Prosím vás o info- ve financích se moc nevyznám, zda jste při druhé mateřské ,která řádně navazovala na rodičovskou s prvním dítětem, dostaly od zaměstnavatele s proplacenou dovolenou, případně kolik to je, a kdy - květen? A daně -duben? Děkuji mnohokrát za tyto pro mě velmi podstatné informace.
Musíš si požádat o čerpání řádné dovolené mezi md a rd, ne proplacení. Až dovolenou vyčerpáš tak nastoupíš na rodičovskou dovolenou. V následujícím výplatním termínu pak dostaneš zaplacenou čerpanou dovolenou. Jen pozor, při čerpání řádné dovolené tě mohou propustit. Na daně musíš v lednu podepsat růžové prohlášení a pak v cca dubnu ti zaměstnavatel pošle vyúčtování daní.
Jinak na nemocenske se dovolená krátí, tak záleží na kolik máte nárok, kolik ste si vyčerpala, jinak daně nam proplacely normal v dubnu
Ahoj, trochu to doplním, nepíšeš termíny ani detaily, zda byla vyčerpaná řádná dovolená mezi první mateřskou a rodičovskou. Nárok na dovolenou za celý rok vzniká po odpracovaných 60ti dnech (z mateřské dovolené nárok na dovolenou vzniká, při rodičovské dovolené a nemocenské nevzniká) To je případ když na začátku roku je mateřská přes 60 dní a požádáš o vyčerpání celé dovolené hned po jejím skončení před nástupem na rodičovskou, pak je nárok na dovolenou za celý rok a nic se nekrátí + nevyčerpaná dovolená před nástupem na mateřskou. Pokud jsi například v roce 2019 byla na rodičovské dovolené a v průběhu roku nastoupila na mateřskou, krátí se dovolená po 100 zmeškaných pracovních dnech o 1/12 ročního nároku a za každých dalších zmeškaných 21dní o další 1/12. Pokud by pak například mateřská nebyla v roce 2019 60 dní, je nárok na poměrnou část (tedy 1/12 za odpracovaných 21 dní).
Jinak musíš zaměstnavatele písemně požádat o čerpání dovolené, které v případě, že tam napíšeš, že žádáš o řádnou dovolenou tak, aby navazovala na mateřskou dovolenou a po skončení řádné dovolené žádáš o rodičovskou dovolenou, musí vyhovět. Klidně napiš SZ s detaily jestli byl nějaký zůstatek staré dovolené, termín nástupu na mateřskou, kolik je nároková dovolená za rok a můžu Ti to spočítat a můžeš to do té žádosti uvézt přesně i s výpočtem pokud Ti to Tvoje mzdovka nespočítá.
Dekuji za vsechny odpovedi, neni kdy cerpat do volenou-ihned po RD jsem nastoupila na dalsi MD. Tak mi ji asi budou muset proplatit...?
@bluemamca dovolená se proplácí jen při ukončení pracovního poměru, jinak se musí čerpat. Doporučuju si před skončením mateřské dovolené písemně zažádat o čerpání řádné dovolené navazující na konec mateřské dovolené a po vyčerpání řádné dovolené o rodičovskou dovolenou. V takovém případě je nárok na aktuální dovolenou (tedy starou) + novou dovolenou za dobu druhé mateřské dovolené (pokud je mateřská dovolená v novém roce aspoň 60 dní, automaticky je nárok na celý rok a při vyčerpání ihned po mateřské se nekrátí) Takže stará před rodičovskou, poměrná část rodičovské např v roce 2019 + celá dovolená v roce 2020 (nevím datum nástupu na druhou rodičovskou tak nemůžu spočítat). Daně dělá zaměstnavatel a musí se odevzdat žádost o roční zúčtování daní se vším do 14.2. zaměstnavateli, nebo sama do 31.3. na finanční úřad. Doporučuju si při té dovolené podepsat i růžové prohlášení na slevu na daních za 2020. Snad je to srozumitelné
ŽÁDOST O POSKYTNUTÍ DOVOLENÉ PO SKONČENÍ MATEŘSKÉ DOVOLENÉ
.............................. (uvést název a sídlo zaměstnavatele)
Žádost o poskytnutí dovolené v návaznosti na skončení mateřské dovolené
V souvislosti s narozením mého syna (mé dcery).................. čerpám od ........ mateřskou dovolenou, která mi končí dnem ......... Žádám o poskytnutí dovolené tak, aby její čerpání bezprostředně navazovalo na skončení mateřské dovolené.
V ..................... dne ...................
je to vzor - je lepší tam dopsat přesné datumy a počty dní nároku na dovolenou a doplnit, že od...… žádám o rodičovskou dovolenou do ….. let věku dítěte nebo přesné datum. Dá se prodloužit do tří let věku dítěte, zaměstnavatel nemusí souhlasit s prodloužením ani případným zkrácením původní žádosti.
@bluemamca Já jsem skoro na neschopence, na mateřskou pujdu 8 týdnu před porodem, o proplacení dovolené si poté zažádám. jooo ale kdy to proplatí to fakt netuším