Zamítnutí mateřské dovolené po odpracovaných 556 dnech?

viktoriedj
13. bře 2016

ahoj chtěla bych se zeptat.
Jak je možne ze když jsem pracovala od 10/2013 do 9/2014 (345 dní) pak od 10/2014 do 4/2015 (192 dni) potom 3 mesice nepracovala a nastoupila do nove prace kde jsem byla teda jen 19dni a ukoncili mi pp kvuli tehotenstvi a byla 5mesicu prihlasena na UP nemam narok na materskou?
Vzdyt nemocenske mi vsude platili mela jsem smlouvy na HPP tak nechapu proc mi to zamitli kdyz mam odpracovano 556dni.
Uz jsem tedy 9.2 porodila tak cekam na RP ale stejne mi to nejde do hlavy.
Dekuji za odpoved

vilibalda
13. bře 2016

@viktoriedj Protože musíš splňovat 2 podmínky:
1. musíš mít odpracováno alespoň 270 dní v posledních 2 letech. To splňuješ.
2. musíš být v době nástupu na MD zaměstnaná nebo v ochranné lhůtě. Zaměstnaná jsi nebyla. Ochranná lhůta trvá tak dlouho jako zaměstnání, maximálně 180 dní. Pokud jsi byla v práci 19 dní, ochranná lhůta byla 19 dní. Během těch 19 dní jsi na mateřskou nenastoupila (ani jsi nemohla, když jsi byla teprve zhruba ve 4. měsíci), takže jsi nesplnila tuhle podmínku a nárok na mateřskou nemáš.

jamia
13. bře 2016

Podmínka nejsou jen odpracované dny, ale i to, že musíš být v době nástupu na MD zaměstnaná nebo v ochranné lhůtě 180árok na dávku má i žena, která nastoupí na PPM po skončení pojištění v ochranné lhůtě. Cituji MPSV: "Ochranná lhůta u žen, jejichž pojištění skončilo v době těhotenství, činí 180 kalendářních dnů ode dne zániku pojištění; pokud však pojištění trvalo kratší dobu, činí ochranná lhůta jen tolik kalendářních dnů, kolik dnů pojištění trvalo." Čili u tebe to bylo bohužel patrně těch 19 dní, kdy jsi naposledy pracovala.

viktoriedj
autor
13. bře 2016

ahaaa.. dobre dekuji za odpovedi 🙂
stejne mi to prijde nefer ale..
a takze si nemuzu teda ani urcit delku RD ze ne ? me jen rekli ze budu pobirat prvnich 9m 7800 a pak 3800 je to tak??

j.a.n.i
13. bře 2016

@viktoriedj Proč nefér - bylo tvoje rozhodnutí těhotnět, když nemáš práci a tedy tvoje rozhodnutí, že nemusíš mít nárok na mateřskou.
A jinak ty sama si výši rodičáku volit nemůžeš, ale pokud podmínky splňuje otec dítka, tak můžeš volit na základě jeho nároku.

viktoriedj
autor
16. bře 2016

@j.a.n.i nefer mi prijde to ze clovek pracuje a pak nema narok na materskou!!
je to padle na hlavu tady.
jsem na ditko sama a nemuzu za to ze me vyhodili z prace ve 3m nevedela jsem ze jsem tehotna!! ale to je jedno

j.a.n.i
18. bře 2016

@viktoriedj Ale to je tvůj problém, zda si to věděla nebo nevěděla, nikoliv zaměstnavatele...