Rodičovský příspěvek, rozložení na 4 roky. Máte zkušenost?

4. led 2024

Dobrý den,
na konci ledna má dcera 3 roky. Rodičovský příspěvek mám ještě na leden a únor. Bohužel smlouva u firmy mi skončila pár měsíců po porodu a už zde se mnou nepočítají. Máte někdo zkušenost s tím, že jste si čerpání RP rozložili na 4 roky a během toho posledního roku jste chodili po brigádách? Musím to hlásit jen na pojišťovnu, že jsem nyní pečující do 4 let? Nemusím se hlásit na ÚP?
Dcera bývá často nemocná, prarodiče daleko a když bych nastoupila už do práce na HPP, kde by asi neměli radost, že ve zkušební době jdu na OČR, neměl by ji velice kdo hlídat. Děkuji za odpověď.

ladyhacek
4. led 2024

Tak leden února ti končí rodičovský příspěvek tak ho máš už asi vybraný a nebude co rozložit?
Nebo myslíš rodičovská dovolená?

marketa1218
4. led 2024

Pokud si prodloužíš RP do čtyř let věku, nemusíš se hlásit ani na tu pojišťovnu, ani na ÚP. Tedy pokud se teď od nového roku něco nezměnilo, ale případně nová legislativa by měla být u dětí co se nově narodí. Ty máš nárok na ty 4 roky, pokud tedy ještě máš co prodlužovat.

janule0123
4. led 2024

To abys hodně rychle běžela prodloužit … 🙂

gruyerre
4. led 2024

Rozlož si ho do věku 4 let dcery. Nic potom nikde hlásit nebudeš muset. Pokud by ti rodičák skončil, stačí nahlásit pojišťovně, že jsi osoba pečující o dítě do 7 let.

veroniquecz
4. led 2024

Předně pokud mas poslední výplatu v únoru a je nižší než obvyklá, tak poslední dvě spojují v jednu. Takže si co nejdříve skoč na pracak se zeptat, jestli je vůbec co snižovat. Pokud ano, tak jsi po dobu pobirani RP státním pojištěncem.

autor
4. led 2024

@veroniquecz mám stejnou částku v lednu i únoru, takže by to prijit společně nemělo.. Říkala jsem si, že tu poslední část bych si rozložila na částku, aby to nějak vyšlo.

autor
4. led 2024

@ladyhacek RD konci v lednu, RP mi má zatím končit v únoru (výplata v březnu)

veroniquecz
4. led 2024

Pokud ti skončila smlouva pár měsíců po porodu, tak na rodičovské dovolené nejsi. Zajdi si na ten pracák co nejdřív a poptej se. Nejjednodušší řešení je rozložení rodičovského příspěvku do 4 let věku dítěte. K tomu si můžeš neomezeně vydělávat, klidně i na hlavní pracovní poměr.

autor
4. led 2024

@veroniquecz kdybych byla na HPP, tak jak by to potom bylo například s OČR nebo mou neschopenkou? To jde pokud se nemýlím buď jedno nebo druhé ne?

veroniquecz
4. led 2024

Neschopenku klasicky mít můžeš i OČR. Jediné co, tak pokud by byl na OČR manžel nedostane ho zaplacené.

lennus
4. led 2024

Prodlužovala jsem a pak mi chodilo už jen málo a můžeš chodit na brigády. Jde to podat i jen zasláním formuláře, já na ÚP osobně nešla.

petiteprincesse
4. led 2024

Rodičovský příspěvek si můžeš rozložit do 4 let, ale pokud v té době dítě onemocní, tak musíš mít OČR jedině Ty, manžel nesmí. Pokud si příspěvek nerozložíš, tak se nahlásíš, jako osoba pečující o dítě do 7 let. Na brigády můžeš chodit v obou případech 😉

veroniquecz
4. led 2024

@petiteprincesse smí, ale nedostane ho zaplacené. U té osoby pečující je ale omezena doba ve školce a družina ve škole na to pozor.

michaela666
4. led 2024

@veroniquecz Doba ve školce? To už snad není ne? Beru rodičák, pracuju na poloviční úvazek a dítě je ve školce normálně na celodenní vzdělávání. Všichni to ví, včetně ředitelky a paní na sociálně a nikdo mě neupozornil.

marketa1218
4. led 2024

@michaela666 Pokud ale pracuješ na poloviční úvazek, nejsi hlášená na pojišťovně ne? Pokud je někdo hlášený jako osoba pečující o dítě do 7 let věku na pojišťovně, tak by dítě mělo být ve školce jenom dopoledne.

veroniquecz
4. led 2024

@michaela666 nepíšu o rodičovském příspěvku. Tam je omezení jen do dvou let. Píšu o omezení pokud jsi vedena na pojišťovně jako osoba pečující o dítě do 7 let.

michaela666
4. led 2024

@veroniquecz Promiň, to jsme přehlédla. 🙈 Už ve mě hrklo jestli nemám zas nějaký průser. 😃