Zakladam diskuzi na tema hypoteticke zvyseni RP na 500 000 Kc. Nejsem ekonom a tudiz me zajima tato teorie: Nerozhybala by se naopak vice ekonomika, kdyby rodice s malymi detmi mohli vice utracet, tudiz by navratnost do statni pokladny byla za chvili zpet v ramci odvedenych dani?
A ptam se:
1. Motivovala by tato vyse prispevku mlade pary zalozit rodinu drive?
2. …. mit vice deti (tj. budouci danove poplatniky)?
3. Za co byste utraceli? Nebo naopak vice setrili?
U trileteho rodicaku by byla vyse prispevku kolem 13 -14 tis. Coz stale neni zadna vyhra v loterii pri dnesnich cenach, ale porad lepsi nez soucasnych 9000 Kc.
Ja jsem aktualne na rodicaku se tretim ditetem, tudiz otazku c. 1 ted nejsem schopna uplne objektivne odpovedet. Ale kdybych resila zrovna bydleni a finance, mozna by mi tato castka dodala vetsi pocit jistoty, ze to zvladnem uz nyni.
2. Me by to motivovalo.
3. Utracela bych vice za benzin - protoze bychom jezdili s detmi vice na vylety a za jidlo v restauracich. A take bych delala nakupy kvalitnejsich potravin a kupovala casteji obleceni. A samozrejme bych vice usetrila.
Co si o tom myslite? Je to utopie nebo to dava smysl?
Jsme unikat ve finanční podpoře matek s detmi a v dlouhé rodičovské a ne, nebudu ze svých daní podporovat věčně těhotné. Ani na jedné materske jsem nebyla celou dobu, u obou děti jsem pracovala a ty prachy jsou prispevek, nemají živit. Ať lidi pracuji, šetří a pak si řídí děti. Děti mám, pracuji, utracim, co si vydělam a nebudu rozhazovat sociální dávky, což RP je.
To můžeš říct ať se zvednou důchody a platy a prispevek nezamestnanym a můžeme si pridat šest nul a nechat to tady zkrachovat.
Boha jeho, snad to neprojde.
@kakba jsem si jista, ze to v nejblizsi dobe nehrozi 😁
@lencaa11 ja vim. Ale tohle je ciste teoreticka otazka .
@barmil je pravda, ze tato vyse by mohla byt pro urcite lidi pro “vecne tehotne.” zneuzitelna… Ale myslis, ze by jich byla vetsina?
A co po rodičáku? Školka, škola, kroužky, koníčky,....? Bude to asi drsný, ale myslím že tohle by podporovalo jen nefakčenka a podivné existence, které by se vůbec množit neměli, protože jejich děti budou opět jen finančně negramotní příživnici státu.
Mám/udělám si tolik dětí, abych se o ně zvládla kvalitně postarat od narození až po studia. A hlavně je naučím zásadní věc - O svůj život se musíš starat sám/ sama, nikdo tě živit nebude. Žádný " stát má povinnost se o tebe postarat."
cim by to obohatilo nasi ekonomiku? Cim vic mladych odchazi do ciziny, doktory nemame a ucitele (a jine dulezite profese) jsou tady tezko podceneni. Spis by bylo zas vic zen mimo svuj obor a navrat do prace by byl o to horsi.
Mit deti bude mlade motivovat jedine dostupne bydleni a sluzby, a flexibilni moznosti prace pri rodicaku.
Jinak ja makam od jednoho roku ditete, narocne to je, ale jde to! Pokud nekdo chce mit dneska deti, tak musi holt planovat a pocitat s ruznymi moznostmi a zkalibrovat svoji ekonomiku.
Ja jsem se o poctu deti rozhodovala nezavisle na vysi rodicaku. Deti jsou zavazek na cely zivot a chci mit jistotu,ze si je sama uzivim. Ze jim budu moci nasetrit neco do budoucna,podporovat pri studiu atd...Rodicak je na par let. Na dobu,co deti stoji nejmene penez. Vim taky kde mam sve psychicke limity a bytove moznosti. A i kdyby to ted navysili na 100000 Kc,tak si kvuli tomu dalsi dite delat nebudu.
Porodnost a ekonomiku by nastartovalo úplné zrušení RP a legislativní změny podporující navrat matky do práce (zvýhodnění zkracenych uvazku, zajištění mist v predskolnich zarizenich) + danove zvýhodnění pracujicicich rodičů. Zvyšování RP bez ohledu na zasluhovost, bez ohledu na to, zda druhý rodič pracuje jen podporuje parazity na systému a tvoří další dílek skládačky jmenem státni dluh (resp. rychlost jeho růstu). Osobně jsem velmi zklamaná z postoje naší vlády a právě schváleného navýšení.
@20190418 Amen... Rodiče dětí narozených za covidu postihl největší šok díky inflaci a musí se zařídit sami a postarat se. Než zvyšovat rodičák, měli ty peníze dát na podporu školek a jeslí, ať můžou matky na poloviční úvazky do práce. To pomůže ekonomice víc, než další dluhy.
Snad nikoho neurazim, ale clovek, co chce dite ma myslet na to, ze si ho ma uzivit samo. Tak jak je to v jinych statech. Vice jak 50% lidi spoleha na pomoc statu a na vsechny mozne prispevky. Zasadne bych to omezila a rozhodne bych dala pravidla jina nez jsou tedka, jako treba aby prispevek byl pro ty, kteri aspon nejakou dobu odvedli neco do statni kasicky. Proc si nasi cerni spolubcane davaji do rodneho listu nejstarsi osobu jejich klanu? Sirotci a vdovsky duchod - 1 rok, ze? Tedka by si jen vesele rodily.
Ahoj, jsem ráda, že jsou tady ženský, které mají rozum. Jasný, rodicak není kdo ví jak vysoký, ale dítě jsme si dělali a počítali s tím, že si jej budeme živit a udělali jsme si i nějakou finanční rezervu, prostě nečekám s nataženýma rukama co dá stát. Myslím si, že by tohle akorát podporovalo jak tu někdo psal parazity, namakačenka a další.... Navíc, jako stát jsme zadlužení, takže zvyšovat asi není úplně rozumné
Ne, naopak by se měla rodičovská zkrátit a měly by se finance investovat do školek, aby se mohly matky dříve vrátit do práce.
Úplně nesmyslné by bylo takové navýšení. Pokud chceme jako země růst tak nemůžeme dotovat sociální systém tak jako teď . Lidé je potřeba motivovat k práci a když budou mít dobrou práci ,zázemí atd tak budou i děti.
Já jsem třeba pro nechat mateřskou a klidně ji prodloužit a místo rodičáku zvýšit slevu na dítě..to jsou dávky/výhody, které budou mít jen pracující a bude to motivovat vrátit se dřív do práce..normálně si člověk děti trochu plánuje a ušetří si už před porodem a neměl by se upínat na to,co dostane od státu..je to drsný,ale je to tak..s prvním jsem byla 2roky doma a teď pracuju i během mateřské..
S vyssi sociální podporou se určitě nebude rodit víc daňových poplatníků, naopak se bude navyšovat počet těch, co podporu čerpají a nemají pracovní návyky. Pokud stát chce pomoci rodinám s dětmi, u kterých se dá očekávat, ze peníze za děti utratí, nechť navysi slevu na dani za každé další dite.
Stejně je to málo, aby mě to motivovalo, potřebovala bych mít rodičák, alespoň ve výši mateřské a i tak bych zvažovala. Máme jedno dítě a je to akorát. Ze dvou mezd se dá uživit v pohodě. Se dvěma bychom šli se standardem dolů.
Nemotivovalo by mě to k více dětem.
1. Doufám, že to neprojde
2. Pokud to projde, tak proboha hlavne spravedlivě! Tedy tak, že pomernou část toho navýšení dostanou i ti, kteří v současnisti RP čerpají, tak pomernou, aby u toho tříletého od doby začátku platnosti do 3 let dítete cerpalk také tech 13 tisíc.
Minulé navýšení byl nesmysl, navyšovat všem bez rozdíli o fixní částku. Současný návrh (tedy ten co jsem videla pred pul rokem) je nefér vůči tem kteří rodičovskou uz cerpají...
Utopie
Proč?
1) stát se víc zadluží/ zatíží víc daňové poplatníky
2) budou se rodit jen děti u skupin,. které jsou zvyklé žít na sociálních dávkách apod tudíž to nebude přínost v podobě budoucích daňových poplatníků
3) zvýší se poptávka po službách/ zboží a obchodníci uvidí šanci ještě víc "zdražit"
4) jak chcete potom dětem zajistit kvalitní vzdělání, když platí rovnice čím starší dítě, tím víc věcí je potřeba (školní pomůcky, obědy, kroužky, dojíždění popř internát a koleje)
5) rozložit čas mezi víc dětí? Fraška, potom vždy nějaké bude na vedlejší koleji
Za mě ideální by bylo, kdyby se zaměstnavatelé na matky s malými dětmi nekoukali skrz prsty.
@ekou
Presne tak ta posledni veta.Najit praci jako matka s malym deckem je tady na Ostravsku skoro nemozne.
@kakba To s temi rodnymi listy s nejstarsi osobou v klanu si videla kde? Nerypu,zajima me to.Ja totiz pracuji na soc.davkach a trendem je neuvadet otce. Pak jsou totiz vyssi davky. A jinak nase mensina,co je cely zivot na davkach nema narok na sirotci,vdovsky,invalidni,starobni duchod. Nemaji potrebnou dobu pojisteni...
@kristyn86
Jake davky jsou vyssi kdyz nemas otce v RL?
Kdyz chces dat dite ve dvou letech do skolky, tak do statni ti ho nevezmou, musis ho dat bud do jesli nebo do detske skupiny. Kdyz chces pak jit do prace, abys naklady na DS pokryla, vsude se na tebe divaji skrz prsty. Kdyz odpovis na inzerat s nabidkou zkraceneho uvazku (abys mohla dite vyzvedavat z instituce v normalnim case), tak ve finale na pohovoru zjistis, ze tam vlastne zadny takovy neni - a pokud ano, tak casove je stejny jako plny uvazek, jen dostavas min penez 😀. Kamaradku ted nevzali do prace jen proto, ze ma dite sice ve skolce, ale zamestnavatel mel strach, ze bude porad na paragrafu. Je to smutne. A pak se stat divi, ze je hodne nezamestnanych a na UP... Takze za me - nechat rodicak jen na 2 roky (co si budem, stejne to dyl nikoho bavit nemuze 😂), pobirat mesicne tim padem tech 13-14 tisic, zajistit detem skolky od dvou let, ktere budou financne dostupne pro vsechny a hlavne zaridit, aby matky nebyly brany jako prekazka.
@ellyem
Me vyhodili ve zkusebce protoze jsem si dovolila onemocnet.Dneska musis byt casove plne flexibilni,delat 12h smeny,vikendy,nikdy neonemocnet nebo nemit dite.
Skolek je malo jesli je malo a tenhle nesmysl doufam ze neprojde ..ale netyka se me to
Nečetla jsem vše. Podle mě by více roztočily ekonomiku jesle. Aby tam třeba jedna teta měla na starost 3 mimča. Aby byly od půl roku, aby fungovaly non stop, tak jak současné kojenecké ústavy a dětská centra. Aby mohly maminky pracovat, i samoživitelky a nemuseli po 4 letech lepit finance brigádama v McDonald, protože tam vychází vstříc se směnama + ještě budou pobírat další příspěvky, protože ta práce na zkrácený úvazek je nesehnatelna a za málo peněz.
vyšší RP zneužijí akorát sociálně slabší a jistá nedotknutelná skupina obyvatel, která dostává další hordu příspěvků.
Za mě dávat RP jen těm, co mají odpracováno a zbytek nic, nebo jen nějaký naprostý minimum a kontroly od OSPODU.
Jo, určitě by to motivovalo spoustu lidí mít více dětí, zejména takové, kteří koukají na teď a vůbec neřeší to, že je potřeba taky dětem poskytnout slušné vzdělání, které ač máme školství bez školného rozhodně zadarmo není. A nemyslím si, že by víc dětí takových rodičů stát zrovna potřeboval.