Prohození se s mužem na rodičovské. Je to možné?

13. bře 2024

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je možné se prohodit s přítelem. Já bych nastoupila do práce a chlap šel na rodičovskou. Rodičovská končí v lednu 2025. A jak je to se samotnou prací, já oznámim v práci že se vracím a dají mě rovnou na mé původní místo nebo na to mají nějaký čas? Plus chlapa pustí za dne na den nebo má například něco jako 3mesicni výpovědní dobu?🤣

nat
Autor odpověď smazal
Zobraz
j.a.n.i
13. bře 2024

@nat Urad prace fakt neřeší rodicovskou dovolenou, takže rada úplně mimo.

j.a.n.i
13. bře 2024

O rodičovskou dovolenou se zaměstnavatele zada písemně minimálně 30 dnu předem. A tebe vůbec nemusí do práce vzít dříve, než si nahlásila do kdy RD chceš, takže na prvním místě se ty zkus dohodnout se zaměstnavatelem a pak uvidíte, co dál.

veroniquecz
13. bře 2024

Já ještě doplním, že tvé původní místo drží jen oo dobu mateřské dovolené. Pak ti musí přiřadit místo, které odpovídá tvé pracovní smlouvě, ale nemusí to být nutně to stejné ze ktereho jsi odcházela.

autor
13. bře 2024

@j.a.n.i @veroniquecz děkuji vám moc. A chlap si má zažádat taky asi předem o uvolnění písemně když půjde na ten zbytek rodičáku on?

konidana
13. bře 2024

Vsak jani pise, ze chlap musi pisemne zazadat mesic predem.

autor
13. bře 2024

@konidana pardon, to jsem přehlédla nebo špatně pochopila 🤭že musím já, děkuji

veroniquecz
13. bře 2024

Ještě se zeptám - myslíš rodičovskou dovolenou a ne rodičovský příspěvek ?

autor
13. bře 2024

@veroniquecz dovolenou, nebo vlastně i příspěvek že? 🤣 Sice chodí na společný účet ale psaný je na mě

j.a.n.i
13. bře 2024

Tak příspěvek se pak přehodí na UP, když se vše povede vyřídit v obou zaměstnáních. I když ono je celkem jedno, kdo ho bude brát...

autor
13. bře 2024

@j.a.n.i no vypadá to, že si to přítel rozmyslel. Tak dlouho mi říkal, že si to klidně prohodí, ať jdu do práce, že si to s malou užije, je to přeci easy. A až si zjistím potřebné info tak nakonec neeee. Nejspíš si uvědomil, že už by si nevypil v klidecku kávičku s cigarkem na zahradě, už by nemohl použít větu, ale já chodím do práce tak chci aspoň po práci klid apod🤣

zanett
13. bře 2024

Jako vetsina chlapu....nejdriv haze ramena, jak to doma s ditetem zvladne a kdyz pak dojde na lamani chleba, zbabele vycouva...

nikyliz
16. bře 2024

@konidana nemusi

nikyliz
16. bře 2024

@zanett zadneho takoveho neznam, za to dost sikovnych tatinku, co zvladaj deti i domacnost i chlapske prace kolem domu a k tomu klidne jeste praci nejakou

zanett
16. bře 2024

@nikyliz tak to bud rada, ze zadneho takoveho neznas. Ale jen proto, ze ty je neznas, neznamena, ze neexistuji a bohuzel je jich dost.

konidana
16. bře 2024

@nikyliz co nemusi? Dat vedet zamestnavateli? To jako nakraci a rekne od zitra jdu na rok na rodicak? To asi ne.

nikyliz
17. bře 2024

@konidana to ano,
ale nemusi to byt pisemne a dokonce i tech 30 dni neni povinnych, ale dobrym zvykem. Je zvlastni, ze to neni dane defaultne, asi to jeste porad neni tak caste. To jen k upresneni. Kdyby treba tatinek vedel, ze je jeho zamestnavatel ** a ze by ho treba vyhodil...

nikyliz
17. bře 2024

@zanett to je pak smutne, jeste ze uz se to tolik meni.

j.a.n.i
17. bře 2024

@nikyliz Ale musi to byt písemně, to vždy... A standardně i minimálně 30 dnů předem, krom zavaznych důvodů, což planovana vymena rodičů neni.

nikyliz
18. bře 2024

@j.a.n.i hledala jsem na penize.cz, pisemna forma je doporucena, termin neni stanoven. My to tedy loni delali mesic predem, ale pisemne myslim ne, manzel to sefovi jen oznamil, pisemne to ani nechteli. Tim nechci roct, ze pisemne a 30 dni predem neni idealni varianta, urcite je, jen ne nezbytne nutna.

j.a.n.i
18. bře 2024

@nikyliz Možná kdybys nehledala na penize.cz, ale tam, kde je rodičovská dovolená upravena, tedy v zákoníku práce, tak by ses dočetla, že je to zákonem daná varianta a cokoliv jiného může zaměstnavatel tedy vyhodnotit jako neomluvenou absenci.

§ 196

Rodičovská dovolená
(1) K prohloubení péče o dítě je zaměstnavatel povinen poskytnout zaměstnanci na jeho písemnou žádost rodičovskou dovolenou. Rodičovská dovolená přísluší matce dítěte po skončení mateřské dovolené a otci od narození dítěte, a to v rozsahu, o jaký požádají, ne však déle než do doby, kdy dítě dosáhne věku 3 let.

(2) Žádost podle odstavce 1 podává zaměstnanec alespoň 30 dnů před nástupem na rodičovskou dovolenou, nebrání-li tomu vážné důvody na jeho straně; žádost musí obsahovat dobu trvání rodičovské dovolené a lze ji podávat i opakovaně.

nikyliz
10. dub 2024

@j.a.n.i slutecne, loni totiz doslo k uprave, my to menili predloni, dekuji za opravu 👍