Vybrání dovolené před nebo po mateřské dovolené

sunnzyyk
14. črc 2019

Dobrý den,
chtěla bych poprosit o radu, kdy je pro mě výhodnější vybrat si zbývající dovolenou. Termín porodu mám 13.10.2019 takže na MD mohu nastoupit cca 18.8. (8 týdnů před), v zaměstnání mi ale zbývá ještě 18,5 dní dovolené. Automaticky mi nabídli, že si ji mohu vyčerpat mezi MD a RD jde mi ale o to, zda není výhodnější si dovolenou vyčerpat nyní - s tím, že bych 18.8. začala čerpat dovolenou a 1.9. (6 týdnů před TP) nastoupila na mateřskou a těch pár zbývajících dnů si nechala proplatit pak. Nevím totiž, z čeho se pak mezi MD a RD počítá průměr na dovolenou, zda by mi průměr pak nějak hodně nepokles. Děkuji

kackaw
14. črc 2019

@sunnzyyk pokud jsem ty principy dobre pochopila, financne vyhodnejsi je cerpat mezi MD a RD... bohuzel ale v tu dobu nebezi ochranna lhuta a muzes dostat vypoved 🙃 je to na zvazeni... ja jsem usoudila, ze kdyz budou chtit, tak me proste vyhodej treba hned po navratu, takze jsem to prubla a cerpat dovcu budu po MD...

kackaw
14. črc 2019

Jo jeste jsem zapomnela dodat, ze jsem ale nastoupila na MD az tech 6 tydnu pred TP

sister05
14. črc 2019

No, mě při md skončí pracovní smlouva. Já si dovolenou nechávám proplatit.

malenka3
14. črc 2019

Předně - proplatit dovolenou po md nelze, musíš ji čerpat.
K tvému dotazu - rozmysli se, jak moc rychle potřebuješ / chceš nastoupit na md a jak moc se vám budou hodit velký peníze před nástupem na rodičovský příspěvek. Pokud nemáte nějaké velké výkyvy v platech a máš plus mínus stabilní plat, je to na počítaný průměr dovolené jedno (počítá se z posledních příjmů, ne z mateřské). Máš dvě možnosti:

1) řádnou dovolenou nastoupíš teď v srpnu. 1.9. pak nastoupíš mateřskou dovolenou. Ale tu můžeš nastoupit 6 až 8 týdnů před porodem, takže klidně nastup už v půlce srpna a dovolenou řádnou čerpej už od začátku srpna.
Jakmile ti skončí mateřská dovolená v roce 2020, máš právo žádat o čerpání řádné dovolené, která ti naběhne za dobu, kdy jsi na md. Předpokládám, že za rok 2019 už to máš napočítaný v těch 18,5 dnech, ale naběhne ti dovolená i za rok 2020. Tu máš právo čerpat po skončení md, před nástupem na RD, ale pozor, že kdyby se tě chtěl zaměstnavatel v tuto dobu zbavit (jen ze zákonných důvodů a s dostupným, nejčastěji pro nadbytečnost), tak to může udělat. Technicky to čerpání dovolené bude znamenat, že ti po skončení md přijdou na účet peníze za dovolenou a dost možná budeš mít nárok na kompletní dovolenou za 2020 (pokud budeš na md v roce 2020 alespoň 60 pracovních dnů).

2) řádnou dovolenou si schováš. Nastoupíš na md, jak chceš 6 až 8 týdnů před termínem porodu (kdykoliv v tomto období) a až ti skončí md, požádáš o čerpání řádné dovolené za 2019, která ti zbyla a také za rok 2020, která ti naběhne za md. Opět platí, že v tomto období nejsi chráněná před výpovědí.

Technicky je tedy rozdíl jenom v tom, jestli dostaneš peníze za dovolenou už teď (v září, když jí vyčerpáš v srpnu) a pak ještě po md za tu čerpanou v roce 2020, nebo dostaneš jeden velký balík peněz v roce 2020.

Pak ještě varianta tři, dovolenou nečerpat a nechat si ji na dobu, až se za pár let vrátíš do práce. Ale to je krajně nevýhodné, protože se ti kvůli čerpání RD zkrátí a nic moc ti z ní nezbude.

thalia
14. črc 2019

@malenka3 ale ještě je rozdíl v tom, že když vybere letošní ŘD až mezi MD a RD, tak bude mít ve výsledku víc peněz. Když ji vybere v mezidobí, bude mít plat před MD a peníze za dovolenou. Když ji vybere před MD, připraví se jakoby o ten plat za těch 18,5 dní.

kackaw
14. črc 2019

@thalia presne tak jsem uvazovala 👍

malenka3
14. črc 2019

@thalia však to píšu, že si má vybrat, kdy se jí hodí víc peněz a jak rychle chce nastoupit na md. O žádné peníze ani v jedné možnosti nepřijde, dovolenou má tak jako tak.
Nějak jsem tvůj příspěvek nepochopila 🙈

j.a.n.i
14. črc 2019

@malenka3 No, souhrn hezky, az na to, ze zakladatelka psala, ze ji v prubehu md konci smlouva, takze pulka z toho co pises nebude uplne platit.

j.a.n.i
14. črc 2019

@malenka3 A neni jiste, ze v rafne variante neprijde o penize, pokud mela v minulem ctvrtleti premie, tak ten rozdil muze delat dost.

sunnzyyk
autor
14. črc 2019

@j.a.n.i nee, to psala další slečna jako reakci..mě smlouva nekončí, mám dobu neurčitou 🙂

@malenka3 moc děkuju za odpověď!! Já jsem právě nevěděla z čeho se počítá průměr na dovolenou když ji budu čerpat po MD, kdyby se počítala z MD bylo by jasné, že to není výhodné..ale takto je to OK. Jinak příští rok mi nárok na dovolenou už nevznikne..počítala jsem si to a myslim, že i kdybych šla až 6 týdnů před TP (1.9.) tak ani tak mi to v roce 2020 nedá 60 pracovních dnů..takže je to ve výsledku jedno 🙂 Nastoupim 19.8.2019 na MD a dovolenou za rok 2019 budu čerpat mezi MD a RD 🙂

@kackaw
@sister05
Jinak všem díky za info! 🙂

malenka3
14. črc 2019

@sunnzyyk Vážně ti to nevyjde? Tak to si dobře propočítej, to se mi moc nezdá. No, musela bych vzít kalendář do ruky. Každopádně, pokud ti to nevyjde, tak je varianta výhodnější čerpat tu řádnou dovolenou až po MD - protože čerpání řádné dovolené se totiž do toho nároku počítá taky - tzn. pro nárok na řádnou dovolenou za 2020 ti spočítají, kolik pracovních dnů jsi na MD v roce 2020 + k tomu připočtou všechny dny, které trávíš na dovolené za 2019 - tedy těch 18,5 dne. Zkus to dobře propočítat, ať se kvůli pár dnům nepřipravíš o hezké peníze. Každopádně nárok za 2020 ti vznikne určitě, rozdíl je, kolik - pokud dáš těch 60 dnů, tak máš nárok na celou. Pokud je nedáš, tak se to tam počítá poměrově, takže ti vyjdou jenom třeba 3 dny, ale pořád lepší, než nic.

malenka3
14. črc 2019

@j.a.n.i paní má dobu neurčitou, spletla sis příspěvky. A píšu hned na začátku, jestli má ve mzdě výkyvy (tedy i prémie) - pokud nemá, tak je to jedno, případně vyplácené prémie (tedy nestabilní plat) ten výpočet dovolené samozřejmě ovlivní.

malenka3
14. črc 2019

@sunnzyyk hele, kočko, mně by to možná i vyšlo, počítám to teda narychlo, ale jestli jsem se neuklepla, MD mi vychází konec 14.3. To je 52 pracovních dnů (snad tam nejsou v březnu ještě velikonoce). Když budeš až pak čerpat řádnou dovolenou za 2019, pak budeš mít "odpracováno" pro nárok na řádnou dovolenou za 2020 celkem 70,5 dne, tudíž ti vznikne nárok na celou.
Ale pro účetní je to vyšší dívčí - řešila jsem to už pro jednu holčinu, účetní to nechtěla uznat, ale pak jsme nakonec našli nějaké podklady v zákoně, že to tak skutečně je, že ta čerpaná dovolená za 2019 se počítá do výpočtu nároku na dovolenou za 2020, protože to je jakoby odpracovaná doba.

Takže - v tvém případě, jestli dobře koukám, beru zpět, vyplatí se ti čerpat dovolenou za 2019 až po MD a nastoupit na MD v co nejpozdějším termínu, abys to neměla na knop.

priefi
14. črc 2019

@sunnzyyk 100%vyhodnejsi je vycerpat hned po md

malenka3
14. črc 2019

@priefi to by bylo dobré napsat taky ale proč, protože to není vždycky pravda.

sunnzyyk
autor
14. črc 2019

@malenka3 Moc moc děkuju!!! Když to počítám jak píšeš, vyšlo by to! Asi to zní blbě, "vypočítavě" ale to asi stojí za to vydržet v práci o dva týdnydýl a pak mít nárok na celou dovolenou..je to dost peněz..tak snad se na mě v práci nebudou dívat jak na vyvrhela a doufám, že taky vědí, že se dovolená bere jako "odpracovaná doba". díky moc!

malenka3
14. črc 2019

@sunnzyyk no, vypočítavě, to je otázka, pro zaměstnavatele pracuješ nějakou dobu a neděláš nic nekalého, prostě využíváš jen to, co ti umožňuje zákon. To, že jeho to bude stát víc na tvý dovolený, to je pro něj blbý, ale ty mysli hlavně na sebe a na peníze pro prcka, on pak přechod na rodičák nebude žádnej med. Fakt si to nech na co nejdelší počet dnů a nenech se o to připravit, s tou kamarádkou jsem to právě řešila, musela psát několik mailů účetní a až pak na ředitele, psali jsme odkazy na zákon, účetní si to pak nakonec dohledala, tý holčině to vyšlo o 2 dny 😀 Zkusím pohledat, kdybych to našla, pošlu ti ty paragrafy do zprávy, abys pak měla v ruce argumenty.

sunnzyyk
autor
14. črc 2019

@malenka3 no právě, jsem tam 10 let, nikdy žádná neschopenka a navíc bude i víc času na zaučení nového člověka 🙂 Kdybys něco našla určitě bych ti byla vděčná! Ale i tak ti moc děkuju za informace!! Já tam nepočítala tu dovolenou tak mi to právě nevycházelo o pár dní..

kackaw
14. črc 2019

@malenka3 ale jo, o penize nejake se pripravit muze... pokud by chodila do prace az do konce, mela by tu praci az do konce zaplacenou... a cerpana dovolena po MD by byla neco navic....

Jinak me osobne stve, ze mame termin porodu na konci srpna, protoze uz mi tech 60 dni v roce 2020 nevyjde😬😂 taky bych chtela jeste celou dalsi dovcu...🙃😂

@j.a.n.i prosim te, vypada to, ze tomu rozumis trochu vic do hloubky... z ceho se pocita ten plat za nevycerpanou dovolenou, pokud se cerpa ihned po MD? Z posledniho celeho odpracovaneho ctvrtleti nebo neceho jineho?

j.a.n.i
15. črc 2019

@malenka3 sha, jsem pako, pak to mas dobre

j.a.n.i
15. črc 2019

@kackaw z pravdepodovne mzdy, takze nejcasteji z toho co mas ve smlouve.

thalia
15. črc 2019

@malenka3 neříkám, že přijde o peníze za dovolenou, ale o plat, který by bývala dostala, kdyby nešla na dovolenou hned před md.

kackaw
15. črc 2019

@j.a.n.i aaaha👍 No tak to bych teď sice za dovču měla o něco víc, ale zas ne o tolik, aby to v součtu bylo lepší, než mít u ten plat za odpracovanejch 20 dní... 🙂 díky 😉

tulikiss
15. črc 2019

jenom jeste doplnim drobnost ze ono taky zalezi jestli ti zamestnavatel ted tu dovolenou vubec da... dovolenou urcuje on... kdyz se cerpa dovolena mezi MD a RD tak tam ti ji schvalit musi

priefi
15. črc 2019

@malenka3 no... v tomhle pripade jednoznacne, protoze diky dovci bude mit narok i na celou dovcu v roce 2020. Navic, pokud zvladne pracovat az dokonce, tak zase to je vice financi, nez kdyby cerpala dovcu a to plati vzdy, pokud neni nejaky super extra prumer za predchozi ctvrtleti, diky cemu by bylo lepsi financne, coz je zridka kdy. Jedinou nevyhodou je, ze kdyz se cerpa mezi md a rd, zamestnavatel ma okno, kdy muze bez problemu dat vypoved.