Výpočet PPM - 2 úvazky. Z čeho by se mi počítala?

mercha
23. led 2023

Ahoj holky, tehotná nie som, no miminko v blízkej budúcnosti plánujeme.
Momentálne pracujem na plný úvazok na HPP. Zaujímalo by ma, ako a z čoho by sa mi vypočítala materská v prípade, že by som toto zamestnanie obmedzila na polovičný úvazok a k tomu si našla ešte jednu pracu na polovičný uvazok. Všade som našla, že materskú vypláca zamestnávatel, tak mi nie je jasné, či by mi to vyplácel iba jeden, alebo obidvaja.
Ďakujem!

j.a.n.i
23. led 2023

Mateřskou nevyplácí zamestnavatel, ale CSSZ a pokud by si podminky splnila v každém zamestnani samostatně, tak by se ti mateřská pocitala z obou.

somalicats
23. led 2023

PPM nevyplácí zaměstnavatel, ale ČSSZ. PPM by se počítala z každého pracovního poměru zvlášť, ale pozor, musíš splňovat podmínky pro přiznání PPM v obou zaměstnáních.

j.a.n.i
23. led 2023

@somalicats Ja jen doplnim, ze se nepočítá z každého pp zvlášť, ale zjednodusene receno se ty prijmy sectou a z toho spuctu se pak vypočítává.

somalicats
23. led 2023

@j.a.n.i Já mám teda přímou zkušenost takovou, že mi chodila PPM 2x, ale pravděpodobně to bylo dané tím, že to tenkrát zvorala účetní u jednoho ze zaměstnavatelů plus PSSZ si nevytáhla podklady od brněnské OSSZ, takže jsem od začátku měla přiznanou jen jednu a druhou jsem dostala vyplacenou až na základě odvolání a přezkumu. To bylo v roce 2020. Máš pravdu, že v roce 2021 mi obě PPM sečetli a chodila jen jedna částka s jedním DVZ.

mercha
autor
23. led 2023

mate pravdu, zle som to pochopila s tym, kto to vyplaca.. dakujem za vysvetlenie. nerozumiem ešte tym podmienkam naroku. *být nemocensky pojištěn minimálně 270 dnů v posledních dvou letech před nástupem na tuto dávku. Tato podmínka nemusí být splněna jen u jednoho zaměstnavatele. V období dvou let lze sčítat dny z různých pojištění (zaměstnání)* toto mam teda automaticky splnene? + je tam podmienka, ze musim byt nemocensky poistena.. to som, ale musi to byt aj v tom druhom zamestnani? co v pripade, ze to bude iba dpp/dpč?

j.a.n.i
23. led 2023

@somalicats jo, to to zvorali, ale i tak ti pri te opravě nove spocetli tu z celku a poslali rozdíl. Ono by to totiz jako 2 samostane bylo diky redukcnim hranicim výhodnější a drive se to tak obchazelo.

somalicats
23. led 2023

@mercha Pokud bys žádala o PPM jen na základě posledního zaměstnání, tak se Ti sčítá doba zaměstnání i u předchozích zaměstnavatelů. Pokud bys ale žádala o PPM prostřednictvím obou zaměstnavatelů, tak musí být podmínky splněné u obou, tj doba pojištění minimálně 270 dnů u zaměstnavatele č. 1 a 270 dnů u zaměstnavatele č. 2. Předchozí zaměstnání by se dalo vzít v potaz pouze pro jednoho ze zaměstnavatelů, ne pro oba najednou.
Co se DPP týče, z něj nejdou odvody na nemocenské pojištění (leda bys měla DPP nad 10tis Kč měsíčně), takže to se do toho nepočítá. DPČ - tam taky záleží na výši výplaty - pokud z ní půjdou odvody, tak se počítá.
Já sama jsem měla poslední dvě PPM (v roce 2020 a 2021) složené celkem ze tří úvazků - dvě klasické pracovní smlouvy a jedna DPČ.

somalicats
23. led 2023

@j.a.n.i Asi jo, máš pravdu. Já že tenkrát mi tam uváděli dva DVZ v poznámce u platby, v tom roce 2021 už pak jen jeden, i když šlo opět o stejnou situaci.

j.a.n.i
23. led 2023

@mercha no, to mas splnene jen v "jednom" Zamestnani, pokud chces ppm ze dvou, tak tech 270 dnu musis splnovat ve dvou a prp to druhe se ti bude pocitat doba, kdy budes mit 2 zamestnani současně.

j.a.n.i
23. led 2023

@somalicats me to takhle zkazili v roce 2010