Zvýšení RP od roku 2020

anachsi
14. led 2019

Zdravím holky, mám na vás dotaz. Jsem na RD na tři roky. Letos v červnu mi RD končí. Jelikož jsem zjistila, že od 1.ledna 2020 se zvyšuje RP a jelikož mému dítěti ještě nebudou 4 roky. Měla bych po zažádání nárok. Ale ..... Musím si tedy prodloužit RD na 4 roky. Nechci ale aby mi ten zbytek peněz rozpočítali ještě na rok. Můžu si jít prodlouzit RD na 4 roky třeba měsíc předem než mi RD na tři roky skončí? Nevím zda li to píšu srozumitelně. Děkuji moc za rady

sudylichozrout
14. led 2019

@anachsi Jít by to mělo, těch 80 tisíc se ti rozpočítá na ten přidaný rok.

Ale musím tedy konstatovat, že mě nepřestává udivovat, co za brykule jsou schopné některé dámy vyvádět, aby dostaly pár tisícovek navíc. To mají anosockomouši bezvadně vymyšlený... maminky na mateřské jsou evidentně vděčná skupina obyvatel. A až bude po konjunktuře, tak se všichni poděláme, abychom tyhle nekoncepční výmysly zaplatili.

leniczka23
Autor odpověď smazal
Zobraz
matire
14. led 2019

Ono 80 tisíc není pár tisícovek. Pokud si dobře pamatuju, tak minimální měsíční částka RP je 50 Kč, tak si spočítej, kolik ti zbývá a kdy prodloužit. Ale spíš si říkám, že kdo ví, jak to s námi, které už na mateřské jsme, bude. O tom jsem nikde neslyšela, jestli dostaneme celých 80 000, nebo třeba jen poměrnou část. Nebo nic🙂

caitlin7
14. led 2019

@anachsi RD si prodloužit nemůžeš - jedná se o volno ze zaměstnání a tam drží místo jen do 3. let věku dítěte. Prodloužit jde pobírání RP, min. částka je tuším 50 Kč a RP lze pobírat i když už budeš pracovat.

caitlin7
14. led 2019

Když se o navyšování začalo mluvit a v plánu bylo to udělat ve 2 fázích, tak se hovořilo o tom, že by měly mít nárok i maminky, co uz RP vyčerpaly a vrátily se do práce, ale dítě ještě nemá 4 roky.

leniczka23
14. led 2019

@sudylichozrout yes..lepe bych to.nenapsala..uz jsem.unavena z tech nekoncicich otazek o navyseni, ktere jeste neni ani schvalene..a tvoje udiveni sdilim..
To si jako vazne chodej zensky prodluzovat rodicak aby to.dostaly kdyz to vubec neni jisty? Tak jo..😁

matire
14. led 2019

@caitlin7 Mluvit můžou, jak chtějí. Dokud to není uzákoněné, tak s tím radši nepocitat. Toť za mě. Ale musím říct, že být na konci pobírání RP, Tak dám přednost práci

eviicka
14. led 2019

@leniczka23
@sudylichozrout
No jako nejsem zastánce zneužívání dávek, dnešní rozhazovačný systém se mi ani trochu nelíbí, sama mám RP již vybrán i když dítěti na začátku příštího roku 4 roky ještě nebudou (takže nejsem potrefená husa). Ale opravdu nemám nikomu za zlé, když se zajímá o případnou dávku, na kterou případně legálně mít nárok bude a ono 80 000 opravdu není pár tisícovek.

A k dotazu - jelikož zatím není nic schváleno, tak ti nikdo s určitostí neodpoví. Každopádně RD by s tím souviset opravdu neměla, ta je na tři roky.

caitlin7
14. led 2019

@matire však jo 😉 jinak ale pobírání RP přece není překážkou v práci

kata267
14. led 2019

Tak 80tis.mi opravdu neprijde jako par tisicovek takze chapu ze to nektere resi...pokud to schvali samozrejme, ted je to jen teorie...

alcar
14. led 2019

U dvojcat by to melo byt dokonce 120tis. To jim tam maji maminky nechat? Pokud na to budou mit narok, tak ze sebe opravdu nemusi delat pro stat charitu.

alcar
14. led 2019

@sudylichozrout klidne mi tech par tisicovek dej, mne se urcite budou hodit. Nebo je dej zpatky Babisovi. 😉

kittyy17
14. led 2019

@anachsi pro jistotu si poslední dávku RP rozděl tak, aby vyšel až do ledna 2020. V lednu si nastav maximální možné čerpání.

leymea
14. led 2019

@sudylichozrout tak ja na tom nevidim nic spatneho, pokud na to narok mam. 🙂 pro me 80 tisic neni par tisicovek 🙂

xxx3d
14. led 2019

@anachsi ahoj, RD si vůbec prodlužovat nemusíš, nárok na ty peníze budou mít i rodiče, kteří již RD vyčerpali, a jejichž dětem nebude v lednu 2020 víc než čtyři roky.

sudylichozrout
14. led 2019

@leymea kdyby byl Bures alespon trochu co k cemu, vymysli spolu se svymi ministry smysluplnou cestu = snizovani danove zateze rodin s detmi. Ale to on ne, on najel na tu sockomousskou notu rozhazovani a uplaceni urcitych skupin volicu skrze "zadarmo" a prozrani zasob. Zvyseni rodicaku je dalsi zasek do rozpoctu a ani si nechci predstavit, jakej rev se odevsad zacne ozyvat, az to zabali (nebo bude zabalen) a preda stat do pocinajici krize vlade, ktera bude muset zacit setrit. Misto toho, aby vytvarel zasoby, pripadne nechal skrze danove ulevy finalni penize lidem v kapsach, aby je utratili dle sveho uvazeni, vytaha je a pak nelogicky a nesystemove prerozdeluje. Bodejt by ne, souperi se socanama a komunistama o stejne lidi. A maminky tleskaji politice, ktera uz ted zadluzuje jejich deti.
To me stve.

kittyy17
14. led 2019

@sudylichozrout jako sorry, ale RP se nezvyšoval už deset let a nejen potraviny za tu dobu zdražily neúnosně. Každá maminka nemá ten luxus dobře vydelavajiciho partnera. Já si beru k rodicaku každý měsíc navíc dva litry ze svých úspor, a i tak počítám každou korunu a šetřím na sobě.
Tohle není jen babisovska propaganda, je to logicky krok...

sudylichozrout
14. led 2019

@kittyy17 Ne, je to naprostá nesystémová (soc)babišovina. Kdyby ti stát nebral na daních takovou raketu, měla bys ty 2 tisíce měsíčně samozřejmě v kapse také. Ale to by se pak nemohl pan premiér bít v prsa, jak pomáhá ohroženým skupinám - důchodcům, maminkám, nejlépe maminkám samoživitelkám, aby to hezky vypadalo v korporátním tisku iDnes/MF Dnes.

kittyy17
14. led 2019

@sudylichozrout jenže matky na rodicaku daně neplatí, a je spousta těch osamělých. Rodičovský příspěvek je dobrá věc. Mě vadí přídavky na děti, ty bych zrušila a nahradila větší slevou na dani za dítě. Ať jdou makat...

alcar
14. led 2019

@sudylichozrout to jsou hezke uvahy. Nevim, jak mas stare deti, ale ty by sis ten navyseny rodicak teda nevzala? Chapu to spravne? Obcane nejsou zodpovedni za fungovani statni kasy.

sudylichozrout
14. led 2019

@alcar 2,5 roku a 9 mesíců, RP beru samozřejmě jen na tu mladší a mám ho na 2 roky. Nebudu s tím účelově šoupat a nebudu o něj žádat zpětně. Nevidím k tomu důvod. Budu raději, když mi mistr Bureš přestane, v rámci svého boje proti podnikatelům, házet klacky pod nohy, nechá mě normálně vydělávat a nebude mě při tom zatěžovat brutál odvody, z kterých pak bude za jásotu přihazovat skupině, kterou zrovna potřebuje přitáhnout k sobě kvůli procentíčkům u voleb.

sudylichozrout
14. led 2019

@kittyy17 Matky na rodičáku snad také někdy pracovaly a daně platily, ne? Jsem v plném pracovním procesu 10 let, za tu dobu jsem samozřejmě odvedla celkem slušnou sumičku. Kdybych si mohla alespoň část těch peněz nechat, tak bych si je byla bývala třeba spořila tak, abych je měla k užitku pro období, kdy budu mít nižší příjmy. A nebyla bych rozhodně sama.

alcar
14. led 2019

@sudylichozrout hmmm, tak to jsou hodne silna slova...nechat statu 80tis. Nechces si je preci jen vzit a venovat nejake mamince s postizenym ditetem?

sudylichozrout
14. led 2019

@alcar Jak státu? Stát nemá ani ruce, ani nohy a ani plíce. Je to neživá entita. Živí jsou ale občané, kteří v něm žijí a kteří (někteří) musí na tyhle nekoncepční výmysly vydělat.

kittyy17
14. led 2019

@sudylichozrout no právě, taky jsem pracovala a platila daně, a teď si hodlam vzít část svých daní zpět, když je potřebuji

sudylichozrout
14. led 2019

@kittyy17 Znovu říkám, že lepší by bylo, kdyby ti je vláda nechala v kapse rovnou. Mohla jsi je za tu dobu třeba i zhodnotit.

alcar
14. led 2019

@sudylichozrout ono je celkem jedno, komu je nechas. Jde o to, ze si je nevezmes, nikomu tim stejne neprospejes, ale budes mit blahovy pocit, ze jsi udelala neco pro ostatni obcany. Tak ja za sebe ti teda dekuju. 😀

kittyy17
14. led 2019

@sudylichozrout To je pravda. A taky bych ještě mohla být v situaci, že bych rodinu ještě neplánovala, užívala si života, nic nenasetrila a byla v prd..li

sudylichozrout
14. led 2019

@alcar Není zač.

sudylichozrout
14. led 2019

@kittyy17 To je právě ale ono, teď jsi na to kápla. Jedno slovo - zodpovědnost. K sobě i ostatním. Bohužel se ale většina lidí vůbec nezabývá tím, co bude či co může být. Nešetří, neinvestuje, proutrácí se měsícem až do poslední koruny. A pak křičí, ať se stát stará... Klasika. A tak se ten stát stará... těm zodpovědným a pracovitým sebere to, co jim patří a rozhází všem, bez ohledu na to, zda si to zaslouží.