Dobrý den, od února bych mela pobírat PPM, prosím o informaci, jaké dokumenty musim mit s sebou? Zda je potřeba nějaké potvrzeni ze zaměstnání nebo o výši mateřské nebo tak? jestli pouze na úřadě vyplnim formulář nebo musim neco dokládat,kdyz chci PPM na 19 měsíců a příjem jsem mela 24tisic hrubého. Dekuji
Výši PPM si neurčuješ, ta ti bude prostě vyměřena na den. Výši rodičáku si prostě rozpočítej a nahlaš, ale nesmí to být vyšší než PPM za měsíc. Což u tebe problém nebude, já beru nejvyšší rodičák - 11500 a hrubou jsem měla jako ty.
Formulář k PPM dá obvodní gynekolog, ty si tam jen vyplníš datum, od kdy půjdeš na mateřskou a tento formulář odevzdáš v zaměstnání účetní. Ta k tomu přidá podklady o výši výdělku atd. aby ti mohli zpočítat denní vyměřovací základ a zašle na OSSZ. Z OSSZ ti pak bude chodit vyměřená částka. Takto to budeš mít dohromady 28 týdnů a poté si zažádáš na úřadě o rodičovský příspěvek, tam si vybereš variantu 2,3 nebo 4 roky a podle toho budeš pobírat danou částku.
@danda3 presne tak.
Dekuji všem za odpovědi a omlouvám se, jsem pako a napsala jsem PPM a pritom jdem myslela rodičovský příspěvek, zda tam musim neco vyplňovat nebo dokládat nebo zda si jen zvolim dobu a výši dávky 🙂
Je rozdil mezi PPM a rodicakem,zalezi na tom,o co chces zadat,jestli o rodicak,tak jdi na ÚP a tam ti daji formulare k vyplneni a musis mit potvrzeny formular o vysi a dobe pobirani penez. pomoci v materstvi z OSSZ.