Ahoj holky, potřebovala bych radu. Šla jsem si žádat o rodičovský příspěvek, paní se mě tam zeptala, jestli oba pracujeme v ČR a na základě toho, že manžel dělá v Německu po mě chce vyplnit další 4 formuláře a doložit mojí i manželovo pracovní smlouvu a teprve s tím si přijít zažádat. Nemáte někdo zkušenost? Nechápu totiž, co má manžel společného s mým rodičovským příspěvkem. Nárok na mateřskou jsem normálně měla a rodičák si beru samozřejmě na sebe.
@blondynkav souvislost to ma, pokud odvadi jinde, narok na RP nemas.
@blondynkav ale budete mit narok na davky z Nemecka, pokud odvadi tam...
@blondynkav stavalo se, ze zeny braly davky tam i tam, takze ted to kontroluji a bere se to dle zivitele...
@sisstin aha, ale já jsem přeci odváděla celou dobu tady. Právě nerozumím tomu, proč jeho řeší taky.
@sisstin a jak můžeme mít nárok tam na rodičovský příspěvek, když ani jeden z nás tam nemá trvalý pobyt? A to si budu moct vzít normálně na ty tři roky?
@blondynkav pokud tam odvadi zdravotni, tak narok ma ;) je to slozity a dost holek s timto ma problemy, js s exmanzelem slovakem pracujicim na Slovensku taky mela..,
Tak tak to mě taky zajímá.ach jo.manzel ma zacit pracovat v nemecku od listopadu.ja jsem zatim na mateřské. RP jsem chtela na tri roky.
Ja to beru z nemecka RP jde o to ze pokud vy jako matka tady nemáte zachovanou pracovní smlouvu a otec rodiny odvádí daně v jiném státě tak se automaticky vse převádí na otce a na prislusny stát kde se odvádí daně.pokud ma alespon jeden z rodičů v Cr zachovanou prac.smlouvu treba ta matka tak vse platí Cr.me prac.smlouva skoncila chvili po narození syna par mesicu na to mamzel.odesel do DE.me sebrali rodicak a zadejte si v DE.nez jsme se stali manželé tak.jsem se musela nahlásit na vzp jako osoba pecujivi o ditd jinak vam nebudou platiť ani to zdravotni pojištění.jsme ted manželé a spadla jsem pod manzelovu německou pojišťovnu.proste je jedno kolik let tady máte oddelano ale jak ani jeden z rodicu zde nemá zachovanou prac.smlouvu tak vas náš stát odpalkuje.ted v listopadu budu v DE žádat zase na druhé dítě.kdybys potrebovala poradit tak klidně napis
@dagmar_hribek dekuji za odpoved, ja zatim pracovni smlouvu mam (na dobu neurcitou), ted jen aby to vydrzelo.jinak by me nenapadlo,ze muzu prijit o rodicak,pokud manzel pracuje mimo čr.
Holky moc děkuji, mám taky smlouvu na dobu neurčitou, takže mám nárok tady, Uf, jsem ráda
@dagmar_hribek moc děkuju!
@dagmar_hribek kolik to prosim vychazi v nemecku na dite rodicak. Chlap prestupuje z rakouska do nemecka a nikde nemuzu vycist
Ano je to tak, budete vyplnovat europske formulare. Pani na urade vam ale poradila dobre, bezne sa totiz stava, ze povedia, ze narok nemate....pritom mate.