Hezky vecer, na toto téma jsem uz přečetla několik příspěvku, ale bohužel neodpovídají tak uplne me konkrétní situaci, proto bych se rada obrátila na někoho kdo se v tom vyzná;)
Bohužel se zaměstnavatelem je těžká řec a navíc komunikujeme jen e-mailem, takze o to těžší;(
Situace je nasledovna: aktuálně jsem již 4 měsíc na neschopence (mam neurologickou diagnózu, nejedna se o rizikové tehotenstvi).Tehotenstvi jako takové snasim dobre a vše vypadá v pořádku.
Termín porodu mam stanoveny na 13.9. coz znamená ze na materskou bych měla nastupovat v rozmezí od 19.7. (8 tydnu) do 2.8. (6 tydnu).
Jde mi o následující:
Mohu si sama urcit kdy nastoupim na materskou, tedy až těch 6 tydnu? Nebo tím, ze jsem na nemocenské mi to určí sám lékař?
Dnes jsem byla na prohlídce u me gynekolozky a na další kontrolu jdu až 20.7. (Což je oficiálně den po termínu nástupu na materskou - tedy v případě těch 8 tydnu)...
A jak to tedy reálne mam udělat - na neurologii, kde mam vedenou neschopenku požádám až po kontrole u gynekolozky a o ukončení neschopenky k nějakému konkrétnímu datu (napr. k 2.8.?)
Nerada bych něco zanedbala;(
Děkuji všem za pomoc a připadne rady
@marketa11112
Super, diky moc za radu;)
@lenaback ahoj, sama si zvolíš, kdy chceš jít na mateřskou, musíš se vejít do tech 8-6ti týdnů před porodem. Já teď budu ukoncovat neschopenku (mám rizikové tehu), ale ještě před mateřskou si budu vybírat dovcu-na to se také zeptej zaměstnavatele,on ti to asi sám připomínat nebude, když s ním vážně komunikace 😉 ale dovolenou si můžeš vybrat i po mateřské nebo jinak, záleží na domluvě 🙂
Co vim, holky si dovolenou vybiraji mezi materskou a rodicakem....to je nejlepsi.....
Já nastupovala na "rodičák" 7 týdnů před porodem ( na gyndě se domluvíš kdy chceš jít), tam jsi půl roku a pak přestupuješ na "mateřskou" a tehdy podepisuješ v zaměstnání, že chceš čerpat dovču, tzn. že ti ji proplatí. Ale až první měsíc co budeš na "mateřské". A pokud se ti "rodičák" půlí 2017/2018 tak ti proplatí i dovču za rok 2018 😀👍 teda aspoň já to teď tak měla. Nastupovala jsem na "rodičák" 13.9.2016.
Snad jsem ti pomohla...
@monulec prvni je materska, az pak rodicak....dovolena se da cerpat bud mezi materskou a rodicakem nebo soubezne s rodicakem.....
@marketa11112 Jo, máš pravdu, naopak, to je z toho horka.....🙄
Ahoj, ja nastupovala na materskou ted, take z nemocenske...sama jsem si urcila, ze to bude 6 tydnu pred porodem..je to tak samozrejme nejvyhodnejsi......jak pises..nechala bych si od gynekolozky vystavit papir na materskou k danemu terminu ahned pak na neurologii nechala ukoncit nemocenskou...