Holky, prosím poraďte mi. Přišel mi dopis z ÚP, že mám k 1.12.2019 vyčerpanou nějakou sumu a po propočítání mých měsíčních příspěvků vím, že od tohoto data jsem měla nárok ještě na 2 dávky. Rodičák mi chodí cca 8. v měsíci, tzn. že k tomu 1.12. tam asi nebyla započítaná a měla by mi přijít už poslední dávka teď v lednu? Vím, že je rodičovský příspěvek vyplácen nějak zpětně, takže když by mi v lednu přišla poslední dávka, tak by byla vlastně za prosinec a tudíž bych k 1.1.2020 nebyla aktivně pobírající? Moc děkuju za objasnění🙏
Podívej se, kdy byl vystaven dopis. Nicméně asi tam opravdu nezapočítali dávku vyplacenou v prosinci za listopad a v lednu za prosinec... a ano, k 1.1.2020 nejsi aktivně pobírající. To by ti musela přijít ještě dávka v únoru za leden, abys byla. 😉
@cikitkapb dopis byl vystaven 20.12. ale pak je tam právě ta věta ke dni 1.12.2019 jste z celkové částky rp vyčerpala... tak vážně nevím jestli tam byla už započítána ta částka, která mi pak přišla 8.12.? Ale je mi teda divný, že jestli mi teď přijde poslední dávka, tak mi ta paní, tenkrát když jsem to šla upravovat kvůli dalšímu těhotenství, poradila hodně špatně, protože nejen že přijdu o toto navýšení, ale nejspíš budu 2 měsíce bez příjmů, když na další mateřskou nastupuji ke konci února..?😔
@cikitkapb Omlouvám se, půjde pravděpodobně o 1 měsíc, ale to nic nemění na tom, že mi to špatně spočítala. V únoru totiž nastupuji na ppm a dítě se má narodit v dubnu. Samozřejmě chápu a nechtěla jsem za únor jak rp tak ppm, počítala jsem jen s ppm, která dorazí v březnu. Ale v únoru za leden podle tohoto všeho nedostanu nic.. už ani klasický rp jako doteď, tak se mě díky tomu nebude týkat ani to navýšení a já přijdu o pár tisíc, jestli to dobře chápu.. tedy řekněme o jednu výši ppm, protože na tu bych si to samozřejmě navýšila.. ale takhle budu mít teď v lednu vyplacenou poslední částku za prosinec a nikdo se se mnou asi nebude bavit..? Neměla jsem to po celou dobu stejně. První rp mi přišel v 08/18 za 07/18, ale několikrát jsem si měnila měsíční částku. Nejdříve to bylo na pár měsíců 12 tis. pak 8000 a teď naposledy 15200, na které jsem si to měnila v září 2019 a už za září mi byly poslány.. ale to asi není důležité.. a mmch to vychází přesně a nezbývají mi tam žádné "drobné", které by mi vyplatili spolu s tou poslední dávkou.
Davka vyplacena v prosinci tj. ta za listopad tam započtena je. Jen v tom dopise je to trochu nešťastně formulováno.
@cuuza Děkuju moc za odpověď! Našla jsem všechny výpisy a opravdu máš pravdu. Ta částka co mi přišla 9.12. za 11/19 je již v té sumě k 1.12.2019 započítaná, takže jsem zbytečně plašila a tímto se všem omlouvám a zítra si to dojdu aspoň na ten jeden měsíc změnit a jsem moc ráda, že mi nějaké peníze přijdou i v únoru 🙏 ještě jednou díky za odpovědi a objasnění.
Holky prisel mi Dopis o navisene rodicovske ale v kvetnu mi konci 4 leta rodicovska normalne pobiram 3800 jak to bude s tim navisenim dekuji za odpoved
@andrejka100 Podej žádost a nech si navýšit měsíční částku buď podle mateřské nebo přes manželům vyměřovací základ.
Ahoj,hezky je to vysvetleno zde...
https://vysvetlovnik.cz/kdy-konci-rodicovska/
@andrejka100 udelej to tak aby si do kvetna vybrala co nejvic..
@andrejka100 V dopise máš přece napsanou i maximální možnou výši příspěvků, tak si to dojdi změnit.
@carly1990 Poslední dvě výplaty rodičáku se provádějí najednou. Pokud ti ještě poslední část rodičáku nepřišla, může jít o dny, takže doporučuju hned zítra jednat.