Žádost o RP a manžel pracující v Německu

blondynkav
24. srp 2017

Ahoj holky, potřebovala bych radu. Šla jsem si žádat o rodičovský příspěvek, paní se mě tam zeptala, jestli oba pracujeme v ČR a na základě toho, že manžel dělá v Německu po mě chce vyplnit další 4 formuláře a doložit mojí i manželovo pracovní smlouvu a teprve s tím si přijít zažádat. Nemáte někdo zkušenost? Nechápu totiž, co má manžel společného s mým rodičovským příspěvkem. Nárok na mateřskou jsem normálně měla a rodičák si beru samozřejmě na sebe.

luckaamilan
24. srp 2017

Ano je to tak, budete vyplnovat europske formulare. Pani na urade vam ale poradila dobre, bezne sa totiz stava, ze povedia, ze narok nemate....pritom mate.

sisstin
24. srp 2017

@blondynkav souvislost to ma, pokud odvadi jinde, narok na RP nemas.

sisstin
24. srp 2017

@blondynkav ale budete mit narok na davky z Nemecka, pokud odvadi tam...

sisstin
24. srp 2017

@blondynkav stavalo se, ze zeny braly davky tam i tam, takze ted to kontroluji a bere se to dle zivitele...

blondynkav
autor
24. srp 2017

@sisstin aha, ale já jsem přeci odváděla celou dobu tady. Právě nerozumím tomu, proč jeho řeší taky.

blondynkav
autor
24. srp 2017

@sisstin a jak můžeme mít nárok tam na rodičovský příspěvek, když ani jeden z nás tam nemá trvalý pobyt? A to si budu moct vzít normálně na ty tři roky?

sisstin
24. srp 2017

@blondynkav pokud tam odvadi zdravotni, tak narok ma ;) je to slozity a dost holek s timto ma problemy, js s exmanzelem slovakem pracujicim na Slovensku taky mela..,

lenouss
24. srp 2017

Tak tak to mě taky zajímá.ach jo.manzel ma zacit pracovat v nemecku od listopadu.ja jsem zatim na mateřské. RP jsem chtela na tri roky.

sisstin
24. srp 2017

@lenouss mrknete holky na diskuzi Davky z Nemecka nebo tak nejak, resilo se to tam ;)

dagmar_hribek
24. srp 2017

Ja to beru z nemecka RP jde o to ze pokud vy jako matka tady nemáte zachovanou pracovní smlouvu a otec rodiny odvádí daně v jiném státě tak se automaticky vse převádí na otce a na prislusny stát kde se odvádí daně.pokud ma alespon jeden z rodičů v Cr zachovanou prac.smlouvu treba ta matka tak vse platí Cr.me prac.smlouva skoncila chvili po narození syna par mesicu na to mamzel.odesel do DE.me sebrali rodicak a zadejte si v DE.nez jsme se stali manželé tak.jsem se musela nahlásit na vzp jako osoba pecujivi o ditd jinak vam nebudou platiť ani to zdravotni pojištění.jsme ted manželé a spadla jsem pod manzelovu německou pojišťovnu.proste je jedno kolik let tady máte oddelano ale jak ani jeden z rodicu zde nemá zachovanou prac.smlouvu tak vas náš stát odpalkuje.ted v listopadu budu v DE žádat zase na druhé dítě.kdybys potrebovala poradit tak klidně napis

lenouss
24. srp 2017

@dagmar_hribek dekuji za odpoved, ja zatim pracovni smlouvu mam (na dobu neurcitou), ted jen aby to vydrzelo.jinak by me nenapadlo,ze muzu prijit o rodicak,pokud manzel pracuje mimo čr.

sisstin
24. srp 2017

@lenouss pokud ses zamestnana, je to v cajku ;) ja prave nebyla a neplatili mi ani to pojisteni :/

fifina86
24. srp 2017

@lenouss nepřijdeš o rodičák, ale každý rok ti budou posílat formulář a budeš dokládat aktuální stav. Vřele doporučuji začít čerpat nejvyšší částku, peníze odkládat bokem a mít pak klid ;)

blondynkav
autor
24. srp 2017

Holky moc děkuji, mám taky smlouvu na dobu neurčitou, takže mám nárok tady, Uf, jsem ráda

blondynkav
autor
24. srp 2017

@dagmar_hribek moc děkuju!

elisvob
25. bře 2019

@dagmar_hribek kolik to prosim vychazi v nemecku na dite rodicak. Chlap prestupuje z rakouska do nemecka a nikde nemuzu vycist