Z nemocenské na mateřskou, mohu si určit termín nástupu?

lenaback
22. čer 2017

Hezky vecer, na toto téma jsem uz přečetla několik příspěvku, ale bohužel neodpovídají tak uplne me konkrétní situaci, proto bych se rada obrátila na někoho kdo se v tom vyzná;)

Bohužel se zaměstnavatelem je těžká řec a navíc komunikujeme jen e-mailem, takze o to těžší;(

Situace je nasledovna: aktuálně jsem již 4 měsíc na neschopence (mam neurologickou diagnózu, nejedna se o rizikové tehotenstvi).Tehotenstvi jako takové snasim dobre a vše vypadá v pořádku.

Termín porodu mam stanoveny na 13.9. coz znamená ze na materskou bych měla nastupovat v rozmezí od 19.7. (8 tydnu) do 2.8. (6 tydnu).

Jde mi o následující:
Mohu si sama urcit kdy nastoupim na materskou, tedy až těch 6 tydnu? Nebo tím, ze jsem na nemocenské mi to určí sám lékař?
Dnes jsem byla na prohlídce u me gynekolozky a na další kontrolu jdu až 20.7. (Což je oficiálně den po termínu nástupu na materskou - tedy v případě těch 8 tydnu)...

A jak to tedy reálne mam udělat - na neurologii, kde mam vedenou neschopenku požádám až po kontrole u gynekolozky a o ukončení neschopenky k nějakému konkrétnímu datu (napr. k 2.8.?)

Nerada bych něco zanedbala;(

Děkuji všem za pomoc a připadne rady

marketa11112
22. čer 2017

Ahoj, ja nastupovala na materskou ted, take z nemocenske...sama jsem si urcila, ze to bude 6 tydnu pred porodem..je to tak samozrejme nejvyhodnejsi......jak pises..nechala bych si od gynekolozky vystavit papir na materskou k danemu terminu ahned pak na neurologii nechala ukoncit nemocenskou...

lenaback
autor
23. čer 2017

@marketa11112
Super, diky moc za radu;)

marenkav
23. čer 2017

@lenaback ahoj, sama si zvolíš, kdy chceš jít na mateřskou, musíš se vejít do tech 8-6ti týdnů před porodem. Já teď budu ukoncovat neschopenku (mám rizikové tehu), ale ještě před mateřskou si budu vybírat dovcu-na to se také zeptej zaměstnavatele,on ti to asi sám připomínat nebude, když s ním vážně komunikace 😉 ale dovolenou si můžeš vybrat i po mateřské nebo jinak, záleží na domluvě 🙂

marketa11112
23. čer 2017

Co vim, holky si dovolenou vybiraji mezi materskou a rodicakem....to je nejlepsi.....

monulec
23. čer 2017

Já nastupovala na "rodičák" 7 týdnů před porodem ( na gyndě se domluvíš kdy chceš jít), tam jsi půl roku a pak přestupuješ na "mateřskou" a tehdy podepisuješ v zaměstnání, že chceš čerpat dovču, tzn. že ti ji proplatí. Ale až první měsíc co budeš na "mateřské". A pokud se ti "rodičák" půlí 2017/2018 tak ti proplatí i dovču za rok 2018 😀👍 teda aspoň já to teď tak měla. Nastupovala jsem na "rodičák" 13.9.2016.

Snad jsem ti pomohla...

marketa11112
23. čer 2017

@monulec prvni je materska, az pak rodicak....dovolena se da cerpat bud mezi materskou a rodicakem nebo soubezne s rodicakem.....

jullli
23. čer 2017

@monulec napsala jsi to dobre, jen terminy mas opacne nastupujes na materskou tu pobiras pul roku a pak jdes na rodicak

monulec
23. čer 2017

@marketa11112 Jo, máš pravdu, naopak, to je z toho horka.....🙄