Ukončení smlouvy v těhotenství. Budu mít nárok na mateřskou?

kriss_ss21
8. črc 2022

Zdravim ,
Chci se zeptat mela mi byt prodlouzena smlouva v srpnu ,ale vedouci jsem oznamila ze sve dobre vule ze jsem tehotna . Ona mi na to rekla ze mi smlouvu neprodlouzi . Jak sem se tady docetla tak ma evidentne na to pravo 😔
Ale chci se zeptat jestli dostanu aspon od nich materskou ?

jaja01k
8. črc 2022

@kriss_ss21 Abys měla nárok na mateřskou, musíš splňovat dvě podmínky. 1) v době nástupu na mateřskou (6-8 týdnů před termínem porodu) musíš být nemocensky pojištěná (tedy být zaměstnaná) nebo být v ochranné lhůtě, která je tak dlouhá jako doba trvání posledního zaměstnání, maximálně však 180 dní. 2) za poslední dva roky musíš placené nemocenské pojištění alespoň 270 dní.

kriss_ss21
autor
8. črc 2022

@jaja01k zamestnana bouzel nebudu protoze mi smlouvu neprodlouzi 😔a nemocenskou mi platil zamestnavatel . Tech 180 dni by mi melo vyjit konec smlouvy mam posledniho cervence a termin porodu v unoru . To bych tedy aspon neco malo mohla od nich dostat ? Tohle resim poprve s moc me stve ze dokazou vyhodit tehotnou jen tak 😔

jaja01k
8. črc 2022

@kriss_ss21 Jestli dobře počítám, ta ochranná lhůta ti vychází do 28.1. a když máš termín v únoru, tak ti to vyjde. Jak dlouho jsi byla zaměstnaná?

kriss_ss21
autor
8. črc 2022

@jaja01k
Tez jsem dosla k lednu 🙂
Byla jsem tam kratce jen rok

amazonkajanik
8. črc 2022

@kriss_ss21 ještě je možnost, je to drobet svinarna. Prostě být až do porodu a šestinedělí v neschopnosti, pokud se nevejdeš do ochranné lhůty. Ale musíš držet vycházky apod jako nemocný...

andelka
8. črc 2022

@kriss_ss21 oni tě nevyhodili, jen ti neprodloužili smlouvu na určito. Taky jsem to tak měla,a ani s prodloužením nepočítala. Vešla jsem se teda pohodlněji. Na mateřskou budeš mít nárok, odpracované budeš mít dost. Nemocenská se do toho nepočítá. PPM se ti vypočítá z platu.

kriss_ss21
autor
Autor odpověď smazal
Zobraz
kriss_ss21
autor
8. črc 2022

@amazonkajanik svinarna je to od ni no
Mela sem napsane smeny na srpen ale ted mi oznami ze mi to neprodlouzi co sem ji rekla ze jsem tehotna (udajne mi ji nechtela prodlouzit i tak )ale verim tomu ze se jen chytla prilezitosti 😔 je to od ni hnusny

kriss_ss21
autor
8. črc 2022

@jaja01k
Muzu se zeptat kolik ste dostavala cca materskou ?
Ja vim ze zadna slava to nebude ale at vim aspon zhruba

kriss_ss21
autor
8. črc 2022

@andelka ale zadny zazrak ta materska neni ze ? 😔

andelka
8. črc 2022

@kriss_ss21 je to pro všechny stejné. Tuším 70%

andelka
8. črc 2022

Já jsem byla docela překvapená , čekala jsem že to bude míň. Rp je žádný zázrak. Ale mateřská šla.

ireniq
8. črc 2022

Mne materska pripadala jako cisty plat, rozhodne to bylo pekne 🙂

syslounek
8. črc 2022

Neprodloužení smlouvy je celkem běžné a očekávatelné. Já třeba pracovala přes agenturu, když jsem v práci oznámila těhotenství, tak se mě 3 ptaly, kdy jdu na neschopenku. Když jsem na potřetí řekla, že nejdu, dostala jsem dopis o ukončení spolupráce zaměstnavatele s agenturou, a tudíž o zániku mé pracovní smlouvy (byla na rok a já odpracovala sotva půl roku). Náhoda nebo sviňárna?

adel_si
8. črc 2022

PPM (mateřskou) ti nebude vyplácet zaměstnavatel, ale OSSZ.

kmarie81
9. črc 2022

@kriss_ss21 jestli si pracovala rok, a na mazerskou pujdes cca zacatek prosince, tak budes jeste v ochranny lhute - takze obe podminky splnujes. Materska je na 28 tydnu a v ty dobe ti ji vyplaci socialka vychazi to o fous min nez oficialni cisty mesicni plat - tj vyplata ze ktere ti bylo strhavano zdravotni socialni a dan a az po skonceni materske ti zacne urad prace vypkacet rodicak - ted je to tusim 300 tisic rozlozenych do mesicnich splatek.

kriss_ss21
autor
9. črc 2022

Kazdopadne moc dekuji za rady 😊