Ahoj, holky nemá to někdo teď podobně ? Mám v práci smlouvu na dobu neurčito. Takže jsem byla na mateřské, teď mám rodičák do září 2023. Ale jsem v očekávání termín mám v srpnu.
A tím pádem bych měla jít znova na mateřskou, ale moje otázka je kdy zajít na úřad ?
Částku která mi zbyde z tohohle rodičáku bych chtěla po narození druhého dítěte vyplatit naráz, podmínky splňujeme.
A další otázka prosím, dává se něco z úřadu do zaměstnání?
Dekujuu
Od gynekologa dostaneš opět žádanku od PPM, kde uvedeš předpokládaný termín porodu a termín nástupu na mateřskou (8-6 týdnů předem). Tu odevzdáš zaměstnavateli a dál neřešîš. V den nástupu na mateřskou jsem pak volala na ÚP, aby pozastavili rodičák. Po narození dítěte pak dojdeš na ÚP s rodným listem a dávku ti jednorázově vyplatí
@cuuza právě mi říkalo víc lidí, že musím na úřad práce nahlásit ze čekám druhé dítě a nechat si pozastavit rodičák za první jinak o nej přijdu…
@veru181 Děkuji, a kdy bych si tak měla teda zažádat od gynekologa ten papír na mateřskou?
Mně dávali automaticky, ale zrovna mi kontrola vyšla hodně těsně před nástupem na mateřskou 🙂 Tak aby to bylo víc v klidu, připomněla bych se zhruba 10 týdnu před termínem
Já to řešila v září 22. Když jsem věděla přesný termín nástupu na PPM, tak jsem došla na pracák a musela vyplnit a podepsat žádost o přerušení vyplácení RD z důvodu nástupu na PPM s druhým dítětem. Po narození jsem tam došla s rodným listem druhého a požádala o jednorázové vyplácení rodičáku na první.
Na jaký úřad chceš chodit? Nejdřív do práce doneseš od gynekologa žádanku na mateřskou a až se mimčo marodí, tak s rodným listem na pracák pro doplacení rodičáku.