Ahoj, jdu se k vám vypsat, dneska už opravdu nemůžu. Máme 3 děti - 10, 7 a 3 roky, všechno kluci. Doma jsem už 10.rok a už mi z toho fakt hrabe. Od narození prvního jsem vždycky aspoň částečně pracovala, měla jsem svůj obchod, pomáhala manželovi rozjet firmu. S prichodem 3. přišel covid, já loni musela svůj obchod zavřít, už to dál nešlo, manželovi pomáhám s firmou, ale jen tak okrajově. Takže jsem víceméně doma, zajišťuju servis pro děti - ráno rozvozit, pak uklid, s nejmenším oběd, ven, večeře, klasika. Manžel se hodně zapojuje, vyzvedava starší, vozí na kroužky, čeká tam na ně, v sobotu s nimi objíždí jejich zápasy. Čas pro sebe nemá ani on, ani já. Je to prostě mazec, nechci se rouhat, ale někdy si říkám, že jsme to prostě s počtem dětí přehnali, že to nezvládame. Hlavně já psychicky. Na děti jsem hnusná, podrážděná, furt jenom křičím, při pohledu na stále plný koš prádla se mi dělá fyzicky zle. Nebaví mě to si s nima hrát, nejradši bych byla jenom na telefonu. Se.e mě celý den dělat naprosto nesmyslný práce, který stejně nejsou nikde vidět. Loni jsem si udělala rekvalif.kurz, snažím se rozjet podnikání, ale to je v začátcích, lidi zatím moc nechodí. Je mi to všechno líto i kvuli dětem, že mají pořád zpruzelou mámu, která si s nima ani nechce hrát. Jenže ja uz toho mám všeho plný zuby!! Na manžela tohle házet nechci, asi tuší, že už nemůžu, sám toho má hodně. Kámošku žádnou nemám, teď jsme se přestěhovali a jsem i dost introvert, takže taky ne úplně jednoduchý. Chtěla bych nějakou práci na doma, ale to asi spousta z nás. Vás to všechny doma s dětma baví? Jestli ano, klobouk dolů.
Naprosto chápu. Nedovedu si představit byt doma 10 let. Jsem doma od dubna 2019 a už tak rok a půl jsem úplně vyřízená. 2 děti, 3 a čtvrt a dva roky. Starší bohužel s handicapem, jinak bych už dávno pracovala (nežiju v ČR, takže žádná víceméně povinná 3 léta rodičovská. 🙂). Úplně chápu ty pocity, že se ti nic nechce, všechno tě sere, nic te nebaví. Mám to podobně, prostě jsem úplně vyhořela...Navíc tu nemám žádnou rodinu, žádné kamarádky.... žádné možnosti herniček a jiných věcí pro děti a mamy na mateřské, jako v ČR. Doufám, že od září bude starší s asistentkou chodit dopoledne do školky a mladsi začne taky. A od ledna by mohli dát cely den a já KONEČNĚ do práce. Cokoliv, klidně budu dělat i prodavačku....fakt cokoliv, jen vypadnout z domu. A tobě bych to taky doporučovala.
Taky mateřskou nesnáším.
@mafabamba ahoj, jakože 10 let na mateřské si vůbecnedokazu představit. Já jsem teď doma se synem a od září jde do dětské skupiny a já do práce po 2,5 letech. Pro někoho je to brzy, na jednu stranu nás tlačí i tak trochu finance co si budem a na druhou stranu možná cítím, že bude i fajn jít zase mezi lidi. Chtělo by dát to nejmladší dítě třeba do te soukromé dětské skupinky a věnovat se i sama sobě a taky i manželovi. Dvě děti už máš trochu větší, tak tam třeba zařídí nějaké kroužky nebo tak a věnuje se i sobě. To že jsi doma tak dlouho, přece neznamená, že jsi jen máma, uklízečka a kuchařka. Jsi i ženská a manželka, tak by sis měla vyhradit čas pro sebe i svoji polovičku ať se z toho nezblazis. Ono jako teď si říct, že tři děti je dost je asi,, pozdě,, nemyslím to nějak zle, já sama si to nedovedu představit. U nás je,, ve hře,, ještě jedno dítě, ale tak za rok. Na ten rok se vrátím do práce a pak se uvidí. Na jednu stranu obdivuji ženské, které jsou doba i jen těch 6 let, některé na to prostě nejsou což ale neznamená, že své děti nemají rády.
Začala bych létem - syn jezdil na tábory ( se spaním ) od 5 let, od první třídy jezdí na dva - týden a 14 dní a k tomu týden soustředění. Nešlo by to i u vás, alespoň jeden pobytový tábor, aby sis trošku odpočinula? Nejmenšího bohužel asi neudáš, chápu, ale i stav -2 by mohl pomoci.. Já jsem abych se nezbláznila dělala u nás mateřské centrum a od dvou let chodil 2x-3x v týdnu do soukromé školky alespoň do 13hod.
Jak to dělají ostatní rodiče o prázdninách,dovolená,tábory,babičky. Školky bývají otevřené i v létě,10 lety by možná mohl občas vydržet doma sám. Mě tedy mateřská bavila,ale byla jsem dvakrát 3roky s pauzou. 10 let to by mě asi hrablo.
Jsem teda doma polovinu let, ale jinak se v tvém psaní úplně poznávám...doufala jsem, že s věkem dětí to bude lepší. A teda hledám si často únik v podobě akcí s kámoškama (i s dětmi samozřejmě), výlety a nějaké takové radosti, aby to nebyl jenom ten šílený koloběh. Ne nadarmo se říká, že výchova dětí je nejtěžší role v životě. Mělo by se o tom víc mluvit, protože takhle se občas cítí každá ženská, jen se to skrývá za ty vystajlované fotky na instagramu - není potřeba se za to stydět, ale ani se v tom neutápět. Třeba si dávej malé cíle, ze kterých budeš mít radost a čerpat z toho energii. Už máš to nejhorší období nesamostatných batolat za sebou, tak hlavu vzhůru! 😉
Zajistit hlídání a do práce, jinak to zničí tebe i vztah. Já se vracela do práce skoro po 6 letech a pomohlo to jak mě, tak manželovi. Poslední rok už jsem byla fakt protivná i sama sobě, myslím si, že být ještě chvíli doma tak i ten vztah půjde do kopru...
@mafabamba popravdě, nebaví 😆 Mám děti rok a 3 roky, starší chodí 3x týdně do školky, ale většinou je spíš nachcípaná a doma. Navíc dle psycholožky podezření na ADHD, jako když se ti válí dítě 40x za den vzteky po zemi a zbytek dne stráví provokací tebe nebo mladší, je to fakt na odstřel. Původně jsme se shodli na tom, že 2 děti je málo, bavili jsme se o 3 až 4 dětech. A teď? Jsem tak zoufalá, že přemýšlím, že bych se si dodělala titul a říkám si, že i ty 2 děti jsou dostačující. 😁 Trošku jsem doufala, že se to začne lepšit s věkem dětí, ale jak koukám, tak asi ne ...
Podla mna si vyhorela. Mas aj nejaky volny cas pre seba? Akoze aspon 2-3 hodiny bez deti?
Ja mam dve deti, uz pri prvej som po 2 rokoch utiekla do prace lebo som myslela, ze sa doma zblaznim. Po roku a pol som isla znova na matersku a od 2,5 rocnej druhej dcery zase do prace. Povinnosti okolo deti mame tiez nekonecne vela, stale nejake kruzky, akcie zo skolky, choroby,...Fakt si do tohto blazninca neviem predstavit este tretie dieta.
Skusila by som najmladsieho udat aspon na par hodin tyzdenne do tej detskej skupinky. Kludne aj hned. Nemas na co cakat. Pracu mozes hladat postupne.
Taky si nemyslím, že práce z domova je řešení. Potřebuješ změnu, mezi lidi. Klidně vykládání zboží v marketu, cokoli.
Zkus I tu kámošku, aspoň znamou "kvůli dětem", pohledat třeba přes net. Společnost ti nejspíš chybí, i jako introvertovi.
A jsi fakt skvělá!! Vše kolem rodiny a domácnosti + začátky podnikání. Jsi super 🙂
@lauriak tohle 2-3 hodiny bez dětí nevyřeší. Jako ano, lepší než být 24/7 doma, ale přijde a bude to to samé, akorát se jí ještě nakupí povinnosti. To chce fakt změnu - práci nebo třeba víkendovou brigádu.
@mafabamba mám 3 děti a jsem doma skoro 6 let. Poslední dobou se cítím věčně unavená a podrážděná. Nejmladšímu je 1 rok a do školky mi ho vezmou až za 3 roky (předběžné jsem se ptala u nás ve školce). Plánuji si najít časem nějakou brigádu nebo práci na poloviční úvazek, protože nemám moc možnost hlídání. Ještě se mi vyskytla možnost pracovat pro manžela, ale to se mi moc nechce. Cítím, že musím mezi lidi a bojím se, že bych se s ním začala hádat kvůli tomu, že jsme furt spolu. Takže s vámi soucítím. Snad najdete nějaký relax nebo řešení, jak se dostat do pohody. 🙂
@mafabamba Mám dvě děti 2 roky od sebe, mladšímu je půl roku. Bohužel půl roku masakru, protože obě moje děti měli a mají snad vše - koliky, atopický ekzém, každý zub je vybojovanej, krátké a lehké spaní, uspávání je na dlouho, do toho starší žárlí a má období vzdoru.. Momentálně ne, nebaví mě to. Akorát je to jednosměrka, tak každý ráno zatnu zuby a jedu..
@mafabamba ty blaho, 10 let? Uz by bylo po me. Ja jsem doma tri roky a melu z posledniho, kolikrat uz ani nemelu. Mam skoro triletaka a rocni, oba narocni, takze ikdyz je starsi 2x tydne v detske skupince, rocni me nenecha ani uprdnout, furt jen rve, ze chce to a ono 🤯 hlidani prakticky zadny, chlap se vraci domu vecer a pak ma jeste 3x tydne sportovni aktivity, ted mel teda nejake zdravotni potize, takze ty vecery byl s nami doma, ale bylo to snad jeste horsi, protoze jak mi tu asi pomuze se zlomenyma zebrama 😤🫠 jsem totalne vyhorela, starsi je hodne aktivni, hodne vzdorovity a tvrdohlavy, mladsi je urvana, pba jsou hodne hystericky, porad jenom rev a bordel, naprosto vsechno je problem a zahrnuje to sceny, vypravit se ven nam trva hodinu a pul a otocej u toho byt vzhuru nohama. Hledam chuvu jako das a nic 🤬s nima usinam a s nima vstavam, nemam absolutne zadny cas na sebe, chlap si stezuje, ze nemam cas ani na nej…kolikrat si rikam, at uz jde taky do pr. 😂 posledni dobou bych nejradsi utekla
Pro me je hrozne narocny byt s detma sama, to taky vybuchuju jak sopka pri kazdem zaknourani, behem dne to graduje a pysna na sebe nejsem vubec 😕 Pak me to mrzi, ale nevim jak se motivovat, hlavne ted v zime. Zato kdyz jsme na deti dva s manzelem, tak me rodicovska fakt bavi ☺️ Vylety, kamaradi, rodinne akce, ve dvou se da zvladnout hodne.
Po 10 letech bych byla v blázinci, navíc bez hlídání. Též mám tři kluky,ale mezi 2 a 3 je rozdíl 7 let,takže jsem měla mezi RD pauzu a těšila jsem se na ni. Pak přišel covid a byl to děs. Dvě děti na distanční, chlap normálně v práci, batole, vaření, domácnost a všechno zavřené, sociálních kontaktů málo..ještě že je to za námi. Před rokem jsem nastoupila do práce na částečný úvazek, nejmladší v září do školky. Už byl na oboje nejvyšší čas. Teď mu byly 4.
Starší kluci od 6 let mají dva příměstské tábory. Právě pro děti 7-10 jich je spousta. Školku máme otevřenou několik týdnů o prázdninách taky. Být s dětmi pořád by hráblo každému druhému.
Neslo by to nejak si to ulehcit? Treba jen kratkodobe nez se das do pohody?( aby vas to nezruinovalo). Treba nejake placene hlidani, souroma skolka, pani na uklid, obedy z jidelny misto vareni a ty nekam na brigadu, polovicni uvazek? Byt furt doma je des. Ja byla 4 roky a ten 4. jsem uz nedavala a kdyz jsem zacala chodit do prace tak to byla vzpruha. Ted jsem zacala cvicit, poustim si k tomu hlasitou hudbu( mame doma fitko, takze nikoho nerusim) a to taky doda energii a zlepsi naladu
Prazdniny resime primestakama nebo u babicek.
jsem to přečetla a říkám si ufff, já pracuji už dlouho, nastupovala jsem když bylo synovi 1,5 roku s tím, že jsem mohla dělat homeoffice, ale zlatá rodičovská, protože si vezmi že k tomu všemu co ted děláš musíš nacpat 4,6,8 hodin práce plus dojezdy. Já se mám ještě nádherně, chodím do práce 8-12, a i tak jsem úplně KO. Odpoledne kroužky, nákup, úkoly, uvařit na další den manželovi, úklid. Z kroužků se většinou vracíme po 17 hodině. A ono po pár letech je to taky pořád dokola. Každé ráno všechny vypravit, odpoledne je zase dosoukat domů .... Každopádně všechno má své pro i proti.
@mafabamba Upřímně? Podle mě je cesta ven právě práce mimo domov. Tříleťák je ve školce, nebo až od září?