Kdy se vrací do práce po RD?

rozitta
19. pro 2024

Holky, teď jsem zažila šok. Žiju s tím, že se vracím do práce koncem dubna, kdy dcerka oslaví tři roky. Dala jsem si RD na tři roky. V práci jsem to takto řekla. Ale rodičák, co mi chodil, už mám vyčerpaný někdy v září. Dala jsem si posílat tu (pro mě )nejvyšší možnou částku. Znamená to, že už mi status matky na RD skončil v tom září a MĚLA jsem se vrátit do práce? Děkuji za odpověď

sigyn
19. pro 2024

Rodičovský příspěvek není rodičovská dovolená.

eviicka
19. pro 2024

@rozitta ne neznamená, zaměstnavateli je jedno a vůbec neví, jak pobíráš rodičovský příspěvek.
U jednoho dítěte jsem měla na dva roky, u druhého na čtyři. Nástup do práce se řešil vždy v den třetích narozenin.

titina12
19. pro 2024

Dítě se ti narodilo 15 tak ty nastupuješ 16 do práce . 🙂 toť vše

mysh_me
19. pro 2024

Pobirani prispevku s RD nesouvisi. RD mas tak jak sis dohodla se zamestnavatelem. Jak rychle nebo pomalu si vycerpas penize od statu (rodicak) zamestnavatel ani nevi a je mu to uplne jedno 🙂

kristyn86
19. pro 2024

Akorat mam pocit,ze pokud si skoncila brat rodicak v zari,tak ted za tebe neni placeno zdravotni pojisteni. Tak mi to rekli a z toho duvodu,ja pak mela rozpocitany rodicak na nizsi castky,ale aby mi to pokrylo to moje obdobi,kdy jsem jeste doma. Kdyztak se jde nahlasit na pojistovnu jako osoba pecujici o dite. Jinak s praci to nevadi.

rosalindamelinda
19. pro 2024

??? Vždyť pracák posílá oznámení o ukončení, kde máš uvedené datum. Jakmile ti toto oznámení přijde, pak skončila výplata RP a již nejsi na rodičovské dovolené. Musíš jít buď do práce nebo se nahlásit do evidence uchazečů o zaměstnání.

merope
19. pro 2024

@rosalindamelinda Ještě se může nahlásit jako osobu pečující o dítě - aby za ni stát platil pojištění.

hezz17
19. pro 2024

@rosalindamelinda to je ale uplny nesmysl. Rodicovsky prispevek neovlivnuje delku rodicovske dovolene. Jsou to dve odlisne veci .

ninive211
19. pro 2024

@rosalindamelinda Ale prdlajz. Výplata rodičovského příspěvku nemá noc společného s rodičovskou dovolenou v práci, proboha! Jinak stát je plátcem pojistného pojištěnce na rodičovské dovolené, i když už nepobírá rodičovský příspěvek (ale je stále zaměstnancem, momentálně na nahlášené RD). Neplatí pro zaměstnance, kterým v průběhu pobírání RP skončil pracovní poměr, ti se po skončení RP musejí buď nahlásit na pojišťovnu jako osoba pečující nebo na pracká -stát není plátcem pojistného.

rosalindamelinda
19. pro 2024

@hezz17
@ninive211 vy dvě mi píšete úplně mimo, nic takového jsem doslova nepsala. Navíc já jsem na tom úřadě byla a mluvila jsem stou úřednicí, takže mi to nemusíte PROBOHA vysvětlovat! kdo se vás prosil? já jsem napsala zakladatelce! děláte akorát velké znalkyně a já se z toho mám co jako. Já radu nepotřebuji.
Pokud neumíte číst, tak vám znovu zopakuji, že úřad posílá oznámení tak jako tak a tím pádem žena jasně ví, kdy jí to skončilo... takže nechápu údiv zakladatelky, že neví, že má vyčerpaný rodičák několik měsíců?-copak jí nechodí pošta? zajímavé...

hezz17
19. pro 2024

@rosalindamelinda pises ze vycerpala a mel supajdit do prace. Coz spolu vubec nesouvisi.
Zakladatelka nepise ze nevi kdy vycerpala, pise ze si dala nejrychlejsi cerpani, tim padem prispevek sloncil driv.

rosalindamelinda
19. pro 2024

@hezz17 co to tu plácáš? ve svém prvním příspěvku jsem o vyčerpání nepsala nic. ani že musí pouze šupajdit do práce. Psala jsem buď práce nebo evidence. Píšu svůj názor a zkušenost. A odpověd čekám od zakladatelky a ne od dalších všetečných účastníků diskuze, kteří si sem přišli honit ego a dělat znalce. Jsi snad úřednice nebo co? Pokud nejsi, tak bych se trochu mírnila a neznevažovala názory ostatních.

somalicats
19. pro 2024

@rosalindamelinda jenze pises blbost. Pokud je stale zamestnana a ma nahlasenou rodicovskou dovolenou, tak na ni bude az do tretich narozenin ditete a do prace jit nemusi ani se nemusi nikde hlasit. Psala jsi doslova, ze skoncila vyplata RP a ona neni na RD. Ona ale na RD je porad.

ninive211
19. pro 2024

@somalicats Přesně tak. A Rosalinda nechápe, že napsala kravinu. A místo aby to uznala, tak kope do všech, kdo si ji dovolili opravit.
@rozitta Nikdo se nikam hlásit nemusí, pokud trvá rodičovská DOVOLENÁ. Zdravotní pojištění je pořešené tím, že zaměstnavatel nahlásí čerpání RD na zdravotní pojistovně. A dokud nenahlasí změnu, tak jde prostě o státního pojištěnce

j.a.n.i
19. pro 2024

@rosalindamelinda Ale houby, nemat ostatní, když o tom víš kulový.

rosalindamelinda
19. pro 2024

Vy jste se zase sešly že 😀 opravdu jsem se opět pobavila 😀 jak se na koníkovi ženský perou o to, kdo mi dřív napíše, že nemám pravdu a že jsem to napsala špatně a tak dále 😀 Opravdu mi to žíly netrhá. Spíš je to směšné, jak se tady předháníte, asi nemáte nic lepšího na práci. Já si tu můžu napsat jaký názor chci a příště ho napíšu znova, heč 😀

veroniquecz
19. pro 2024

@rosalindamelinda psala jsi, že skončila výplata RP a už není na rodičovské dovolené. Což je blbost. Na rodičovské dovolené je do 3 let věku dítěte, je to prekazka v práci na straně zaměstnance. Kdežto rodičovský příspěvek je sociální dávka. Tak to nemotej dohromady. A mmch jsem úředník, kdyby ses chtěla rozčilovat ;)

veroniquecz
19. pro 2024

@rosalindamelinda a samozřejmě si piš názor jaký chceš, ale ten který je pravdivý, a ne ten který bude tazatelku jen mást.

alice180
19. pro 2024

@rosalindamelinda no nazvala bych to hlavou zeď neprorazis, trochu pokory by to chtělo. Prostě ses spletla, tak by bylo fajn to uznat nebo ne. To se prostě stane.

j.a.n.i
19. pro 2024

@rosalindamelinda Nazory si pis jake chces, faktické veci, ale prosim radeji nepis, ano. 😇

rosalindamelinda
19. pro 2024

@veroniquecz no a mě je jedno, co jsi? proč si myslíte dámy, že mi záleží na vašich názorech? já si napíšu svůj vlastní a do vašich se nemontuju, to jenom vy se s... kam nemáte.... napiš zakladatelce a ne mě... nepotřebuji info od úřednice na koníkovi tyjo, mám u nás svou vlastní úřednici a jsem schopná se jí zeptat a budu věřit pouze jí...

rozitta
autor
19. pro 2024

@veroniquecz děkuji. Takže do práce až druhý den po oslavě třetích narozenin. Uff. A jak je to prosím s tím pojištěním? Sociální a zdravotní? Kdo to teď za mě platí? Nebo mám já? Děkuji. 🌹

alice180
19. pro 2024

@rosalindamelinda jak už bylo výše uvedeno, tohle není názor, názor můžeš mít na to zda dětem pozvat domu Mikuláše s čertem, tohle jsou fakta. A faktem je, že si prostě udělala chybu.

drep
19. pro 2024

@rozitta Pokud ti trvá platná pracovnů smlouva, tj. Jsi furt zaměstnaná a pouze čerpáš rodičovskou dovolenou, tak jsi z toho titulu státním pojištěncem a Platí za tebe zdravotní stát. Sociální se platí jen z výdělků, takže to budeš platit, až budeš vydělávat, teď ho neplatí nikdo, což je ale normální. A samozřejmě rodičovská dovolená a rodičovský příspěvek spolu nesouvisí, resp. Jedno nepodmiňuje druhé

j.a.n.i
19. pro 2024

@rozitta Buď v klidu, zdravotní platí stát, sociální nikdo, ale doba péče o dítě do 4 let se na důchod počítá jako náhradní doma. Máš tedy vše v pořádku, do práce nastupuješ den po 3. narozeninách dítka a pitomostmi od @rosalindamelinda se nenech rozhodit, to jsou naprosté bludy.

rosalindamelinda
19. pro 2024

@j.a.n.i je mi líto těch, kteří sem akorát chodit nadávat jiným lidem a ještě napadají jejich názory a jiná vyjádření. To je nanejvýš trapné a ubohé. Myslím si, že asi máš smutný osobní život, očividně proto musíš žít o to víc vzrušující život aspoň na internetu že 😉 hlavně když můžeš být na někoho hnusná, dělá ti to jako ostatním dobře a baví tě to...

shirilka
19. pro 2024

@j.a.n.i Je nutné nastoupit den po 3.narozeninach dítěte? Nebo to záleží na domluvě se zaměstnavatelem, že by šlo nastoupit později?

eviicka
19. pro 2024

@shirilka záleží na domluvě, ale tam je pak dál třeba mít ošetřené i to zdravotní pojištění.
Já si vyjednala neplacené volno a přihlásila se na pojišťovně jako osoba pečující.

veroniquecz
19. pro 2024

@shirilka můžeš nastoupit později, respektive požádat o neplacené volno. Ale není nárokové. Takze pokud bude zaměstnavatel trvat na nástupu a NV ti neschválí, tak ti nic jiného nezbude než nastoupit, nebo ukončit pracovní poměr.

veroniquecz
19. pro 2024

@rozitta je to přesně jak psala @drep
Z pozice osoby na RD jsi státním pojištěncem, sociální se na RD neřeší.