Rodičovská na 4 roky / 50 tis. Jak to je?

14. bře 2024

Ahoj,
prosím můžete mi upřesnit, jak je to? Miminko se mi narodilo na konci roku 2023 tedy nemám nárok na 50 tis k mateřské, ale myslela jsem, že mohu zůstat na mateřské az do 4 let dítěte. Domnívala jsem se, ze matky deti narozených 2024 mají sice 50 tis plus, ale krátí se jim rodičovská na 3 roky.

Jenže teď mi účetní říkala, ze platí rodicak pouze do 3 let dítěte a kdybych chtěla zůstat doma déle musím jít na neplacené volno a ze mi to zaměstnavatel nemusí schválit.

Jde mi o to, ze muj pracovní rok začíná v září, ale diteti budou 3 až ke konci roku, tedy bych nastoupila v průběhu školního roku a tak mě napadlo ze si budu dělat svoje přivýdělky a nastoupim až další září (stále mu budou 3 ale za par týdnu pak 4.

To tedy nejde? Je to tak ze když je dite narození například 3.11. 2023, tak 4.11.2026 musím nastoupit do práce? Nebo jak to mám chápat?

A v čem je teda ta “nevýhoda” ze sice mají maminky teď 50 tis ale jen 3 roky, když mi má účetní tvrdí, ze mám taky jen tři roky?

Děkuji moc za objasnění.

nilieh
14. bře 2024

Protoze davky se zkratily na 3 roky ale zamestnavatel ti drzi vzdy misto jen do tri let veku ditete..
Rodicovsky prispevek neni totez co rodicovska dovolena poskytovana zamestnavatelem

drep
14. bře 2024

Rodičovská dovolená byla vždycky jen tři roky, resp. Vždy byla povinnost nejpozději den po třetích narozeninách se vrátit do práce. Rodičovský příspěvek se dal rozložit až na čtyři roky, ten poslední rok měl smysl buď pro nezaměstnané nebo pro ty, kterým zaměstnavatel schválil neplacené volno (což byla vždycky dobrá vůle, ale nikoliv povinnost zaměstnavatele). To už teď nejde a rozložit jde nejvíc na ty tři roky.

janule0123
14. bře 2024

Rodičovská dovolena je něco jako omluvenka z práce… žádné finance z toho nejsou a je Max do tři let… Rodičovský prispevek (beru tu variantu co zmiňujes ty - dite narozené do konce roku 2023)max do 4 let, ale pokud se nedomluvis na neplaceny volno - tak stejně do práce musíš úderem třetích narozenin nebo se rozloučit s původní praci .. Rodičovský prispevek můžeš pobírat ikdyz chodíš do práce , takže dvě rozdílný věci 😀účetní má pravdu- pokud nebudou chtít nemusí ti to umožnit … pokud budou vstřícní - můžete se domluvit tak jak to mas namyšlené

kristyn86
14. bře 2024

Michas 3 veci dohromady. Materska dovolena - prvni cca pulrok. Vyplsci CSSZ. Pak nasleduje rodicovska dovolena,kterou ti poskytuje zamestnavatel-do 3 let veku dite. Po te musis pozadat jedine o neplacene volno. Nemusi ti vyhovet. Rodicovsky prispevek vyplsci UP- to jsou ty penize. Ten muzes cerpat do 4 let veku ditete,ale zamestnavatel ti musi svhvalit to neplacene volno nebo muzes chodit do prace a stale pobirat rodicovsky prispevek nebo ti volno neumozni a rozloucite se.

andelka
15. bře 2024

Každá, která se chce vracet ke svému původnímu zaměstnavateli má 3 roky. Vždy se nastupuje den po 3 narozeninách dítěte. Pokud se v zaměstnání nedomluví neplacené volno. Ale jinak platí toto a bylo to tak vždy. U nás učitelky nastupují zpět i v průběhu roku nebo od pololetí.

marselina
15. bře 2024

presne jak pisi holky, RD je na tri roky, muzes byt doma 4, ale ve trech letech musis pozadat zamestnavatele o tzv neplacene volno. Bud schvali mebo bohuzel. Sama mam RD na vyplatu davek nastavenou na 4roky, pred tretim rokem budu v praci zadat o neplacene volno na ten 4ty rok. Pocitam, ale s tim, ze mi to neschvali.Driv to pry nebyl problem, ted udajne neschvaluji a maminky davaji vypovedi ptz nemaji bohuzel skolky pro sve tri lete ratolesti.

merope
15. bře 2024

@marselina Já jen upozorním - pokud dítěti jsou 3 roky do konce srpna, obec mu MUSÍ zajistit školku. Je to povinnost obce vyplývající ze školského zákona stejně jako pokud dítěti je do konce srpna 6, musí mu obec zajistit školu. Pokud je ta školka dál (než tuším 4 km), musí tam obec zřídit autobusovou / vlakovou linku.

Klíčové je, že školka ho vzít nemusí, ta bere podle kapacity, ta povinnost je na obci. A dobré na to obce pořád dokola upozorňovat, protože pokud obce budou mít dost kapacity na děti narozené do srpna, tak v rámci rezervy by se mohly dostávat i o maličko mladší (do konce srpna se přesně neví, kolik dětí skutečně nastoupí na ZŠ). Tak aspoň to nebude o neplaceném volnu na celý rok, ale třeba na pár měsíců (což se dá řešit např. soukromou dětskou skupinou a podobně).

marselina
15. bře 2024

@merope skoda ze to takhle nefunguje v praxi. U nas se postavila nova skolka s nizsi kapacitou nez jakou mela stara skolka, tak ze se nevyresilo nic.

krisstina93
15. bře 2024

Rodičovská dovolená je a vždy byla jen do 3 let, příspěvek můžeš pobírat 4 roky, ale ten poslední rok se musíš vrátit do práce, v práci ti můžou schválí neplacene volno, nebo musíš dat výpověď, pokud budeš chtít zůstat doma.

merope
17. bře 2024

@marselina Ale tebe moc nezajímá, jak obec splní svou zákonnou povinnost - prostě jí poslat žádost (oficiální) o umístění dítěte do školky - dle školského zákona ...

eleanor151515
17. bře 2024

Dovolim si vstúpiť do debaty a opýtať sa "co obnasa neplatené volno"?
Mam RP na 4 roky (mozno upravim na 3 roky - dle umiestnenia dcerky do skolky).. zamestnavatel vie o 4 rokoch, ale na nic ma neupozornil.

marselina
18. bře 2024

@eleanor151515 ze zakona je zamestnavatel povinen drzet ti misto 3roky, o ten 4musis u sveho zamestnavatele pozadat, zda ti umozni byt ten 4rok doma na tzv. neplacenem volnu. U nas se zada pred 3rokem ditete, pri nastupu na MD jsem dostala papir zda budu doma 2 nebo 3roky a o ten 4se proste zada. Neni povinnost vyhovet.

eviicka
18. bře 2024

@eleanor151515 napsala jsem žádost, oni mi ji v práci podepsali. Na pojišťovně jsem se nahlásila jako osoba pečující o dítě do 7 let, to ty nemusíš pokud bereš rp.

eleanor151515
18. bře 2024

@marselina
@eviicka dakujem za info, vobec ma nenapadlo toto riesit 🙈