Ukončení PP během rodičovské dovolené

monvd
16. čer 2019

Dobrý den, prosím o radu. 1.1.2017 jsem nastoupila na rodičovskou dovolenou na 3roky. V prosinci 2018 jsem si to prodloužila na 4roky. Ted se mi ozvali z prace jak to vidim s nástupem rekla jsem jim, že si to prodlužuji ma 4roky a ze uz se stejně potom nevrátím.... Mam uz sjednanou jinou praci kam ted chodim na dohodu. Dohodli jsme se a PP jsme ukončili klasicky 2m výpovědní lhůtou. Moje otázka zni.... Mam to někde hlásit na prácaku nebo zdravotní pojišťovně kvůli zdravotnímu pojištění dekuji

verionka
16. čer 2019

Myslím, že ne. Měla jsem to podobně, měla jsem dva pracovní poměry, oba mi skončily během pobírání rodičáku, ptala jsem se na to na pracáku a nic jsem nikde hlásit nemusela.

jajulin
16. čer 2019

@monvd jestli stále pobíráš i rodičovský příspěvek, tak není potřeba to nikde hlásit.

j.a.n.i
17. čer 2019

@jajulin No, bylo by vhodné na ZP nahlasit, ze stale bere rodicak.

ilonne
17. čer 2019

@jajulin
@j.a.n.i Musí to hlásit na ZP, také jsem to tak měla.

j.a.n.i
17. čer 2019

@ilonne No, vzdyt to pisu...

verionka
17. čer 2019

Tím, že pobírá rodičák, tak to hlásit nemusí, píšou to třeba tady https://www.babyonline.cz/tehotenstvi/rodicovsk... že při pobírání rodičovského příspěvku je plátcem ZP stát. Hlásit by to musela v případě, že už by RP nepobírala a byla jen "osobou pečující o dítě...".

j.a.n.i
17. čer 2019

@verionka A jak oni mají vědět, že pobírá rodičák, když jim tuhle informaci nikdo nenahlásil?

monvd
autor
17. čer 2019

@j.a.n.i doted za mě stejně zdravotní pojištění platil pracák a ne práce nebo ne?

monvd
autor
17. čer 2019

@jajulin ano stale pobiram i příspěvek

j.a.n.i
17. čer 2019

@monvd No, to sice platil (nikoliv pracák, ale stát a ZP si mu musí aktivně o to placení říct), ale z titulu rodičovské dovolené, kterou tam nahlásil zaměstnavatel a rodičovská dovolená končí současně s koncem pracovního poměru. A ten konec pracovního poměru tam zaměstnavatel nahlásil taky, ale už nic dalšího nebo on neví jak to máš s rodičovským příspěvkem.

monvd
autor
17. čer 2019

@j.a.n.i ahaa ve středu jdu na pracák, tak se tam pořádně poptám a kdzytak si zavolam na pojišťovnu. Děkuji

verionka
17. čer 2019

@monvd tak dej pak prosím vědět, já se na pracáku ptala také a řekli mi, že to hlásit nemusím, že prostě pobírání rodicaku, který vyplácí stát = placení zp, tudíž netřeba hlasit, ale třeba dává každý pracák jine informace 😉😊

j.a.n.i
17. čer 2019

@verionka Ale zdravotní pojišťovna není stát a nemá se jak dozvědět, že zrovna nějaká verionka bere RP... Když tedy vynechám, že jsi povinna zdravotní pojišťovně nahlásit jakoukoliv změnu týkající se pojištění a tím rozhodně změna kategorie z

d) ženy na mateřské a osoby na rodičovské dovolené a osoby pobírající peněžitou pomoc v mateřství podle předpisů o nemocenském pojištění8);

na

c) příjemce rodičovského příspěvku;7)

rozhodně je, přestože za obě skupiny platí zdravotní stát.

ilonne
17. čer 2019

@verionka ale musí, ptala jsem se přímo na ZP, když jsem to řešila. Nejsou vedmy a nemůžou večer, že pobírá RP. A bože, stačí napsat 1 email, to snad není až taková práce a námaha.

ilonne
17. čer 2019

@monvd Já to řešila na podzim, přímo v práci mi účetní řekla, ať se akorát nahlásim na ZP. Tak jsem tam volala a ti mi řekli,, že hlásit to musím,, ať jim pošlu email.

monvd
autor
18. čer 2019

@verionka ted jsem si volala na pojištovnu. Až mi příjde z pracáku potvrzení o tom, že se mi prodlužuje rodičák na 4roky mam to oskenovat a poslat jim to s tím, že tam mam napsat jestli je to takhle vše v pořádku a jestli by mi poslali vyrozumění 🙂

verionka
18. čer 2019

@ilonne @j.a.n.i Tak jsem teď volala na pojišťovnu a prý to hlásí zaměstnavatel ve chvíli, kdy mě odhlasuje z rodičovské dovolené. Takže mě kontrolovali a aniz bych to hlásila, tak tam mám uvedené, že rodičák pobírám dál, hlásil to tedy opravdu zaměstnavatel ve chvíli, kdy mi pracovní poměr končil. @monvd Děkuju za zprávu, to u mě to možná bylo jiné tím, že už od začátku jsem měla rodičák na tři roky, neprodlužuju ho, jen mi v té době skoncil PP. Ale tak jistota je jistota, je dobře, že jsi se domluvila primo se svojí ZP.