Ahoj,
chtěla bych se zeptat, s přítelem jsme se rozhodli že by jsme chtěli miminko.. Máme kde bydlet, přítel pracuje, ale já studuji denně VOŠ (1.ročník). Jak to bude když porodím? A budu mít nárok na nějaké peníze, když jsem ještě nikdy nepracovala na HPP, jen na DOČ?
Moc děkuji za pomoc.
Ja osobne bych si za takovych podminek dite neporidila, ale kazdy to ma nastavene jinaak.. Kdyz uz, tak souhlasim se @somalicats
Jsem čerstvou maminkou a nedokážu si představit, že bych chodila do prace či studovala. Kojeni, neustala pece o dite, a ze ten náš se něco naplakal, bezesne noci. Nechci strašit, ale pokud nebudeš mít "hodne" miminko, tak budeš ráda, že budeš ráda. Dítě by taky melo mít právo na nějakou tvoji pozornost a péči a ne abys musela svůj čas v prvních měsících jeho života, kdy si opravdu samo nevystačí, věnovat hlavně studiu. Já bych do toho po své zkušenosti nešla. Jen můj názor.
Jinak, pokud jsi pracovala na dohodu o pracovní činnosti, tak tato činnost zakládá účast na nemocenskem pojištění, takže by ti tam možná nárok na materskou vznikl.
@geokacerka Ahoj s penězi to budeš mít tak jak říkají holky, ale pokud máte zázemí a jste schopni miminko mít, rozhodně není nutné čekat na ukončení školy, studium si můžeš na nějakou dobu přerušit, a pak pokud budeš mít třeba babičku, která ti občas pohlídá se to dá zvládnout.
@geokacerka U miminka při studiu záleží podle mě hodně na tom, jaký jsi typ, jak zvládáš únavu, jak zvládáš stres. Jak zvládá zátěžové situace partner a jestli máte rodinu takzvaně za rohem nebo 300 km daleko. Dá se to, ale podpora okolí je hodně důležitá. U přerušení záleží, jestli nejsi takový ten typ, který prostě přeruší napořád. V rámci školy se lze nahlásit jako matka dítěte do tří let (už někdy v těhotenství) a případné přerušení se pak nezapočítává do max doby studia, ale já to nevyužila, takže se raději kdyžtak dopředu poptej ve škole.
Znám obojí (těhotenství a mičmo při studiu VŠ a současně i práci), rodina daleko (350 km), jen já a manžel. Ten si nakonec na moje naléhání v práci výrazně pozměnil pracovní dobu, takže je velkou část dne doma. Dělám doktorát, takže nemusím na uni jezdit na přednášky a semináře. Znám holky, co jezdily s miminkem na hodiny, ale já třeba takový typ nejsem. Potřebovala jsem přes den klid pro sebe i pro miminko. Nemohla bych s ním být každý den někde v trapu a soustředit se na přednášku. Taky záleží, jak daleko je škola od domova, jestli máte auto, nebo bys musela hromadnou dopravou.
Je toho hodně a člověk si to nedokáže představit. Obtížnost situace mu začíná docházet, až když už to nelze zvrátit. Doporučuji si nejdříve zjistit max informací (i ve škole - má dětský koutek? je tam profi hlídání, nebo možnost vlastního nebo kombinace? kde a zda jsou přebalováky?), prostě očmuchat terén. A teda nezačala bych se snažit před ukončeným prvákem.
Ja teda do tehotenstvi skocila bez nejakeho dukladneho "prozkoumani terenu" planovane a chtene a proste jsem studovala s ditetem. Pro me zase prilisne hledani informaci a cekani na dobu az a az je na palici (nikomu to neberu ale ja takova nejsem) no a za dva mesice ze me snad bude bc. Behem studia jsme se prestehovali do baraku ktery potrebuje duuuukladnou rekonstrukci a jsem tehotna...pro me osobne zadny problem. A to ani nemame babicky. Jen ja a manzel. Samo i jine podminky nez "standart" ale urcite zalezi na cloveku a typu skoly. Ale z meho pohledu to neberu tak tragicky jako nekdo jiny ;)
To já taky 😉. Tak je fakt, že já to vidím z pohledu kombinace studia (současně v Německu a tady) a vědecké práce k tomu. Dojezd to mělo až tak po roce a půl. Začátek je entuziastický a hodně energický, úbytek sil vidím teď, když má syn 17 měsíců. To si teda budu dávat na chvíli pauzu. Záleží také na typu školy a povaze studia.
@geokacerka já jsem rodila ve 4. ročníku, když jsem plánovala těhotenství snažila jsem si vzít co nejvíc předmětů, takže jsem pak splnila ještě asi 5 nepovinných a pak státnice. Manžel mě maximálně podporoval, rodina nepomáhala, dítko jsem měla těžce nemocné a strávila jsem čas před státnicema v nemocnici. Dítě jsem chtěla od prváku, ale dost jsem zvazovala a chtela jsem dostudovat. Nakonec jsem zjistila že to pořád řešit dokola nejde,že správnou odpověď nikdy dostatečně nepropocitam. Ke statnicim jsem už šla s.dalsim mimcem v bříšku. Nelituji, ale náročné to bylo hodně, jenže má touha po mateřství byla větší
Ahoj, chtěla jsem se zeptat, mám docela stejný problem, jsem těhotná, a nemám hotovou ještě střední školu, už jsem ve 3.ročníku a do konce mám ani ne pul roku, nevím jestli ji dodělám, podle toho jaky bude těhotenství a jak to budu zvládat všechno, kdybych to dala, a měla teda jen základní vzdělání, a školu bych si dodělala pak, jenom ten 3.ročník, protože 1, 2 ročník, mám hotovej a když bych náhodou školu nedodelala, mám narok na nějaký peníze? Když buď mít jen základní vzdělání? Nebo nedostanu vůbec nic?
Mam Teda přítele a ten bere měsíčně 16 000 tisíc
Tak se chci zeptat, jestli na nějaký rodičak nebo nějaký peníze za měsíc dostanu a nebo na to nemám nárok. ? Děkuji předem za odpovědi
@mandarinka159 budeš mít nárok na rodičovský příspěvek
@geokacerka No, a nebylo by lepší počkat, až tu VOŠku doděláš? Aspoň budeš mít vzdělání ukončené, když už nic jiného. Co se peněz týče, na PPM (to je ta "klasická" mateřská) nárok mít nebudeš, to bys musela mít odpracováno aspoň 270 dnů (do toho se počítá jakákoli forma práce, kdy je za Tebe odváděno nemocenské pojištění) a ke dni nástupu na mateřskou být buď stále zaměstnaná, nebo v ochranné lhůtě (to by se Tě ale týkalo jen v případě klasické pracovní smlouvy). Takhle budeš mít jen nárok na rodičovský příspěvek ode dne porodu, a to buď ve čtyřleté variantě automaticky, nebo přes přítele (když pracuje) volit jeho výši (a ta výše záleží na výši přítelových příjmů). Případné další dávky se odvíjejí od toho, kolik Tvůj přítel vydělává.