Holky, prosím o pomoc. Řeším teď, že mi paní na pracovním úřadě chtěla pomoct a ukončila mi rodičovský příspěvek k červenci (měl končit na konci srpna). U zaměstnavatele mám nastavené, že jsem do 19.8. na rd, od 20.8. bych měla jít na měsíc a půl na rizikovku s druhým.. jedná se mi o to, že těch 20 dní bude nekrytých. Jak je to se sociálním a zdravotním pojištěním? Děkuji moc za rady
@zuzita15 to není tak úplně pravda. Aby za ní platil stát do 4 let, bude muset mít k tomu důvod. Jedním z nich je pobírání rodičovského příspěvku, ten už paní ale mít nebude. Druhým důvodem je, že bude hlášená na pracáku, o tom nic nepíše. Třetím důvodem je, že se nahlásí na zdravotní pojišťovně jako osoba pečující o dítě do 7 let, ale to sebou nese různá omezení a samo se to neudělá, musí to udělat paní aktivně sama.
Rodičovská dovolená čerpaná u zaměstnavatele je pouze do 3 let věku dítěte, nikoliv do 4 let. Každopádně platí, co jsem psala, že dokud paní čerpá rodičovskou dovolenou u svého zaměstnavatele, je s ohledem na platbu zdravotního pojištění krytá státem. Ale jen do té doby, do kdy ji má hlášenou, maximálně však do 3 let věku dítěte.
A sociální pojištění za tebe stát neplatí nikdy, to není povinné, řeší se pouze zdravotní pojištění.
@malenka3 https://www.aperio.cz/socialni-pojisteni-a-pece...
S tim socialnim je to pravda, ale pocitaji se aspon roky do duchodu, to jsem napsala spatne.
Rodicovska dovolena neni vazana na vyplatu rodicovskeho prispevku
@zuzita15 jasný, akorát že to musí paní letět na pojišťovnu, aby byla osobou pečující. A já psala, že je to zbytečné, protože je stále na rodičovské dovolené u svého zaměstnavatele, tudíž stále státní pojištěnec, za kterého platí stát, tudíž nemusí dělat vůbec nic. Potřebuje překrytí kousku měsíce, než nastoupí rizikáč, takže veškeré kroky činit je zbytečné.
@lennisek1 jestli čerpáš u zaměstnavatele rodičovskou dovolenou do 19.8., buď v klidu. Po tuto dobu jsi vedená jako státní pojištěnec a zdravotní pojištění je hrazeno státem. Od rizikáče pak budeš zase krytá, jen z titulu neschopenky.
Pak si třeba koncem roku ověř na zdravotní pojišťovně, že tam je vše ok, aby to tam nezvorali. Ale ty nemusíš nic, pracák tě teď odhlásí ale zaměstnavatel tě bude odhlašovat až v srpnu.
A sociální pojištění neřeš, to si platit nemusíš, nikdo ho za tebe teď neplatí a platí se jen z výdělku.