi,treba u leku na spani,na bolest,ze si minule leky nevyzvedli.Tim zabranim predpis treba zavislym na analgeticich,hypnoticich.Ale overit se opravdu muzu.
@ahyt Myslela jsem si, že to tak nějak bude. Že vyzvednutí doplňků stravy asi praktik řešit nebude, ale že nějakou možnost zpětného ověření máte. A je fajn vědět, že to není nic složitého. Mě přijde, že lékař víc "papíruje" než léčí. A když potom v čekárně poslouchám ty kecy ostatních, jak to doktorovi nebo sestře trvá, mám chuť tam spolupacienty srovnat do latě a poslat kam slunce nesvítí. 🙈
Každopádně děkuju za vysvětlení. 😊
@berenika39 a proč nejdete jinam?
@aarriel to je teda vcelku drsné 🙈 . Díky za informaci, budu na to brát ohled... jako u nějakých věci mi je to jedno, ale třeba lék na migrénu potrebuju, aby fakt zabral...
Jinak nedávno jsem nad tím přemýšlela, proč třeba nějaký vitamín stojí 100 ks 50 Kč a takový klasicky v platicku jich je 20 za stovku....přitom na obalu stejná látka a množství...asi na tom fakt něco bude.
@fifinka2020 no logicky, v platíčku budou větší - budou mít v sobě víc plnila, nějaké barvivo, už to platicko něco stojí navíc...se ti to naskládá. Proč jeden jogurt stojí 6.90 a jiný 23? Taky je to jen jogurt. Možná trochu lepší obsah, spíš ale prostě platíš značku. U těch léků se to strašně blbě sleduje, protože si nevysleduješ skutečný obsah. I kdyby to na té krabičce bylo, kdo si to porovná? Prakticky nikdo.
@fifinka2020 neberu...
Kdysi pomáhal dceri na prdiky Sab Simplex, vnutili mi tu jejich značku, dítě řvalo o to víc...
Teď treba na kašel - stoptussin sirup, ale máme levnejsi variantu, děkuji nechci, prosím stoptussin sirup (jednou jsem totiž povolila a nechala se ukecat na tussical sirup a potřebovala jsem 3 krabičky🤦♀️)