Ahojte, chci se zeptat jak to bude s vyplacenim materske v me situaci... Mam urcity zaklad... Ale jelikoz v tehu mam zakaz vykonavat svou praci, jsem prevedena na,jinou pozici...rozdil v hrubem mi,cini 6000kc. Mam podane papiry na OSSZ ze mi,zbytek doplati kazdy mesic. Muj dotaz je, jak se bude pocitat mesicni materska jestli jen z vyplaty u zamestnavatele za ten novy maly zaklad nebo celkove za ten puvodni. Protoze takhle jsem se sice nepripravila o mesicni vyplatu protoze dostavam porad stejne..nicmene se to odrazi na materske ktera by byla v pripade noveho platu mensi o cca 6-7000. Coz je celkem....podel. Mate nebo mela jste to,některá?
@miba10 jenze ten rozdil mzdy ji nevyplaci zaměstnavatel ale ossz a je to vyrovnávací příspěvek v mateřství
@lachtanice86 proto jsem psala pokud to nemá uvedené třeba ve vyplatnici. Mateřská se počítá z příjmu ze zaměstnání. Nebo ne?
A nevite nahodou jak funguje ta ochrana lhuta 180 dni? Pac ja u firme delam 4 roky cili narok mam, ale oni nas tedka prevadi pod jinou firmu takze jako bych nastoupila k,novemu zamestnavateli. A prisla bych o materskou pac bych nemela oddelanych tech 270 dni co je treba. Kdyz to podepisu nebo nepodepisu....vztahuje se na me ta lhuta nebo ne? Uz jsem psala na OSSZ ale porad mi to neda, ze mam byt pripravena o materskou na kterou mam narok
@miba10 mi slo prave o to jestli je to tech 270 dni u jednozo zamestnavatele nebo treba i u vice, ale to si me celkem uklidnila ted.. Mi rikala akorat personalni, ze bych prisla o penize takze jsem si sama odvodila ze asi mysli materskou jinak nevim co jineho mela na mysli
Klíčovou podmínkou nároku na mateřskou je účast pojištěnce (může to být žena i muž) na nemocenském pojištění alespoň po dobu 270 kalendářních dní v posledních dvou letech před dnem nástupu na mateřskou.
Nárok na dávku má ale i žena, která nastoupí na mateřskou po skončení pojištění. Základní ochranná lhůta pro případy uplatnění nároku na mateřskou u žen, jejichž pojištění skončilo v době těhotenství, činí 180 kalendářních dnů ode dne zániku pojištění.
Na mateřskou nemají nárok nezaměstnané ženy, které jsou evidovány na úřadu práce. Zde ovšem platí také ochranná lhůta. Je stanovena na 180 dní. Během této doby mají nárok na mateřskou, i když například dostaly výpověď a od té doby jsou nezaměstnané. Více na: https://www.euro.cz/byznys/materska-dovolena-ka...
Takze bych byla v ochranne lhute kdybych zkoncila a smlouvu nepodepsala. Ale zase v jinych diskuzich jsem se docetla, ze se to pocita jen z posledniho zamestnavatele....coz by pak,znamenalo ze narok nemam. Vsude se pise neco jineho tak snad OSSZ napise vic
A hlavne..jsem,vlastne v ochranne lhute takze me vyhodit nemuzou. Takze na jednu stranu zrejme plasim zbytecne
@misana155 ne těch 270dnu fakt není u jednoho zamestnavatele, ale za poslední dva roky před nástupem na ppm. Ochranná lhůta se počítá jen když nemáš žádný pracovní poměr-si bez práce.
A co jsem našla tak ppm se bude počítat z platu před převedením na jinou práci
@lachtanice86 presne tak.
@lachtanice86 jo?? Tak to bude uplne super
Dobrý den ráda bych se zeptala, když jsem podepsala výpověď, jestli se na mě stahuje ochrana lhůta a budu pobyrat mateřskou.
Nebo nebudu, jsem na neschopence od 1.6 2019. Děkuji za odpověď
@borecek45 kdy skončil pracovní poměr?
31.5 2019
@borecek45 a termín porodu je kdy? Jak dlouho trvalo zaměstnání?
No já jsem tam byla 11mesicu, pak sem ukončila na jeden měsíc a v dubnu jsem se opět vrátila, ale to jsem měla novou smlouvu snema a ukončila jsem to stim že jsem těhotná a oni mě propustili. Ale jsem na neschopence
@borecek45 no a kdy máš termín porodu? Ale spíš si myslím že nárok na ppm nemáš. To že jsi na pn je jedno kdy nemáš pracovní poměr.
21.12 2019 mám termín
@borecek45 tak to bych řekla že jsi bez nároku na ppm
Ahoj holky, chci se zeptat dneska mě přišla kontrola z OSSZ a já jsem byla na zahrádce ani ne pět minut a slisim štěkání psa, tak se jdu podívat a tam stál pan a hledal mě, tak jsem říkala že to jsem já ale viděl že mám rukavice a moc se mu to nelíbilo, je nějaký problém. Děkuji za odpověď
@misana155 mělo by se to počítat celkově ze mzdy. Teď přesně nevím, ale mám ten dojem že je to průměr mzdy za 12 měsíců. A pokud to co ti doplácí nemáš nikde uvedené (třeba vyplatnice) tak se to do toho nepočítá. Takže ve finále rozdíl nebude tak velký jak píšeš, ale třeba 2 tisíce. Navíc pokud berete nějaké prémie, 13.platy,bonusy,tak to se do toho taky všechno počítá.