Výpověď během těhotenství, budu mít nárok na mateřskou?

indien
28. srp 2014

Ahoj, volala mi kolegyně, že mě šéf nechal v práci výpověď z důvodu rušení celé provozovny..Jsem těhotná a nastoupit na mateřskou bych měla 23.10.2014. Nabízí mi dvouměsíční výp. lhůtu +2 odstupné...Budu mít nárok na mateřskou? Podepsat to asi musím, že 🙂

xpila
28. srp 2014

@indien Pokud pro ni splňuješ ostatní podmínky (odpracovaná doba), tak nárok mít budeš. Výpověď převezmeš až v září (tzn. v pondělí), takže výpovědní lhůta ti skončí 30.11.2014, tudíž tak jako tak nastoupíš na MD ještě v době trvání pracovního poměru a ani nemusíš využívat ochrannou lhůtu.
Podepsat ji teoreticky nemusíš, ale to na to stejně nemá vliv, výpověď je jednostranný akt. Už jen odmítnutí ji převzít má právní účinky, případně ti ji pak stejně může poslat poštou a to je jedno, jestli ji převezmeš nebo ne...

indien
autor
29. srp 2014

Tak teď nevím..máme s přítelem před podpisem hypotéky..a hraje tam úlohu hl. jeho plat, ale já jsem spoludlužníkem nebo dům je psán na mě...Mám strach, že z banky budou volat kvůli ověření a když budu ve výp. lhůtě..tak to je problém..teď nevím co a jak..nechci kvůli výpovědi přijít o hypotéku

xpila
29. srp 2014

@indien Banka si to zpravidla zjišťuje, alespoň u bývalého kolegy tak bylo a musel tak v práci zůstat, i když se mu moc nechtělo...
Nicméně s tím těžko něco uděláš, když se ruší provozovna.

indien
autor
29. srp 2014

@xpila ještě je prý možnost ta výpověď, aby byla dohodou ze strany zaměstnavatele, ale k 30.9.2014..+ odstupné...to mi teď poradil mzdový účetní

xpila
29. srp 2014

@indien Na to bych nepřistupovala, nech ci výpověď dát, to je nejjistější a pro tebe nejvýhodnější.
Ty jsi tu výpověď už převzala?

indien
autor
29. srp 2014

@xpila ne...jeste jsem nebyla v praci!Tou dohodcou z jejich stranky není spatne odstupne dostanu odalilo by me to mesic nez budu mit podepsanou hypo a sam mi to poradil nas mzdovy

xpila
29. srp 2014

@indien Nějak to nechápu, jako že by ti nechali podepsat dohodu až 30.9.?

j.a.n.i
29. srp 2014

@xpila Tak proč ne, stejně v srpnu už se jim výpověď doručit nepovede, tak výpovědní doba poběží až od 1.10. a tedy do 30.9. mají pořád prostor pro manévrování...

xpila
29. srp 2014

@j.a.n.i To je jasný, jen jsem z toho příspěvku právě nepochopila, jestli to takhle myslí.

indien
autor
29. srp 2014

Napisu v pondeli budu vedet vic🙂Kdyby me to dalik 30.9. tak nemam problem u hypoteky a sef rikal,ze se nejak domluvime spis me nejde do hlavy,ze i u vypovedi dohodou me bude nalezet odstupne dvojnasobku sum.vydelku

xpila
29. srp 2014

@indien Výpověď dohodou neexistuje 😉 V tomto případě je odstupné, ale v té dohodě musí být uveden důvod, pak je jedno, jestli to je výpověď nebo dohoda.