Ahoj, nejdřiv popíši situaci.
Hned po studiu jsem nastoupila do nemocnice jako nlzp na smlouvu na dobu určitou- byla jsem záskok za paní na mateřské. Vyšlo to pěkně, otěhotněla jsem, a při odchodu na mateřskou jsme se s paní akorát vystřídali. Měla jsem odpracováno cca 1,5 roku. A pak klasika- první mateřská, následoval rodičák, ve třech letech druhý porod a další rodičák- ale už bez mateřské, protože smlouvu mi logicky neprodloužili. A za pár měsíců půjde i druhé dítko ve 3 letech do školky a já si hledám práci a logicky řeším plat. A přemýšlím, jaký budu mít platový stupeň (když opět nastoupím do státní nemocnice)- čili roky praxe. Všude píší, ze se započítává až 6 let rodičovské dovolené. ALE! Já technicky na rodičovské dovolené nikdy nebyla. Ano, pečovala jsem o děti skoro 6 let, ale ten status, že bych u zaměstnavatele měla napsáno “rodičovská dovolená” prostě nemám, protože celých 6 let nemám aktivní pracovní smlouvu. Dokáže tu někdo poradit, najde se tu personalistka, mzdová, či někdo se stejnou zkušeností? Nedá mi to spát, dělalo by to u mě cca 4 tisíce měsíčně a to už je znát. Jako by nestačilo, že jsem kvůli smlouvě na dobu určitou přišla o mateřskou na druhé dítě, ale chápu, že pravidla jsou pravidla🙂
A jo, druhý stupeň je od 2 do 6 let, takže ano, po dítěti se nastupuje do 2.stupne.
Nevím jestli je to ve školství jiné,ale asi ne. Taky se nám počítá péče o dítě jako praxe. A uznali mi 6 let ( tři děti), a přitom jsem nikdy na té skutečné RD nebyla ( poprvé jsem otěhotněla po škole,a naposledy mi smlouva skončila v těhotenství), jen jsem pobírala Rp. Máš pravdu,že to je rozdíl. Díky tomu jsem ve 3 platovem stupni, i když jsem ve školství začínala a předtím jen děti a práce úplně mimo obor.