Prosím o radu. V listopadu, kdy dceři budou dva roky, vyčerpám celý rodičovský příspěvek. Rodičovskou dovolenou mám nahlášenou v práci do tří let věku. Nyní jsem krátce těhotná, pokud nastoupim na další Rd květen/ červen příštího roku, budu mít nárok na PPM? Nebo by bylo lepší si zbytek příspěvku ještě rozložit?
Děkuji moc za info😊
Já myslím že si to rozložit musíš, jinak by stát přestal platit sociální a zdravotní a ty bys musela nastoupit do práce nebo na nemocenskou. Aspoň jsem si to myslela a možná je to blbost. Zeptala bych se na úřadě práce.
@11bublina11 ano, nutno rozlozit si prispevek at nemusite resit zdravotko. Soc plati zamestnavatel.
Resila jsem něco podobneho a tohle mi napsali z pojišťovny - obecně, pokud máte zaměstnání, nechá Vás zaměstnavatel odhlášenou jako osobu na mateřské/rodičovské dovolené do 3 let věku dítěte, bez ohledu na to, kdy došlo k vyčerpání rodičovského příspěvku.
Děkuji všem za informace 👍
@locika13 @leneee stát platí jen zp, sociální v době RD neplatí nikdo. Takže pokud je stále na RD, zdravotní se platí z toho titulu, nezávisle na tom, zda ne/čerpá RP (jak už bylo napsáno). Takže nic rozvolňovat nemusí. Sama jsem to tak měla, @11bublina11, konec RP v lednu, nová MD v srpnu.
Ano, potvrzuji, že nemusíš dělat nic.
Předně - sociální pojištění za tebe NIKDY stát neplatí, to se musí odvádět jen z výdělku. Jediné, co se řešit musí, je zdravotní pojištění. A to za tebe platí stát v několika případech. Jedním z nich je doba, kdy pobíráš rodičovský příspěvek. Pokud už ho nebereš, pak zaměstnanci jsou ještě kryté státem kvůli tomu, že jsou na rodičovské dovolené, i to zakládá nárok na to být státním pojištěncem.
Jen pozor na to, aby to někdo nepochopil špatně, v momentě, kdy jste v práci už na neplaceném volnu (po 3. narozeninách, to už není legislativně rodičovská dovolená), tak to nezakládá nárok na status státního pojištěnce. Proto se doporučuje prodloužit rodičovský příspěvek do 4 let a mít kryté to pojištění skrz RP. Ale ty stihneš nástup na MD včas, takže nic řešit nemusíš, krytá budeš z titulu té rodičovské dovolené v práci, i když už rodičovský příspěvek brát nebudeš.
@thalia Tak tos ale původně nepsala, že máš živnosťák, tam bys hlavně musela platit bez rodičáku sociální v plné výši, limit na výdělek tam máš s ohledem na to sociální právě při rodičáku. Zdravotní bys z titulu péče o dítě platila stále jen ze skutečného výdělku, jako u rodičáku. U OSVČ má samožřejmě roztažení rodičáku smysl, ale je to z důvodu sociálního, nikoliv zdravotního. U zaměstnance jen ve zcela specifických případech, většinou je to zbytečné.
@11bublina11 Je to zbytečné, pro nárok na PPM je podstatné, že ti trvá pracovní poměr, rodičák není podstatný.