Ahoj, prosím o info. Jsem na rodičáku od dubna 16, v září 15 jsem šla na MD. Pobírám teď necelých 7600, nemám to na celé tři roky. Do práce jsem se měla vratit v listopadu 18, ale nyní to vypadá, že možná v září přibyde druhé. Čili chci navýšit RD na co nejvíc,ač bohužel jen 11500, vědět to... ale jak dál? Přítel samozřejmě pracuje řádně již několik let, budu moci si ji vzít na něj? A po půl roce klasické čerpání zase 11500?
Ted rodicak lze docerpat a navysit na partnera a porodem druheho pobirat zase materskou pul roku z prace a pak rodicak zase na partnera a pokud ma teds prijem,aby si zvolil tu nejvyssi castku.Ja mela oba rodicsky na manzela hned,md jsem nepobirala nikdy 🙂
To asi nepůjde brát dvě rodičovké... pouze jednu, zbytek propadá státu :( bohužel. Nastoupíte na MD 6 týdnů před porodem, pak budete pobírat 28 týdnů MD a následně nastoupíte na RD. Jste na tom pořád lip, než třeba já, u druhého MD nedostanu, protože mi skončila smlouva k práci v těhotenství a kdo prodlouží smlouvu, nastávající mamině v 6. měsíci. No a ještě vám proplatí dovolenou během MD, nebo tak nějak.
@andie90 ahoj, děkuji za odpověď, tak jsem to myslela. Teď navysim RD, ať vycerpam co nejvice z původních 220 t., a rovnou (6 týdnů před termínem?) Přejdu na MD ve stejné výši, jako bylo na první dítě, že tedy? A pokud se dítko narodí v září 17, tak akorát zas klasicky hlásím zaměstnavateli, ze půjdu do práce 2020.
@emtinka ano, tak jsem to myslela, vím, že nejde brát 2 RD, ale nevěděla jsem, jak vysokou mě budu mít. Jestli stejnou, tak super! A nemáte vy nějakou ochrannou lhůtu? Ja mám štěstí na výborného zaměstnavatele.
Jde čerpat buď mateřskou nebo rodičák na nejmladší dítě v rodině... podle mě není možné, aby jeden rodič čerpal jednu dávku a druhý druhou na další dítě...