Do HP poměru,který mám uzavřený na dobu neurčitou, bych měla původně nastoupit v únoru 2014, kdy mi končí 3-letá RD. Avšak po písemné dohodě mi zaměstnavatel vyhotovil potvrzení, že souhlasí s mým nástupem do zaměstnání až v září 2014 z rodinných důvodů. Neplacené volno mi na období únor- září dát nechtěl a tak jsem se domluvila, že si prodloužím RD. Avšak na zdravotní pojišťovně mi bylo sděleno, že si mám raději zažádat o Péči o dítě.Máte někdo zkušenosti s tím, co je třeba doložit pojišťovně, kdo platí SP a další dopady jaké to má? (V případě že bych si prodloužila RD, přijdu touto změnou asi o 8 700,-Kč, což se mi nechce.)Předem díky za každou radu.
Rodičovská je jen do 3 let věku dítěte, pak by ti měl dát zaměstnavatel neplacené volno, nevím, proč v tom vidím problém a nechce ti ho dát, když s tebou evidentně počítá. Ale pozor během neplaceného volna ti může dát výpověď, už nejsi chránená, jako při rodičovské dovolené. Já jsem měla neplacené volno u první dcery do 4 let věku dítěte. Na zdravotní pojišťovnu to nahlásil zaměstnavatel a nic jiného jsem vyřizovat nemusela. Na ZP jsem byla vedená tak, že pečuji o dítě do 7 let věku, pakza tebe zdravotní pojištění platí stát, jen je tam podmínka, že nesmíš dát dítě do školky na víc než 4 hod denně. Moc nechápu, proč by jsi měla přijít o nějaké peníze. Co vím, tak rodičovský příspěvek se vyplácí, i kdyby jsi nastoupila do zaměstnání do té doby než vyčerpáš 220000. Jediné co by zrušilo jeho vyplácení by byla mateřská dovolená na další dítě....
@j.a.n.i můžu mít také dotaz? 05/2013 mi měla končit RD, ale já si v loni v létě přešla na nový systém a proudloužila si vyplácení RP do 05/2014. Zároveň se mi teď v práci připravuje výpověď, nechci se tam vracet. Myslela jsem, že budu "doma" až do 05/2014 a přivydělávat si jako teď na živnostenský list, že prostě mám RD na 4 roky...ale pokud správně chápu výše psané, tak mi teda RD končí letos, pak tedy budu ještě rok brát RP, ale budu muset žádat o Péči o dítě...nevíš, prosím, jak je to s tím živnosťákem? Syna chci dávat do soukromé školky, která stojí 6500,- což je tak to , co si vydělám teď ppo večerech, kdybych měla platit ještě min.odvody, tak to prostě nedávám 😅 Docela mě tohle zaskočilo...nějak mi to na UP neřekli, prostě jsem podepsala vyplnila papíry, paní řekla, e to mám teď prodloužené do 4 let dítěte a o tom rozdílu RD/RP mi neřekla 😅
No, tvůj zaměstnavatel evidentně nezná zákoník práce... protože RD může být ze zákona (ten zmiňovaný zákoník práce) maximálně do 3 let věku dítěte, tudíž to co ti přislíbil potom už prostě bude neplacené volno, jiná možnost není.
A ano na zdravotní pojišťovně můžeš být vedená jako osoba pečující o dítě do 7 let, tím pádem za tebe bude dále platit zdravotní stát, sociální neplatí nikdo, ale péče o dítě do 4 let se na důchod počítá, takže to nemusíš řešit.
Jo a rodičovský příspěvek nemá nic společného s RD (rodičovskou dovolenou).