Změna výše rodičovského příspěvku + doba jeho pobírání

leki
18. dub 2017

Zdravim damy 🙂
Chtela bych se zeptat na na par veci, verim, ze se tu najdou zkušené a ochotne maminky.
1) Jak rychle probehla zmena delky cerpani RP (prodlouzeni) od jeho zazadani?
2) Nevi nejaka dobra duse, kde se da zjistit do kdyz presne mam v soucasnosti RP pobirat? Za boha nemuzu najit tu smlouvu z pracaku, kde to myslim bylo uvedeno (vim, vypada to, ze jsem asi uplne pitoma, ze to nemam zalozeny, ale vubec nevim, jak se to stalo, mam slozku se vsema smlouvama atd i z brigad kdy mi bylo 17,ale tahle..)
3) Do kdy je nutne (pripadne slusne) danou zmenu oznamit /zazadat o ni v praci + je sef povinnen mi to odsouhlasit?

Moc dekuju za jakekoli odpovedi. Resime ted bydleni, nevim jak dlouho trva vyrizeni hypoteky atd. Nyni cerpam nejvisi mozny prispevek a to se odrazi i na hypotecnich podminkach, proto si chci zazadat o prodlouzeni RP co nejpozdeji ale zas to nechci prosvihnout.

sromulenka
18. dub 2017

N úřadu práce vše vysvětlí. 🙂

xpila
18. dub 2017

@leki
1) Změnu povětšinou stihnou od následujícího měsíce.
2) Stačí si zavolat nebo dojít na ÚP, tam ti to řeknou. Případně orientačně dle toho, kolik ti chodí a od kdy ho čerpáš.
3) Změna RP nesouvisí s prací. V práci sis nahlásila rodičovskou dovolenou, což je něco jiného. RD lze čerpat max. do 3 let věku. Takže pokud teď ji máš do 2 a chceš být doma do 3, stačí to zaměstnavateli písemně oznámit. Pokud bys chtěla být doma nad 3 roky, už to je neplacené volno a to záleží na zaměstnavateli, jestli ti ho povolí nebo ne.

leki
autor
18. dub 2017

Dekuju za info a rady holky 🙂