Vzniká jí nárok na PPM? Je až do porodu na neschopence

gagusza
12. lis 2015

Devcata, znama potrebuje poradit.. za 2 roky nema odpracovano 10 mesicu aby mela narok na PPM .. ale v soucasnem zamestnani je na PN a bude az do porodu .. myslite ze v soucasnem zamestnani ji vznika narok na PPM ? dekuji

pjodatle
13. lis 2015

@gagusza PN se do odpracovaných měsíců nepočítá, takže pokud nepracovala dostatečně dlouho, nárok asi mít nebude....

xpila
13. lis 2015

@gagusza Pokud jí během PN trvá pracovní poměr, tak se do 270 dní počítá. I během PN je samozřejmě nemocensky pojištěna.

pjodatle
13. lis 2015

@xpila jj, máš pravdu, teď jsem to vygooglila 😉 Jen teda finančně na tom bude bita....

xpila
13. lis 2015

@pjodatle Proč by na tom měla být finančně bita?

pjodatle
13. lis 2015

@xpila protože PPM se vypočítává z průměrné mzdy za posledních 12 měsíců.

xpila
13. lis 2015

@pjodatle Vždyť jo, ze MZDY, tak proč by měla být bita? Nemocenská se do toho samozřejmě nepočítá.

pjodatle
13. lis 2015

No tak paní v otázce psala, že její kamarádka nepracovala tak dlouho, takže se jí to nemá z čeho tak úplně vypočítávat. Započítá se mzda + se bude muset započítat do těch 12 měsíců i PN a pokud nedosáhne na 7600,-, tak se jí to bude dorovnávat do této částky.

xpila
13. lis 2015

@pjodatle Ale to je úplně jedno, prostě pokud není možné započítat celých 12 měsíců, tak se prostě započítá to, co jde. Nemocenská se prostě do výpočtu PPM nepočítá, těžko budeš počítat nemocenskou dávku z nemocenské dávky, tak to opravdu nechodí. A nic se jí dorovnávat nebude. Jo, kdyby měla mateřskou nižší než 7600 tak může požádat o dorovnání do této částky, ale to už se dorovnává z rodičovského příspěvku. S tím ale nemá nemocenská nic společného.

pjodatle
13. lis 2015

@xpila Víte co, milá dámo, mě je úplně ukradený, kolik ta dotyčná bude brát. Já se tady nebudu dohadovat o kravinách. Nevím, co si tu dokazujete! Evidentně se v tomto tématu orientujete lépe a já to repspektuji. 😉 Hezký večer!

xpila
13. lis 2015

@pjodatle ??? Opravdu nechápu, proč tedy tady "radíš", když tomu nerozumíš, navíc když to považuješ za kraviny! Já opravdu nemám potřebu si nic dokazovat, to ty tady uvádíš naprosto zcestné informace a pak jen naprosto bezdůvodně útočíš.

gagusza
autor
15. lis 2015

@xpila takze zdali to spravne chapu tak se ji PN pocita.. rikala mi ze je tam 1,5 odpracovany a pak sla na PN a rodit ma az v kvetnu .. takze kdyz pocitam tak zhruba ma stejne odpracovano cca zaokrohlene 7-8 mesicu .. takze na PPM narok nema jeli to tak vidte ? dekuji

somalicats
15. lis 2015

@gagusza Pokud má smlouvu na dobu neurčitou nebo na dobu určitou, která jí ale nevyprší během PN, tak se bude doba PN započítávat do odpracovaných dnů. Nevím, co znamená "je tam 1,5 odpracovany", jestli 1,5 měsíce nebo jiná doba, ale pokud jí od té doby, kdy je v zaměstnání, do dne, kdy by měla nastupovat na mateřskou, vyjde 270 dnů a víc, tak nárok na PPM mít bude. Ty dny se počítají včetně sobot, nedělí a státních svátků.

gagusza
autor
15. lis 2015

@somalicats pardon je to 1,5 mesice..

xpila
15. lis 2015

@gagusza Pokud je tam jen 1,5 měsíce, tak předpokládám, že ji spíše propustí ve zkušební době...

somalicats
15. lis 2015

@gagusza Jestli je tam 1,5 měsíce, tak je pravděpodobnější to, co píše @xpila, že ji vyhodí ve zkušebce... Pak bude na PN až do konce, ale nebude mít nárok na PPM.

luciestancova
5. led 2016

ahojky, já mám dotaz taky ohledně PPM, snad to napíšu srozumitelně🙂 TP mám koncem června, cca v od února mám sehnanou práci, kde vědí, že jsem těhotná a počítají s tím. Dostanu klasickou pracovní smlouvu. Počítala jsem,že za poslední 2 roky budu mít odpracováno těch 270 dní, takže nárok mi vznikne. Nyní jsem ale na úřadu práce jako nezaměstnaná.
Takže - PPM se počítá z příjmu za posledních 12 měsíců, já jsem z toho 6 měsíců na úřadu práce (pobírala jsem podporu) a poté budu zaměstnaná, tudíž mi budou počítat průměr za cca za těch 5 odpracovaných měsíců nebo to rozpočítají za celých 12 (cca půl roku tedy na úp a půl v zaměstnání)??

xpila
5. led 2016

@luciestancova Jen ze zaměstnání.

luciestancova
5. led 2016

@xpila to jsem potřebovala slyšet 😀 díky =)

aaa35
8. led 2016

Ahoj, chtěla bych se zeptat, nedávno jsem zjistila, že jsem těhotná, ale v práci mám smlouvu na dobu určitou do konce dubna. Předchozí zaměstnání mi navazují (ani jeden den na úřadu práce). V práci mi smlouvu pravděpodobně neprodlouží, když jsem těhotná. Je pro mě lepší jít v dubnu na PN nebo se nahlásit na úřad práce? Budu mít nárok na PPM, když budu cca 5 měsíců na PN? PPM se bude počítat ze mzdy za posledních 12 odpracovaných měsíců (tj. i z minulého zaměstnání)? V současném jsem od dubna 2015 a předpokládám, že bych musela na PN dříve. Moc děkuji za odpověď.

xpila
8. led 2016

@aaa35 PPM se počítá vzždy jen z posledního zaměstnání. PN určuje lékař, ne ty, takže záleží na tom, jestli by byl důvod, aby ti ji napsal. Z hlediska PPM je jedno, jestli budeš na PN nebo na ÚP.

aaa35
8. led 2016

@xpila Děkuji 🙂

luciestancova
1. únor 2016

@xpila ahojky ještě mám jeden dotaz ohledně mateřské kamarádky, vypadá to, že se v tom trochu orientuješ 🙂 Nastoupila do práce, kde byla cca 3 týdny a poté musela nastoupit na PN, kde bude nejspíš do porodu, z čeho ji vypočítaj mateřskou? (nárok mít bude, má odpracováno hodně z minulé práce)
Děkuju za odpověď

xpila
1. únor 2016

@luciestancova No, ono jde hlavně o to, jestli ji po 14 dnech PN nevyhodí - jelikož je ve zkušebce, tak tam není žádná ochrana. A tím pádem by ani neměla nárok na mateřskou, protože by ke dni nástupu na MD nebyla ani zaměstnaná, ani by nestihla ochrannou lhůtu (pokud není v nějakém pokročilém stádiu těhotenství, což nepředpokládám).
Jinak kdyby ji nepropustili, tak by s jí mateřská počítala z těch 3 týdnů, co odpracovala.

terezka13
1. únor 2016

Ahojky, prosila bych také o radu 😉 Byla jsem 5 let doma na RD a nyní od července 2015 pracuji. Chtěla bych se zeptat, zda bych měla nárok na mateřskou, když bych nyní otěhotněla a musela jít na PN?
Děkuji za odpověď