ZdravÍm, potřebovala bych poradit jestli někdo nebyl ve stejné situaci.
Narodí se nám druhé miminko a ja jsem nestihla dobrat r. p. Na stránkách jsem se dočetla, že nárok mají ti rodiče, u kterých jde určit denní vyměřovací základ. Ja jsem měla smlouvu na dobu určitou, tudíž mám smůlu a manžel je živnostník. Jak tedy máme postupovat? Jak manžel doloží denní vymezovaci zaklad? Ja jsem ho dostala od zaměstnavatele u prvního dítěte, ale když je OSVČ?
Nahlášení druhého dítěte na úřad práce musí byt osobně? Nebo stačí e-mailem a doložit rodný list? Hledala jsem info na stránkách, ale je to tam opravdu hodně široce.
Dekuju za odpověď.
S tim OSVC to urcite jde. Jen teda nevim jak. Proste bych jim zavolala. Snad trochu pomuze clanek. Ja jsem z techto veci blba.
https://www.finance.cz/538194-docerpani-rodicov...
@veru181 na druhou rodičovskou nemám nárok kvůli smlouvě na dobu určitou 🙂 tudíž u druhého dítěte nemám vyměřovací zaklad. Nejsem už zamestanana. Děkuju za odpověď. Zkusím tam napsat nebo zavolat. Hezky den
Na OSSZ by měli potvrditi i u OSVČ vyměřovací základ když bude mít nárok na něj vyplatí vám zbytek rodičáku po narozeni mimca s rodným listem a vy půjdete po porodu na rodičak ....
S vyměřovacím základem si nejsem jistá (to asi spíš až k druhé mateřské/rodičovské?), ale jinak jsem na úřad práce dokládala jen rodný list a svými slovy sepsanou žádost o vyplacení příspěvku z důvodu narození druhého dítěte. Odnesl to tam za mě manžel, o variantě odeslat emailem nevím (ptala jsem se emailem, jak postupovat, a zmínili jen pobočku).