Z mateřské do práce a zase na mateřskou. Poradíte?

kelerub
12. čer 2020

Dnes jsme vedly se známou vášnivou debatu a nedopátraly jsme se konce. Poradíte prosím někdo znalý této problematiky?
Zaměstnavatel mi musí držet místo do třetích narozenin dítěte. Ale co když chci druhé dítě? Kolik musím mít odpracováno po návratu z první mateřské, aby mi musel držet místo další tři roky?
Předem děkuji za pomoc a radu.

hezz17
12. čer 2020

↗️

malenka3
13. čer 2020

U stejného zaměstnavatele nic, protože jsi stále v zaměstnaneckém poměru a stále hlášena k sociálnímu pojištění, i když zrovna na rodičovské dovolené nebo navrátivší do práce. Každopádně, pokud u téhož zaměstnavatele stihneš nástup na MD do 4 let věku prvního dítěte, budeš mít dokonce nárok na mateřskou v původní výši, pokud by nově vypočtená nebyla vyšší.
Pokud se vracíš po rodičovské dovolené do jiné práce (jiný zaměstnavatel), musíš pro druhou mateřskou splnit už zase klasická pravidla, která byla pro tu první.

hezz17
13. čer 2020

@malenka3 ale na to se zadavatelka vůbec neptá. Ptá se, jak dlouho musí pracovat, aby ji opět zaměstnavatel musel držet 3 roky místo.

malenka3
13. čer 2020

@hezz17 pravda, nějak jsem špatně pochopila dotaz.
Tak jinak, pokud nastoupí na druhou mateřskou, po ní nastupuje na řádnou rodičovskou dovolenou (případně mezi tím může čerpat ještě řádnou dovolenou). Každopádně v momentě, kdy nastoupí na rodičovskou dovolenou, tak je zákonná povinnost držet 3 roky místo. Takže odpracovat není teoreticky nutné nic, žádné takové podmínky nejsou. Prakticky je pak moje odpověď stejná, jako ta první, aby na toto byl nárok, musí být pochopitelně nárok na mateřskou dovolenou. A ten je podmíněn nástupem do 4 let věku prvního dítěte, jinak pak za klasických podmínek.

hezz17
13. čer 2020

@malenka3 tím si nejsem jistá. Uz se to tu řešilo vickakrat. Když budeš mít 5 děti, tak ti prwci zamernavatel neni pocinen 15 let drzet misto

malenka3
13. čer 2020

@hezz17 zákoník práce definuje rodičovskou dovolenou a povinnost zaměstnavatele držet místo. Nikde není vazba na to, jestli to je druhé, čtvrté nebo 5. dítě, pravidla jsou jasně daná. Takže ano, pokud ženská vychytá s každým dalším dítětem zákonné podmínky, bude jí zaměstnavatel držet místo teoreticky 15 let. To ale neznamená, že na její místo nemůže vzít dočasně nikoho jiného.

hezz17
13. čer 2020

@malenka3 jasně, ale bude muset ty potencionální náhrady střídat, když nebude moct dát na neurčito. Zajímavé...🤔 tak díky za info.

ckei
13. čer 2020

Místo jako takové musí držet 6mesicu - tedy po dobu MD, nejpozději do tří let věku dítěte pak musí nabídnout místo odpovídající zařazení v pracovní smlouvě - tedy po dobu RD. V případě dalších dětí pak platí podmínka týkající se RD. Tedy držet a nabídnout místo odpovídající zařazení dle PS.

herminka
13. čer 2020

@hezz17 Kamaradka ma 4 deti, byla doma asi 11 let a nastoupila potom k puvodnimu zamestnavateli. A myslim si, ze pokud bude mit zástup ve smlouve uvedeno "po dobu materske a rodicovske dovolene a pripadneho neplaceneho volna pani XY", muze tam byt jakkoli dlouho. Ja sama jsem takto pracovala pres 4 roky. Ale uz je to skoro 10 let a nejsem ucetni.

hezz17
13. čer 2020

@herminka no to třeba jo. Ale ten zástup nedostane smlouvu na neurčito a to je taky ve spoustě věcí nevýhoda.

herminka
13. čer 2020

@hezz17 Ano, je to nevyhoda. My jsme napr. v te dobe nezadali o hypoteku, takze me to trapilo jen z toho duvodu, ze se nebudu mit kam vratit, sama jsem uz taky chtela deti (situace na trhu prace byla uplne jina nez ted poslednich par let).

j.a.n.i
13. čer 2020

@hezz17 je povinen ti drzet misto do 3 let toho nejmladší ho ditete, proc myslis, ze zamestnavatele rafeji vezmou nekoho, u koho jsou deti nepravdepodobne.

hezz17
13. čer 2020

@j.a.n.i ja byla celou dobu přesvědčená že 3 roky s prvním a povinnost konci. Tak díky za osvětu