Zdravím,
mám dotaz ohledně časové mezery mezi rodičovským příspěvkem a nástupem na mateřskou dovolenou.
Jsem zaměstnaná na dobu neurčitou. Rodičovskou dovolenou mám u zaměstnavatele nahlášenou do 3 let věku dítěte. To jest do 14.10.2020.
V dubnu 2020 mi končí čerpání rodičovského příspěvku, poslední dávka mi bude vyplácena v květnu 2020.
Jelikož čekáme druhého potomka a termín porodu je 1.7.2020 mám nástup na mateřskou dovolenou v rozmezí 6.5-20.5. 2020.
Ráda bych se zeptala, co s mezerou od 1.5 do nástupu na MD.
Předpokládám, že v daný okamžik nebudu mít pokryto zdravotní pojištění.
S tímto dotazem jsem kontaktovala jak MSSZ tak ÚP a pokaždé jsem dostala jinou odpověď.
Je zde někdo kdo to měl podobně? Děkuji za odpověď.
Prosím o radu, jak tuto situaci řešit. Jaké jsou možnosti.
Zdravotní pojištění je hrazeno z titulu čerpání rd a ta není nijak vázána na pobírání rp
Došla mi odpověď z ÚP:
Dobrý den,pojištěncem státu jste po dobu, kdy čerpáte rodičovský příspěvek. S Vaším dotazem se obraťte na zdravotní pojišťovnu, která je kompetentní Vám tento dotaz zodpovědět.
Z MSSZ:
Dobré odpoledne,osoby na rodičovské dovolené jsou tzv. „státními pojištěnci“. Pojistné tak za Vás bude uhrazeno, přestože byl rodičovský příspěvek dočerpán.
Tak babo raď 😆
Jsem z toho zmatená a nerada bych dlužila na pojistném.
Zdravotní pojištění máš pokryté, takže buď v klidu.
Měla jsem to stejně, mezera cca 3 týdny. Budeš pořád ještě na rodičovské dovolené, i když už nebudeš pobírat rodičovský příspěvek. Zdravotní pojištění za tebe automaticky hradí pojišťovna do 3 let věku dítěte, takže můžeš být v klidu 🙂
Pokud budou diteti tri roky v rijnu a mas do te doby hlášenou v práci rod. dovolenou a druhe dite cekas uz na cervenec, tak nemas co resit. Zadnou mezeru nikde nevidim 🤷♀️
Jak rychle si mezitim vyberes příspěvek je uplne fuk, to s tim nema co delat.
Děkuji moc za informace. Stejně je sranda jak každý úřad reagoval jinak.
@althia23 ÚP odpovídal za sebe a správně, mssz odpovídá komplexně. Státní pojištěnec (tedy že za tebe platí zdravotní pojištění stát) jsi do dubna ze dvou titulů- jednak jako pobiratel RP (to ale skončí jeho dočerpáním), ale také z titulu toho, že jsi v zaměstnání na rodičovské dovolené (až do října). Takže přechod na md bude plynulý, žádná díra v pojištění nevzniká, jak už holky výše.
zdravotni pojisteni je hrazeno na mesice, ne dny, zadnou mezeru tedy nevidin