V zahraničí - budu mít na něco nárok?

laka_lacenda
27. únor 2019

Jsem takový zapeklitý případ. Od října 2018 žiju ve Francii, ale stále ještě pracuju pro firmu v ČR = odvádím daně, zdravotní, sociální atp. v ČR. V podstatě jsem úřadně stále "doma". Smlouva mi končí 31/3 a měla jsem v plánu začátkem dubna přiletět a vše nahlásit a zařídit. Nicméně se nám napoprvé podařilo vytvořit mimčo a teď jsem tak trochu ztracená. 😀 Pokud bude vše OK (což samozřejmě bude, musí! 🙂🙂), tak mám termín porodu kolem 5-10/11. Samozřejmě tady už nebudu hledat od dubna práci, když jsem těhotná, že. Doktora a samozřejmě rodit už budu tady, vše jak má být. ALE jde mi o jednu věc: na českou mateřskou bych teoreticky měla nastoupit začátkem září což je ještě v té ochrané lhůtě 180 dní, kdy jsem skončila s prací. Nemáte někdo zkušenosti, jestli bych teoreticky měla nárok na mateřskou? Doktory už budu mít tady a v tom dubnu předpokládám, že se nahlásím na ÚP s tím, že jsem těhotná. A taky musím nahlásit na zdr.poj., že nebydlím v ČR a neplatím pojištění. Ale zase nad tím uvažuju a na tu mateřskou bych teoreticky měla nárok, co? Nikdy jsem v ČR nebyla nezaměstaná, 11 let v kuse pracuju a platím všechno, tak by mě zas bylo líto, kdybych o peníze přišla. 🙂 Jde mi fakt jen o u mateřskou. Díky!