Dnes mi přišel dopis od zaměstnavatele, že jsem mu od doby nástupu na mateřskou dovolenou (22.5.08), neoznámila skutečné datum narození dítěte a později ani nezažádala o rodičovskou dovlenou, ergo po ukončení 28týdnů mateřské mám v práci neoumluvené absence, což je důvod k výpovědi, jejíž dvouměsíční lhůta právě běží. Podotýkám, že rodný list dítěte a posléze oznámení o nástupu na rodičovskou dovolenou, bylo dodáno osobně přímo do sídla firmy. (pravda nebyla to žádost o ni). Pointa je v tom, že za týden bych měla nastoupit na mateřskou, může mi prosím, někdo potvrdit, nebo vývrátit, můj nárok na ní, když jsme otěhotněla ještě v době kdy jsme v oné firmě byla řádně zaměstnaná?
okamžitě zareaguj doporučeným dopisem, že si rodný list a oznámení o rodičovské dovolené doručila a že trváš na pokračování pracovního poměru (nevím přesně jak se to píše)... případně zajdi na úřad práce, tam mají právníka co poradí. Nárok na mateřskou v každém případě máš, ale tohle na mě zaměstnavatel po dvou letech doma zkoušet, tak se sakra bráním. Kdyby ti to o těch neomluvených absencích poslat třeba týden po ukončení té mateřské, tak má šanci to vyhrát, ale takhle dojde případný soud s velkou pravděpodobností k závěru, že i kdybys to nenahlásila, tak tím, že to 2 roky toleroval, tak tvůj nástup na RD akceptoval.