Ahoj holky. Nejspíše se mi objevila alergie na slunce (foto půjčené z netu, nicméně vypadá to úplně stejně). Vždy jsem byla na slunce citlivá. Hned se "pálím" a jsem, byť třeba po slunci přejdu jen po dobu 10 minut, úplně rudá. Mám s tím problémy od malička. Nicméně na toto jsem si zvykla.
Ale poslední dva dny pozoruji tyto "bolaky". Právě na místech, kde mi svítí slunce (převážně ruce a krk ze zadní strany). Svědí to, a trochu i štípe. Na netu jsem se žádné moudré rady nedocetla. Je tu někdo se stejným problémem? Co prosím pomáhá? Jak na zklidnění, tak nějaká prevence. A může to mít souvislost s tím, že jsem nedávno (cca 14 dní zpět) dobrala atb na borelie?
Děkuji za odpovědi.
@lenka421 tím, že mám citlivou kůži, mazu se pravidelně a 50. Ale s tímto jsem se setkala právě poprvé no.
Mam to uplne stejně, asi od 17 let první prudké sluníčko, pak cele léto a klidně i u moře. Pozor ty puchýřky můžou i prasknout, pak to bolí ještě víc. Co pomáhá, no léta jsem chodila se zakrytym dekoltem, rukama, i na uších se mi to dělalo. Vloni jsem vyzkoušela přímo eucerin sun allergy a musím říct ze je to o 99%lepsi. Ještě mi bylo doporučeno od Piz buin allergy (doufám ze to píšu dobre). Obyčejné opalovaky byt kvalitní mi nepomahaly. Držím palce!
@zuzu_z děkuji, vyzkouším. Páč jako to je fakt masakr 🙄 a ve skafandru se mi zrovna chodit nechce. 😅
@nikoulinka Zkus ten Aerius, letos jsem si taky musela vzít, mám kopřivku ze sluníčka a jak jsem tento rok oslabená, tak mi vyskočila asi počtvrté, co si pamatuju. S těma práškama se to zlepšilo, trošku ji mám než si vezmu další piluli po 24 h..
@nikoulinka 14dní od dobrání atb může být ještě reakce, ale jestli jste na to trpěla už dříve, tak to chce fakt vysoký ochranný faktor a přesto se snažit slunku vyhýbat, pokud možno. Nebo,bude to znít blbě, ale být dle toho oblečená,ať není kůže vystavena slunci. Existuje funkční prádlo, v kterém není příliš horko a zajistí určitý komfort, ale chce to hledat a finančně je to taky drahá záležitost...
@amazonkajanik tyhle "bumbolce" mám úplně poprvé. Jsem přírodní zrzka s pihama, takže jsem akorát zvyklá právě na to "pálení se" od sluníčka. Oblékat se snažím. Ale v tomto počasí, dlouhy rukáv a rolak nechci 😅
Travime hodně času na zahradě. Snažím se být co nejvíce ve stínu, vyhýbam se polednímu slunci, mazu se, řekla bych, dostatečně. Ale teď, poslední cca dva dny, mi stačí vylézt jen balkon, a je to. Setkala jsem se s tím právě poprvé no.
@nikoulinka tak možná dozvuk těch atb, jsou poměrně silná. Já si kdysi omylem udělala alergii na penicilin, v úterý ráno poslední pilule, ve čtvrtek večer malé pivo a v pátek dopo jsem vypadala jal špatně uzrale rajče 😁tzv zkrizena alergie,kdy reaguje jedno na druhé a pak může stačit jen ta jedna položka (v sobotu jsem si jen cucla piva na brigádě a už jsem cítila, jak to po mě leze). Takže se teď penicilinu vyhýbám. Moje mamka má alergii na penicilin, tetracyklin a ještě něco třetího. Předávkovali ji jako 8letou,když prodělala skrvrnity tyfus...
Ted se mi to taky udelalo. Obe cele ruce. Brala jsem to jako koprivku a zkousela mazat fenistilem, ale nejak nevidim zlepseni 🤔 nekdy se mi udelaly pupinky na rukou, ale tohle jsem nikdy nemela. Je to strasny. Nastesti mi to nejak extra nesvedi, takze neskrabu.
@leymea mě to právě až štípe. Na rukou ani tak moc ne, ale ten krk je k nevydrženi no. 😅
@nikoulinka me by hlavne zajimalo jak dlouho to budeme mit 😀 ja uz to mam treti den.
@leymea no, mě upřímně taky... Druhý večer už prosím chlapa, ať mi to alespoň namaze na večer teď, a řve tu já malá holka, že to je nechutné 😂
Mám to pravidelně každý rok je to vyloženě Krupička pomáhá mi na to klasicky dětský pudr 😃😃 poprasim to vždycky po koupeli a sklidni se to a pak hodně chladit vodou 🙂
@nikoulinka vyzkoušejte řadu Uriage, jinak se slunci co nejvíce vyhýbat nebo nosit delší rukavy.
Když jsem měla alergii na slunce, tak se mi objevila krupička a ne boláky. Tak se zeptej, doktorky, jestli to nesouvisí s atb, protože na další atb můžeš reagovat zase puchýřky. Krupička mi vyskákovala převážně u moře, nebo první slunce, kdy pokožka nebyla zvyklá. Když jsem v ČR tak se vyplatilo "otužovat" pokožku proti slunku postupně, ale i tak jsem snažila slunku, co nejvíc vyhýbat, minimum opalování a být ve stínu. Postupně jsem vychytala, s kterou kosmetikou se zaručeně obsypu a s kterou ne a vyhýbala jsem se přímému slunku. Jednou u moře mi ta krupička vyskákala na zádech, pažích, svědění se nedalo vydržet, tak jsem se pořád mazala fenistylem a do rána otekla. Tak jsem navštívila místní doktorku a ty mi dala tuším tenkrát kortikoidy, zabralo to.
Obsypala jsem se naposledy tak před 6-7 lety.
@nikoulinka Mne jeste pomaha jednoduse vyhybat se nejsilnejsimu polednimu slunci pokud to jde. Kdyz jsem jezdivala k mori s nasima a cely den jsme trajdali nekde po horach nebo pamatkach tak jsem na to trpela hodne, osvedcilo se mi pak pres dekolt a ramena prehazovat nejaky lehci satek, rolak s dlouhymi rukavy neni uplne potreba. Co jsem s manzelem - Rekem, tak chodime na slunce rano, pred polednem se vracime domu na obed a zpatky na slunce az po ctvrte hodine. Oni jsou ve Stredomori chytri a vedi proc na to slunce v poledne nelezt. Nemam od te doby u more se slunecni alergii problem. V Praze samozrejme clovek obcas nekam musi, tak zkusit pripadne ten satek 🤷♀️
Ahoj, je potreba mazat opalovacim kremem samozrejme, jinak mne na to pomaha potrit olivovym olejem nebo bilym jogurtem. Muj alergolog taky tvrdi ze by na slunecni alergii mel mit pozitivni vliv lek Aerius, ale to jsem nikdy nevypozorovala, i kdyz uz ho roky beru.