Alergie na lepek/celiakie. Máte, prosím, zkušenosti s tímto problémem?

obara123
4. čer 2021

Zdravím, vím, že bych s tím měla jít spíše k lékaři, ale nedávno jsme se přestěhovali a zatím jsem neměla čas se k nějakému registrovat. Nicméně chtěla znát zkušenosti vás, co máte diagnostikou alergii na lepek nebo nesnášenlivé lepku či celiakii zda jste měli stejné projevy a taky posouzení jestli to skutečně může být z lepku. Jde k to, že už to pár let pozoruji, ale jedna a jedna dohromady jsem si dala až nedávno. Myslím si, že mám buď alergii na lepek nebo nějakou formu nesnášenlivosti. Problém je ale to, že ty stavy nemám vždy po požití čehokoliv s lepkem a nemám to odjakživa takže si tím nejen zcela jistá. V podstatě obtíže s trávením a žaludkem jsem u mě začaly projevovat v pubertě a v 19 jsem dokonce musela na vyndání žlučníku kvůli velkému množství kamenů, ale s tím asi nesouvisí. Teď momentálně se snažím lepku vyhýbat a jediný, co si dám s lepkem je domácí kváskový chléb, co peču protože po něm mi špatně není byť je z normální mouky 🤷‍♀️ jinak cokoliv s lepkem pro mě znamená nafouknuté břicho, nevolnosti, začne mě bolet hlava, někdy se i cítím hrozně malátně, ale není to pokaždé a hodně záleží na množství. Také se od začátku potýkám s problémy s menstruačním cyklem v podobě nepravidelnosti, dlouhého krvácení, špinění pred začátkem cyklu atd .prý to může taky souviset 🤷‍♀️Jinak tyhle problémy mám už několik let jenomže mi to tak nějak nedošlo, že by to mohlo být tohle takže jsme se s tím naučila žít a beru to jako součást života, což je asi špatně. Můžete mít popsat vaše zkušenosti, jak se vám to projevovalo a jak vám to nakonec lékař diagnostikoval? Děkuji

cilkat
5. čer 2021

Zkuste kouknout ještě na něco o histaminove intoleranci/ nizkohistaminove dietě, možná se poznáte spíš v tom. Bývá u ní špatná tolerance lepku, ale ne plná alergie (právě něco toho tipu "domácí chleba můžu, ale po kupovanem rohlíku odlétám na Marz"...) Obojí znám jen z druhé ruky, tak blíž moc neřeknu.