Ahoj. Mám docela problém. Bohužel jsem měnila práci a během toho zjistila, že jsem těhotná. V nové práci na to nějak přišli a po deseti dnech jsem kvůli tomu dostala výpověď ve zkušební době. Vedoucí mi radil, ať donesu do 7 dnů neschopenku. Ale nevím, jestli teď budu mít nárok na mateřskou. Jsem v devátém týdnu.
Děkuji za každou radu
Doufám že to píšu dobře, pokud půjdeš na nemocenskou tak bys měla zůstat v pp dokud nemocenská neskončí. Tedy pokud budeš na nemocenské až do 6-8 týdnů před porodem tak bys na mateřskou mít nárok měla.
Ahoj, na mateřskou mít nárok nebudeš, protože ochranná lhůta je stejně dlouhá jako délka posledního zaměstnání. Pokud jsi na neschopence a lékař ti ji podrží, můžeš na ní zůstat do konce šestinedělí a pak začít pobírat rodičák.
Ahoj, nejlepší je zavolat si na okresní správu sociálního zabezpečení a informovat se tam. Nevím, jak dlouho jsi pracovala v předchozím zaměstnání. Abys měla nárok, musíš splnit 2 základní podmínky - mít účast na nemocenském pojištění v zaměstnaneckém poměru alespoň 270 dní v posledních dvou letech před nástupem. Za druhé (pokud už nejsi zaměstnaná) být v ochranné lhůtě a ta je u těhotných 180 dní (tj. asi 6 měsíců). Mně ta ochranná lhůta bohužel utekla o měsíc☹ , ale pokud jsi v 9 týdnu, tak by ses mohla vejít. Neztrácej hlavu a zavolej si na OSSZ. Pracovnice by Ti měla poskytnout informaci i po telefonu.
Držím palce🙂
Teď jsem ještě našla tohle: http://www.ceskatelevize.cz/ct24/ekonomika/1092...
Když jsem byla těhotná už před ukončením minulý práce, tak by se mi měla počítat ochranná lhůta i z ní..
Pokud Ti pracovní poměry navazovaly, tak možná splníš tyto podmínky a budeš mít nárok pobírat mateřskou od původního (prvního) zaměstnavatele. Nejsem odborník, jen vycházím z informací, které mám nastudované. Nejlepší je informovat se přímo na OSSZ.
Volala jsem na OSSZ a prý když budu mít potvrzení, že jsem byla těhotná už v předchozím zaměstnání, tak by se mi mělo započítat do ochranný lhůty i to. Jelikož v předchozí práci jsem byla 6 měsíců, tak mi akorát vyjde ta ochranná lhůta 180 dní. Takže o mateřskou nepřijdu. I když je to fousový 🙂
No tak slava🙂 Drzim palce, aby to vyslo! A preji hodne zdravi a zdarny prubeh tehotenstvi😉
Na materskou mi to moc nevychazi.