Započítání rodičovské dovolené do praxe. Dokaže mi někdo poradit?

lennystro
7. zář 2024

Ahoj, nejdřiv popíši situaci.
Hned po studiu jsem nastoupila do nemocnice jako nlzp na smlouvu na dobu určitou- byla jsem záskok za paní na mateřské. Vyšlo to pěkně, otěhotněla jsem, a při odchodu na mateřskou jsme se s paní akorát vystřídali. Měla jsem odpracováno cca 1,5 roku. A pak klasika- první mateřská, následoval rodičák, ve třech letech druhý porod a další rodičák- ale už bez mateřské, protože smlouvu mi logicky neprodloužili. A za pár měsíců půjde i druhé dítko ve 3 letech do školky a já si hledám práci a logicky řeším plat. A přemýšlím, jaký budu mít platový stupeň (když opět nastoupím do státní nemocnice)- čili roky praxe. Všude píší, ze se započítává až 6 let rodičovské dovolené. ALE! Já technicky na rodičovské dovolené nikdy nebyla. Ano, pečovala jsem o děti skoro 6 let, ale ten status, že bych u zaměstnavatele měla napsáno “rodičovská dovolená” prostě nemám, protože celých 6 let nemám aktivní pracovní smlouvu. Dokáže tu někdo poradit, najde se tu personalistka, mzdová, či někdo se stejnou zkušeností? Nedá mi to spát, dělalo by to u mě cca 4 tisíce měsíčně a to už je znát. Jako by nestačilo, že jsem kvůli smlouvě na dobu určitou přišla o mateřskou na druhé dítě, ale chápu, že pravidla jsou pravidla🙂

andelka
7. zář 2024

Nevím jestli je to ve školství jiné,ale asi ne. Taky se nám počítá péče o dítě jako praxe. A uznali mi 6 let ( tři děti), a přitom jsem nikdy na té skutečné RD nebyla ( poprvé jsem otěhotněla po škole,a naposledy mi smlouva skončila v těhotenství), jen jsem pobírala Rp. Máš pravdu,že to je rozdíl. Díky tomu jsem ve 3 platovem stupni, i když jsem ve školství začínala a předtím jen děti a práce úplně mimo obor.

gruyerre
7. zář 2024

@andelka takže když má někdo nejdřív dítě hned při VŠ, je s ním 3 roky doma a pak teprve nastoupí, jde hned do 2. platového stupně? Nebo by musel být aspoň na chvilku zaměstnaný před prvním dítětem, aby to tak bylo?

andelka
7. zář 2024

@gruyerre nebyla jsem zaměstnaná před prvním dítětem,až před třetím. Ale jen do 5 měsíce těhotenství,pak ÚP a mateřská. Nastupovala jsem ještě při pobírání rodičovského příspěvku, dali mě hned do 3. stupně (6-12 let).

andelka
7. zář 2024

A jo, druhý stupeň je od 2 do 6 let, takže ano, po dítěti se nastupuje do 2.stupne.

gruyerre
7. zář 2024

@andelka v tom případě mě natáhli 😀

lennystro
autor
7. zář 2024

@gruyerre ne nutně. Jestli jsi vážně při RD studovala na VŠ, jak jsi psala výše, tak je tam právě podmínka, že tato doba, kdy matka zároveň studuje se nezapočítává do praxe🤷🏼‍♀️ ale nestudovala jsem to víc, protože tohle se mě netýká😂

andelka
7. zář 2024

@gruyerre To je fakt. Pokud se člověk připravoval na povolání,tak se to nepočítá.