Ahoj holky. Už pár dnů se s mužem brodíme různými výpočty mateřské. No jde mi už hlava kolem. Jde o to, že bych byla ráda, aby si manžel mohl za rok 2017 odečíst slevu na manželku. Je to dost peněz, skoro 25 tis. a to člověk jen tak na ulici nenajde :( Problém je ale v tom, že musím splnit limit příjmů do 68 tis./rok a že se do tohoto limitu počítá mateřská (ne rodičovský příspěvek). Chci si víceméně ověřit, že moje myšlenkové pochody a propočty jsou správné 🙂
Mám TP 11. 12. Na mateřskou dovolenou podle kalkulačky tedy můžu nastoupit 16. 10. 2016 (8 týdnů před datem porodu). Od 16. 10. 2016 se mi tedy začne počítat 28 týdnů, tedy skončit by mi měla 29. 4. 2017. Mateřská se počítá z hrubé mzdy za posledních 12 kalendářních měsíců před nástupem (říjen 2015 - září 2016). Vím, jakou budu mít přesně výplatu nyní do září, takže jsem si průměr na den vypočítala 622 Kč. Z toho 70 % vychází 435 Kč. Za říjen bych tedy měla dostat 16 dnů x 435 = 6 960 Kč a to mi přijde někdy v průběhu listopadu. Za listopad bych měla dostat 30 dnů x 435 = 13 050 Kč a to mi přijde v prosinci. No a za zbylých 150 dnů (28 týdnů x 7 dnů = 196 dnů - 16 dnů - 30 dnů) bych měla dostat 65 250 Kč a to všechno už mi přijde v roce 2017 a bude se počítat do příjmů roku 2017. Takže bych se měla vejít do limitu 68 tis. i s nějakou malou "početní" rezervou a manžel by si potom mohl slevu uplatnit. Je to tak? Prosím nějakou znalkyni o názor, jestli jsou moje počty dobře 🙂
Můj původní plán byl nastoupit na mateřskou až na konci října (6 týdnů před porodem), ale to by mi už nevyšlo právě a už bych přesáhla těch 68 tis. v roce 2017.
Moc děkuji za radu!!!
@vojtisek2007 pokud si o vyplacení dovolené po skončení MD nepožádá, dostane ji vyplacenou až po skončení RD.
@ppetkaaa a manžel je zaměstnanec nebo podniká?
@vojtisek2007 Nevím o tom, že by se musela nechat dovolená proplatit. U nás si vždy dovolenou kolegyně po mateřské čerpaly před nástupem do práce po konci rodičovské.
@papalinka Manžel je zaměstnaný.
@ppetkaaa i to je možné čerpat po rodičovské dovolené, ale mělo by tam být krácení za nepřítomnost, což je nevýhodné.
@lenoulinkaa Sice to je nevýhodné, ale rozhodně je výhodnější dostat 25 tis. zpět na daních než nic a nemít krácenou dovolenou 🙂
Dobré ráno, pokud tomu správně rozumím, jde vám o dané ve 2017 za 2016. To by vám nesměl příjem za letošek přesáhnout 68000,- hrubého. Větší část roku jste pracovala, to jste asi uz dávno presvihla ne? Rodila jsem v srpnu a za ten rok šance žádná. Až ty další dva roky už jo. Teď kvůli řešení sama sebe vím, že pokud vám mateřská ve 2017 přesáhne 60 pracovních dní, máte nárok na celou dovolenou. Což si právě o pár dní hlídám já. Vybrat si ji je dost škoda, samozřejmě jak zaměstnavatel, mně ji proplati, takže mi to vynahradí daně, které za 2016 bohužel smůla, protože od 1.9. poběží mateřská a přesáhne 68000,-.
@pavla0920 Ne jde mi o daně za příští rok 2017, takže manžel tyto peníze dostane až v květnu 2018, to vím 🙂 Letos samozřejmě pracuju a to mi nevyjde.
@lenoulinkaa Já to mám v práci se zaměstnavatelem domluveno, že nedostanu žádnou odměnu do výplaty, takže by to mělo být v pohodě.
@ppetkaaa aha, tak to jsem špatně pochopila 😲 tech 65.250,- budete mít teda fousovych, ale co, vejdete se. Já volala před týdnem na Fu kvůli té částce 68.000,- ( bohužel hrubého) a paní mi i řekla, že se může stát, že částku změní, že ani ona sama to neví, ale mluvila jen směrem nahoru (o navýšení).
@ppetkaaa propočty dobré, ale v r.2017 taky dostaneš proplacenou dovolenou (nárok máš za tu dobu na mateřské)...takže se asi nevejdeš...