Vyčerpání řádné dovolené před nástupem na mateřskou

lastovenka
3. led 2019

Ahoj holky, v polovině března mám jít na mateřskou. V práci mám nárok na 25 dnů dovolené za rok a já bych potřebovala zjistit, jak je to s vyčerpáním této rádné dovolené. Někde jsem se dočetla, že budu mít nárok na všech 25 dnů nebo se to možná trochu pokrátí, ale viceméně bych měla nárok pořád třeba na 20 dnů, což mě překvapuje. Když pujdu v březnu na MD, tak do té doby bych si měla tu dovolenou tedy vybrat? děkuji

penelopaw
3. led 2019

Ahoj, byla jsem v trochu jiné situaci - na md jsem nastupovala rovnou z neschopnosti, takže jsem klasicky nechodila do práce. Ale vzniknul mi v průběhu roku, než jsem na PN šla, a pak během MD, nárok na dovolenou, a tu jsem si vybírala až po skončení mateřské a před nástupem na dovolenou rodičovskou. Pokud by se nějaká dovolená převáděla do příštího roku, tak se možná krátí, to by Ti měli říct na mzdovém či personálním. Kdyby se nekrátila, tak bych si ji asi osobně vybrala až po skončení MD, abys měla příjemné přilepšení k rodičáku (rodičovský příspěvek nesouvisí s rodičovskou dovolenou a lze jej tedy čerpat, i když se vlastně jakoby kvůli dovolené po MD vrátíš do práce). Kdyby se krátilo, raději bych si asi vybrala ještě před nástupem na MD...

Já měla tu variantu s čerpáním řádné dovolené po ukončení md, díky čemuž mi vznikl nárok ještě na dovolenou v tom kalendářním roce, kdy jsem ji čerpala (dítě se narodilo v srpnu, takže na MD jsem nastupovala nějak v červnu/červenci a MD mi končila na počátku následujícího roku tzn. mi vznikl nárok v tom dalším roce).

Fuj, když to po sobě čtu, tak mi to přijde složité, kdyžtak zkusím nějak jinak vysvětlit 🙂.

zrzeckas
3. led 2019

Ja to mela tak, ze jsem nastoupila na materskou a pak na rodicak a pri tom rodicaku jsem brala penize jeste od firmy jako bych brala dovolenou

lastovenka
autor
3. led 2019

@penelopaw rozumím, jen mám ještě dotaz. Dočetla jsem se, že když si mezi MD a rodičovským příspevkem budu tu dovolenou vybírat, tak že nejsem v ochranné lhůtě a zaměstnavatel mi může dát výpověd?

j.a.n.i
3. led 2019

@lastovenka Ano, to je pravda, ale za 25 dni dovolené nestihne výpovědní lhuta uplynout.

penelopaw
3. led 2019

@lastovenka Tak to se mi moc nepozdává... záleží samozřejmě na tom, jestli máš smlouvu / dohodu na dobu určitou nebo neurčitou. Pokud na neurčito, tak se Tě žádná výpověď týkat nemůže, pokud na určito, tak by k ukončení pracovního poměru došlo podle mně v ypršením té lhůty, nikoli faktem, že čerpáš dovolenou... Naopak já aktuálně čekám třetí dítko, po prvním jsem automaticky rovnou nastupovala na další MD a RD, a stejně tak to budu mít i teď potřetí... Ukončení pracovního poměru podle mého ale nehrozí ani tehdy, kdybych chtěla být doma 4 roky, to už mi jen nemusí držet stejnou pracovní pozici.

penelopaw
3. led 2019

Jinak ještě si vybavuji, že na personálním mi říkali, že je pro mne výhodnější čerpat tu dovču než si ji nechat proplatit, protože proplatit by mi ji mohli až v dalším roce a nějak by se to krátilo. Nerozumím tomu, ale prý je to takhle pro maminky výhodnější 🙂.

penelopaw
3. led 2019

Aha, tak teď jsem na tu informaci s výpovědí narazila ještě v jiném tématu, že prý je to nějaká skulina v zákoně... Zas si říkám, proč by Ti měli dávat výpověď, pokud jsou s Tebou jinak spokojení a máš smlouvu na neurčito?? 🙄

lastovenka
autor
3. led 2019

@j.a.n.i Moc nerozozumím tomu, že nestihne uplynout....Vysvětlíte mi to prosím?

lastovenka
autor
3. led 2019

@penelopaw Taky mi to přijde divný, ale někde jsem na to narazila, v nějaké článku a dost mě to překvapilo...

j.a.n.i
3. led 2019

@penelopaw Ale hrozi, zamestnavazel ti 4. rok povolit nemusi, takze kdyz ti ho nepovoli, tak bud musis nadtoupit nebo dat výpověď a tedy skoncit bez odstupneho.

lastovenka
autor
3. led 2019

@penelopaw Jo, to si říkám taky. Spokojení jsou, nicméně firma si moc dobře nevede a poslední dobou propustila pár lidí, takže né že by to udělali naschvál nebo tak, ale prostě protože mě nebudou potřebovat

j.a.n.i
3. led 2019

@lastovenka No, nastupem na RD se beh vypovedni doby prerusuje.

penelopaw
3. led 2019

@j.a.n.i Vidíš to, tak to mám v hlavě blbě zapsané, asi máme nějak moc vstřícného zaměstnavatele 🙂. Myslela jsem, že 4 roky po domluvě jdou, jen mi nemusí držet stejné místo...

penelopaw
3. led 2019

Ad lhůta na výpověď:

výpovědní doba (zákoník práce)
byla-li dána výpověď z pracovního poměru, skončí pracovní poměr uplynutím výpovědní doby.
výpovědní doba je stejná pro zaměstnavatele i zaměstnance a činí dva měsíce. Při výpovědi podle § 46 odst. 1 písm. a) až c) zákoníku práce činí výpovědní doba tři měsíce.
Výpovědní doba začíná prvním dnem kalendářního měsíce následujícího po doručení výpovědi a končí uplynutím posledního dne příslušného kalendářního měsíce, mimo výjímek uvedených v zákoníku práce.
Pramen
§ 51 zákon č. 262/2006 Sb.

j.a.n.i
3. led 2019

@penelopaw Tak po domluve jde klidne 6 let. A stejne misto tiusi drzet jen tech 28 tydnu, pak uz jen zamestnat v souladu se smlouvou.

lastovenka
autor
3. led 2019

@j.a.n.i Už tomu asi rozumim. Asi je to tak, že i kdyby mi během těch cca 20tu dnů dovolené dali výpověd, tak bude stejně v platit až po skončení rodičovské, takže je to vlastně asi jedno, kdy bych jí čerpala. Protože pokud by mě už nepotřebovali, tak by mě stejně asi mohli vyhodit hned po rodičovský. Nebo ne?

j.a.n.i
3. led 2019

@lastovenka Jojo, tak.