Změna práce před otěhotněním - rady - popř. je tu někdo ze sociálky?

klara_klara89
16. lis 2018

Ahoj Holky, je tu někdo kdo by mi mohl poradit?
Plánujeme miminko začátkem roku, aktuálně jsem zaměstnaná na dobu neurčitou, kde v co nejkratší době být nechci. Mám nyní možnost nastoupit do nové práce, jedna z variant je, že bych pracovala pod firmou s.r.o. popř. u známého, který je sám osvč. To, že miminko plánuji ví, nemají s tím problém, je to práce, která se dá zvládnout i na mateřské.
Která z těchto variant je nejlepší, tak abych měla slušnou mateřskou a ne jen základ? Slyšela jsem, že stačí, když zaměstnavatel za mě odvede sociální a zdravotní, adekvátní k příjmu a já si zaplatím nepovinné nemocenské, které je cca 300,-...když bych po 3 měs po otěhotnění šla na rizikové, nemocenskou mi posílá stát nebo zaměstnavatel? Mám v tom trošku chaos.
Řešila to nějaká z vás?
Děkuji za vaše odpovědi

lazuli35
16. lis 2018

@klara_klara89 nemocenskou ti prvních 14 dní posílá zaměstnavatel, po 14 dnech to přechází na sociálku. Aspoň myslím. Takhle jsem to měla teď v květnu/červnu.

klara_klara89
autor
16. lis 2018

@lazuli35 super, díky a ty ostatní dotazy asi nevíš, co ? :/

lazuli35
16. lis 2018

@klara_klara89 s tím nemám zkušenost.

klara_klara89
autor
16. lis 2018

@lazuli35 děkuji i tak 🙂

adelka951
16. lis 2018

Nejlepší budeš mít takovou práci, která bude na klasickou pracovní smlouvu a bude za tebe odváděno co nejvyšší nemocenské pojištění, protože podle výše tohoto pojištění se ti potom bude počítat mateřská. To znamená, že když budeš pracovat sama na sebe a budeš si platit minimální nemocenské pojištění, tak i mateřská bude minimální.

konidana
16. lis 2018

@klara_klara89 už je to pár let zpátky, ale kamarádka docela řešila, že když je OSVČ tak s jejím lehce nadprůměrným výdělkem a odpovídajícími odvody by měla fakt jen minimální a směšnou mateřskou i rodičák (pokud vůbec měla na mateřskou jako OSVČ nárok). Vyřešila to tak, že pak přes rok makala jak barevná, vydělávala maximum a odváděla hodně, aby pak měla aspoň pár tisíc.

klara_klara89
autor
16. lis 2018

@adelka951 aha, takže pokud by se jednalo o pracovní smlouvu na dobu neurčito, zaměstnavatel za mne bude muset odvádět povinně jak zdravotní, sociální a tedy i nemocenské? S tím,že z hrubé mzdy se pak vypočítává mateřská? Chápu to správně?😁
Odpracováno mám již víc než 2roky ve stávajícím zaměstnání.

klara_klara89
autor
16. lis 2018

@konidana děkuji za odpověď, být osvč jsem zavrhla. ☺️

vikinkav
16. lis 2018

@klara_klara89 ano je to tak.