Výše ppm na druhé dítě

tawiyelan
6. lis 2018

Zdravím, máte prosím někdo zkušenosti se změnou výše ppm na druhé dítě, pokud jsem v ochranné lhůtě (po rd 1 měsíc v práci)? Myslela jsem a všude mi bylo řečeno, že budu mít nárok na stejnou výši ppm jako u prvního, ale dnes, dle dopisu z MSSZ, mi výše ppm klesne o více než 60%. Má cenu to s ními řešit? Na žádné další sociální dávky nemám nárok, jsem vdaná, manžel má slušný příjem a bohužel je OSVČ. Ale jestli budeme mít doma o několik tisíc více nebo méně, to už rozdíl je. Díky za vaše názory a rady!

ejmate
6. lis 2018

Nejsem na to odborník a nevím, jestli to zase nezměnili, ale mělo by to být tak, že pokud máš za poslední 2 roky odpracováno 270 dní, dostaneš PPM v určité výši - to bylo první dítě, poté máš rodičovský příspěvek a pokud jdeš hned na MD, tak bys měla mít PPM ve stejné výši jako na první dítě. Když tam je ten měsíc v práci, tak by se podle mě mělo akorát PPM počítat i z tohohle měsíce, takže jestli jsi měla nižší výplatu, tak bude nižší i PPM.

tawiyelan
autor
6. lis 2018

@ejmate Díky za odpověď. Dle MSSZ mám nový pracovní úvazek od 1.7.2018, kdy mi došlo jen k navýšení tarifní mzdy (nepodepsala jsem žádnou novou smlouvu), a výše nového ppm se počítá podle nich z tohoto. Dle právníka však podle zákona mám nárok na stejnou výši ppm jako u prvního. Zítra půjdu na MSSz to řešit. Ale asi doplácím na to, že jsem i během RD pracovala (výuka na VŠ), na úvazek na 6 hodin týdně ☹

ejmate
7. lis 2018

@tawiyelan Tak to ano, i ta práce na VŠ se tam bude počítat. Je to hrozný, člověk si chce přivydělat k rodičáku aspoň nějakou korunu a kvůli tomu pak "osekají" PPM 😒 Tak držím palce, ať vám to dobře dopadne 😉

zavodnice
7. lis 2018

Takže když si člověk na rodicaku privydela par kacek, tak mu to pak sníží navazující PPM kvůli průměru? Ty blaho!

ejmate
7. lis 2018

@zavodnice No mělo by se to počítat z toho, co člověk vydělal za poslední rok. Ale jen z toho, z čeho se odvádí sociální pojištění. Víc už nevím.

zavodnice
7. lis 2018

@ejmate Aha, díky. To si budu muset nastudovat, chtěla jsem si přivydělat jako OSVČ.

ejmate
7. lis 2018

@zavodnice Tak u OSVČ už vůbec nevím jak to je 😀 Radši se zeptejte mzdových účetní nebo na pracáku/sociálce, ať to máte aktuálně 😉

zavodnice
7. lis 2018

Zatím to není aktuální, to je spis výhled do budoucna. Tak hlavně že to vím, že si to mám nejdřív dobře zjistit 🙂.

tawiyelan
autor
7. lis 2018

Tak dnes jsem byla s manželem na MSSZ to řešit. Strávili jsme tam celé dopoledne, protože si se mnou nevěděli rady. Věc se má tak, že já, kvůli práci na VŠ (vědecká činnost, výuka), podepsala po začátku RD s šéfem dohodu o změně pracovní smlouvy, kde mi byl zmenšen úvazek na 6 hodin. VŠ mě převedla na "práci malého rozsahu", kde si vyděláte pod 2500 Kč měsíčně, zaměstnavatel za vás přestane odvádět odvody (ty by musel, kdybyste nepracovaly) a NEMUSÍ vám to oznámit. Já o práci malého rozsahu slyšela poprvé včera. Když nic neodvádí, nedostanete ppm. Od 1.7.2018 stouply všem na VŠ tarifní mzdy, já se o 180 Kč dostala nad 2500 Kč a ppm mi vypočítali z toho a z nějaké odměny za publikování odborných článků. Ke vší smůle, kterou mám, naštěstí jsem ještě byla ve výboru SVJ na pracovní smlouvu a úřednici na MSSZ nakonec napadlo, že mi sloučí 2 poměry na jeden příspěvek. Takže to vypadá, že budu mít "krásných" 200 Kč na den... Člověk by brečel, kdyby ještě mohl. Mluvila jsem o tom s několika právníky, mzdovýma účetníma atd. a všichni na to čumí jako puci. Budu to řešit ještě s inspektorátem práce, hlavně to neoznámení, že jsem byla přesunuta na práci malého rozsahu a poznámku účetní, že na naší VŠ nejsem první ani poslední... Jojo, věda a ženy, věda a děti to nikdy nepůjde dohromady... Takže, pokud se chcete vrátiti během RD ke své práci, tak už jedině na DPČ nebo DPP.

siocka
7. lis 2018

@tawiyelan Dřív si bylo možné vybrat - podle toho, co bylo vyšší, zda příjem před MD či behěm RD. Zkusila jste se na to zeptat?
Ještě doplění k té DPČ a DPP - to není pravda. Já mám u stejného zaměstnavatele od nástupu na MD 2. pracovní poměr na jinou činnost a 2. PPM se mi bude počítat z obou - tzn., u 1. poměru bude výpočet stejný jako u první PPM a k tomu se přičte nárok z druhého prac. poměru. Je to stejné jako byste pracovala u více zaměstnavatelů - také by vám PPM sčítaly z obou prací.

lenoulinkaa
7. lis 2018

@tawiyelan je zvláštní, že ti bez tvého vědomí změnili pracovní smlouvu. Dnes jsme zrovna měli školení a to nelze! U ZMR to tak je - pokud není pojištěná doba a nebo není v měsíci nástupu výdělek alespoň 2.500,-, tak není nárok na PPM. Jinak zaměstnavatele obvykle DPČ přihlašují jako ZMR.

tawiyelan
autor
7. lis 2018

@lenoulinkaa Prosím o tom změnění pracovní smlouvy, je to někde uvedeno? Je přesun na ZMR uveden v zákoníku? Asi nebudeš vědět, ale kdyby, byla bych vděčná.
@siocka Jasný, já už ale neplánuju se v naší organizaci nějak angažovat, brigády s výdělkem do 5000 ničemu snad nevadí. Popřípadě, neplánuji ani třetí dítě :D

lenoulinkaa
7. lis 2018

@tawiyelan o změně pracovni smlouvy si najdes v zakoniku práce, co se smí a ne. ZMR řeší zákon o nemocenském pojištění.

mrnousek121
6. pro 2018

@lenoulinkaa mohla bych mít prosím dotaz. V srpnu 2017 jsem nastoupila na MD u zaměstnavatele, kde mám smlouvu na dobu neurčito a teď v červnu 2018 jsem otěhotněla znovu a nejsem si jistá z čeho se počítá druhá PPM, pokud jsem v roce 2018 čerpala řádnou dovolenou za rok 2017 a 2018 tudíž to bylo nad 30dní. Bude to jen z té dovolené za poslední 12 měsíců a nebo bude stejná jako u první, jelikož malej ještě nemá ty tři roky.

lenoulinkaa
6. pro 2018

@mrnousek121 když nastoupis do 4 let věku ditete, tak to bude z toho, co by bylo výhodnější.

mrnousek121
7. pro 2018

@lenoulinkaa a můžu mít dotaz k té dovolené? Měla jsem proplacenou dovču od 26.2. do 2 5. 2018 a zajímalo by mě jestli ten Vyměřovací základ za tuto dobu bude dělení 365 dny nebo jen 66 kalendářními dny, jestli mi rozumíš na co se ptám

lenoulinkaa
7. pro 2018

@mrnousek121 PPM před a rodičovská po jsou vyloučené doby. Výpočet se tím nesnižuje.