Zamítnutí nároku na PPM. Jak to tedy je? Jak dál postupovat?

baja1122
22. bře 2022

Hezký den,
Vložím i zde, treba někdo moudřejší bude vědět.
Mám dotaz k mé situaci.

Od srpna 2021 jsem byla zaměstnána jako učitelka ZŠ a hned záhy jsem zjistila, že jsem těhotná. Bylo mi jasné, že nebudu mít nárok na PPM, protože nestihnu odpracovat předepsaných 270 dní (předtím jsem nikdy nepracovala, dálkově jsem studovala a byla na rodičáku).

Od února 2022 jsem nastoupila na chvíli na nemocenskou (asi 2 týdny) a poté jsem zaslala žádost o nárok na PPM. Bylo mi řečeno, že jelikož jsem pořád zaměstnaná, musím tu žádost poslat i když vím, že nárok mít nebudu a ostatní řešit až po zaslání zamítnutí příspěvku dopisem, který by mi měl přijít.

Dnes mi však volala paní, která nechápala, proč jsem žádost vůbec zasílala, že nárok na PPM nemám a mám být na nemocenské a již dávno jsem si to měla domluvit s doktorkou, která mi pracovní neschopnost měla napsat..
Jak to tedy je? Jak dál postupovat?

Měla jsem za to, že po obdržení zamítnutí příspěvku se bude zpětně řešit nějaká nemocenská, která bude trvat do konce šestinedělí a pak zažádám o rodičovský příspěvek. Rozhodnutí o zamítnutí ještě pořád nepřišlo.

Děkuji za odpověď,

marlendyetrich
22. bře 2022

@baja1122 ne opravdu nemělo cenu nic zasílat když nemáte nárok.
Jediné co domluvit se s lékařem na neschopnosti.

baja1122
autor
22. bře 2022

@marlendyetrich No a myslíte, že se dá ta neschopenka napsat tedy zpětně?
Něco jsem v diskuzích našla, že taková možnost existuje.. Ale ani na úřadu práce dnes paní nevěděla a všude se píše něco jiného.. 🤔

j.a.n.i
22. bře 2022

@marlendyetrich To ale není pravda, doktor muze na neschopence nechat jen toho, kdo nema narok na ppm a zezko to prokazes jinak, nez tim zamitnutim.

baja1122
autor
22. bře 2022

@j.a.n.i Ano, to mi právě takhle bylo řečeno.. Já jsem dr. tvrdila, že nemám nárok a vím to, ale ona mi řekla, že se to stejně musí poslat a az po zamítnutí se to řeší dále.

baja1122
autor
22. bře 2022

@j.a.n.i A o to více mě překvapil ten dnešní telefonát.. Že si protireci.

j.a.n.i
22. bře 2022

@baja1122 Ano, jde napsat zpětně, pockej na to zamítnutí a pak pozadej doktora, musi to schvalit ossz, ale to by nemel byt v tomhle případě prpblem.

baja1122
autor
22. bře 2022

@j.a.n.i Tak děkuji moc 🙂 Takhle jsem s tím od začátku počítala.

j.a.n.i
22. bře 2022

@baja1122 Jojo, postup mas spravny, jen se moc casto nepouziva, tak to spoustu urednic prekvapi.

baja1122
autor
22. bře 2022

@j.a.n.i Ano, v tom se vyznat.. Jeden říká tohle, druhý něco jiného. A pak člověk musí úřednici přesvědčovat, že mi to takhle bylo řečeno a paní mi odvětila:
"Tak to teda nechápu, kdo vám to jako řekl, takhle se to vůbec nedělá a dávno jste už měla být na nemocenské." 😑😑 Tak pak se má člověk hádat..

iw00
27. bře 2022

@baja1122

Zdravím, mohu vám pomoci.
Pokud jste nedosáhla na nárok PPM, může o PPM požádat otec pokud ten nárok má (odprac. 270dni). Se svým zaměstnavatelem se musí domluvit, že po dobu pobírání PPM a aby mohl nadále chodit do zaměstnání a vydělávat: udělají s ním další pracovní smlouvu, kde musí být pracovní pozice odlišná od té na kterou bude pobírat PPM. Pro zaměstnavatele to nic neznamená pouze na chvílí tam budou dvě mzdy na jednu se bude vykazovat 0,- PPM a druhou výplata (kterou by stejně odváděli) kdyby nežádal o PPM. Po ukončení PPM kdy tatínek má nárok na 31týdnů - druhou smlouvu ukončí a vrátí se na původní smlouvu. Vy rovnou požádejte o Rodičovský příspěvek.

pokud by jste měla zájem o poradenství napište mi soukromou zprávu.

drep
27. bře 2022

@iw00 no, pro zaměstnavatele to nic neznamená, jen v 99% je to podvod, protože málokdo může dělat opravdu jinou práci. Takže zaměstnavatel si koleduje o kontrolu a průser a naštěstí je k tomu málokterý svolný. A jestli tomuhle říkáš poradenství , tak je to fakut super bussiness plán.

iw00
27. bře 2022

Podvod na koho?!
- nárok na PPM má JEDEN z rodičů a zákon umožňuje i pracovat. Po dobu 31týdnů je to pro slabší rodinu možnost oprávněného příjmu.
Záleží jakého druhu zaměstnání se to týká, kdo řídí kamion nemůže být přeřazen na jinou pracovní pozici a dál řídit kamion, TO je samozřejmostí! Jsou zaměstnání kde to lze, 31 týdnu vykonávat jinou pozici. Zaměstnavatel musí souhlasit a posoudit, aniž by sebe jakkoliv ohrozil a riskoval ,,kontrolu a průser,,!
takhle by mohla postupovat i maminka, která nárok na PPM má, pobírat PPM a dále pracovat u stejného či jiného zaměstnavatele...
Na co mohou mít, po splnění daných podmínek, nárok. 👍 poradenství / rada. Business plán nepotřebuji, vede se mi dobře!

@drep

baja1122
autor
27. bře 2022

@iw00 Děkuji za objasnění, to u nás ale asi nepůjde.. :-/ I když můj muž má samozřejmě opracováno (pracuje snad už více jak 10 let u jedné firmy), ale na jinou pracovní pozici to asi preradit nepůjde. Zeptám se.
Každopádně bych se vás spíš zeptala na ten můj případ ohledně té nemocenské. Dopis o zamítnutí příspěvků pořád nepřišel a zda tedy mohu postupovat tak, že až konečně dorazí, stačí dát toto rozhodnutí o zamítnutí příspěvku mé gynekolozce a ta mi vypíše tu nemocenskou?
Už mi z toho jde hlava kolem.. 😔

j.a.n.i
27. bře 2022

@baja1122 Jo, staci to.