Ahoj holky, chtěla bych prosím přesný postup nebo poradit jak začít a kdy vyřizovat nástup na mateřskou. Kde mám zažádat a jak. Termín mám 28.9.2015. Chtěla bych v tom mít trochu jasno abych nevypadala před doktorem nebo zaměstnavatelem jako mimoň... Díky ☹
@monikavlckova já nastupuju na mateřskou v pondělí 1,6,🙂, dnes jsem dostala od mudr papír a zároveň jej i v práci odevzdala 🙂
@monikavlckova Stačí projít ostatní diskuze, je tady toho desítky. Od doktora dostaneš papír, tam doplníš potřebné údaje (např. adresu, nástup na mateřskou) a předáš ho zaměstnavateli, který doplní vše ostatní o odešle na sociálku.
@xpila prosím Tě (vím že jsi v tom kovaná a díky za zdejší rady), když jsem na rodičovské s dcerou (20m),jsem zaměstnanec s dobou neurčitou, mám opět nárok na mateřskou, mám jít 6 nebo 8 týdnů před termínem porodu? Vim A mám zase nárok na proplacení dovolené? Někde jsem četla že MD se bere jako odpracovana doba a tedy nárok na dovolenou vznik... (hodilo by se, v září začínáme stavět 😀) a musím někde (pracak, sociálka?) nnahlásit přerušení rodičovské na dceru nebo zanikne automaticky začátkem mateřské druhé? Děkujimoc za ttvůj čas 🙂
@vetyver Postupně:
1. Jelikož ti stále trvá pracovní smlouva, tak máš nárok i na druhou mateřskou.
2. Opět si můžeš zvolit, kdy na ni nastoupíš, stále platí rozmezí 8-6 týdnů před TP. Pokud ještě nemáš vybraný rodičák na první, tak je lepší samozřejmě až těch 6 týdnů.
3. Nárok na čerpání dovolené opět také máš (není to proplacení, ale čerpání). Opět si o ni musíš ale zažádat před koncem mateřské.
4. Na ÚP musíš ukončit rodičák na první, pokud ho nestihneš vybrat před nástupem na MD. Automaticky nezanikne.
Mám dotaz, kdo pak tu mateřskou vyplácí?
Díky. Takže ne zaměstnavatel, jak mi někdo tvrdil? To mi přišlo divný, platím si přece nemocenské pojištění.
xpila Můžu se zeptat nevíš komu mám papír od gynekologa ohledně nástupu na PPM odevzdat, když jsem byla v minulé práci přes 1,5 let a poté jsem od února 2015 změnila zaměstnání, kdy jsem v nové práci musela jít na rizikové tehu na nemocenskou a zaměstnavatel mi dal vypoved ve zkušebce. Nemocenskou budu mít až do nástupu na PPM. Na OSSZ mi říkali, že nárok na PMM mám, ale komu odevzdat papíry ohledně PMM co dostanu od gyndaře? Rovnou OSSZ? Nebo poslednímu zaměstnavateli, i když mi dal v březnu 2015 výpoved, ale nemocenská pořád trvá, takže nárok je.
Prosím o ujasnění, zaměstnavatel mi tvrdí, že ten papír může odevzdat až porodím, co budu pobírat do té doby? Děkuji 🙂
Ahoj maminky, chtela bych se zeptat , pokud jsem 15.10. 2016 nastoupila na PPM , tak ktery mesic mne to konci? A kdy si mam zaridit rodicovskou dovolenou? Dekuji Vam 😊
@monikavlckova máš čas. Mě dala doktorka papíry pro zaměstnavatele až v den nástupu na MD, ještě ten den jsem to odevzdala na personálním.