Ahoj holky, moc prosím o pomoc.
V únoru 2019 jsem nastoupila do své první práce, kde jsem byla do srpna , ihned v září jsem nastoupila do nové práce ve které jsem do teď. Takže jsem jakoby zamestnana od 1.2.2019 , mám nárok na mateřskou nebo ne? Stále jsem v práci ale nejspíš budu muset jít na rizikové.. snažím se ještě vydržet, protože mám strach ze nebudu mít nárok . Co myslíte? Měla jste to některá podobně? Moc dekuji za rady.
Musí být 270 dní. Jinak,pokud půjdete na rizikové a nárok na PPM nebude, není problém. Neschopenka vám poběží až do sestinedeli a během toho si dojdete rovnou zažádat o rodičovský příspěvek a bude to navazovat. Měla jsem to tak kvůli práci v Německu a chybělo mi 15dní
Ja jsem nastoupila leden 2018 a od dubna 2018 jsem šla na rizikové (neschopenku) a mateřskou jsem pobírala
A ještě dodám, že to byla moje první práce na HPP
a před prvním prací do 31.1.2019? Do 270 dní se počítá i poslední ročník střední nebo vysoké školy, který skončil úspěšným absolvováním.
Pokud od 1.2. jsi účastníkem nemocenského pojištění (tedy zaměstnaná) vychází mi 270 dní na 28.10.2019. Nástup na mateřskou dovolenou po této době znamená, že na ní nárok máš. Na mateřskou se nastupuje 6-8 týdnů před termínem porodu.
@gabiivet myslim, ze je to tak, ze pokud mate odpracovano 270dni v poslednich dvou letech tak narok na materskou je🙂