Ahoj holky, potřebovala bych prosim poradit. K 31.3. jsem skončila v zaměstnání (dohodou). Od te doby jsem vedena na UP, podpora priznana na 5 měsíců, tedy do sprna. Mezitím jsem otěhotněla, jsem teď v 8. týdnu a je to rizikové těhotenství. Jaký je teď postup na UP? Bude mi k něčemu neschopenka? Dostanu od státu nějaké peníze nebo až rodicak po porodu? Dost mě děsí, ze bych byla od září až do porodu (duben) bez jakéhokoliv příjmu. Jak to je? Nemáte některá zkušenost? Díky moc!
Já skončila 31.3.2019, už jsem byla těhotná. Dali si u mě poznámku, že jsem těhotná - těžko předpokládat, že někdo zaměstná těhotnou. Na UP to naštěstí chápou. Takže budeš do 31/8 na UP a pak, pokud se vlezes do ochranné lhůty a byla jsi zaměstnaná (=platila pojištění) min 270dni v kuse, dostaneš mateřskou. Jinak rovnou rodicak. Takže budeš bez příjmu jen chvilku
@nat
tak praci si hledat nemuze kdyz je na rizikovem ne?
@me_druhe_ja Vzhledem k tomu že otěhotněla až po skončení dohody tak žádnou mateřskou mít nebude, neb se na ni žádná ochranná lhůta nevztahuje.
když nemáš přesné info tak prosím neuváděj mylné informace.
do srpna bude tazatelka na UP, pak bude bohužel bez příjmu až do porodu. Kdy si teprve bude žádat o rodičovský příspěvek.
@zelenaesmolda však to píšu .že ji tam nemohou nechat ,pokud si nehledá práci....A nepíšu nic o tom že ji budou nutit hledat si práci,tak si to prosím přečtěte pořádně ju?
@me_druhe_ja Žádnou ochrannou lhůtu nemá, takže se nemá do čeho vejít.
@zizlikova1987 Ochranná lhůta se na ni vztahuje, ale nestihne ji. Já jsem to četla rychle a nepozorně a pochopila jsem, že po skončení práce zjistila, že je 8tt. To by asi stihla. Teď už samozřejmě ne.
@me_druhe_ja Ne, ochranná lhůta se na ni nevztahuje, tam je podmínkou, že musí být těhotná ke kni ukončení PP, což rozhodně 31.3. těhotná nebyla.
@zizlikova1987 děkuji za reakci 🙂 a muzu zůstat v evidenci na UP, aby za mě platili alespoň zdravotní pojištění?
@me_druhe_ja otěhotněla jsem až v červenci, takže mám asi smůlu..
@j.a.n.i Proto říkám, že to nestihne, že jsem to četla blbě.
@emma9999 ano v evidenci zůstat můžete, normálně vám budou platit soc. a zdrav. mám to tak já
@me_druhe_ja Ale ty nechceš pochopit, že ji žádná ochranná lhůta neplyne, takže nemá smysl řešit zda něco stihne nebo ne.
@j.a.n.i Ale to je logicky. 😀 ochranná lhůta je 180 dní, což je cca 6 měsíců že. A těhotenství trvá zhruba 9 měsíců, s tím, že na mateřskou může nastoupit asi 2 měsíce před. Takže aspoň měsíc musí být těhotná už. Což by splňovala, kdyby byla 8tt po skončení pracovního poměru, jak jsem si blbě přečetla. Ale kdyby otěhotněla týden před skončením smlouvy, měla by smůlu.
@jjasmina my se o miminko snažili víc než 3 roky, mám za sebou 3 IVF a při posledním se zadarilo a jsem presvedcena, ze skončení v praci, které bylo pro mě velmi stresující, nám k tomu částečně pomohlo, takže výpovědi rozhodne nelituji. Finančně jsme na tom dobre, určitě nás zvládne uživit manžel, jen se mi nechtělo věřit tomu, ze stát nijak nepřispívá a nechá rodiny v těchto případech ve stychu a přitom někteří tmavší nepracujici spoluobčané si dokazi od státu vyběhat až neuvěřitelné příspěvky. Já jsem na pracaku nikdy predtim nebyla, 15 let vkuse pracuji, platím daně, sociální, zdravotní a když pak potřebuješ od státu pomoc, nedostaneš ani kačku. Přijde mi to nespravedlivé, tot vše.
@me_druhe_ja logicky je, ze pokud tehotna nebyla, tak zadnych 180 dnu ani nezacalo bezet, co je na tom sloziteho pochopit?
@j.a.n.i Asi konverzaci ukončíme. Protože vzhledem k tomu, co jsem napsala minule, je logický, že musí být min měsíc těhotná v práci, aby se do té lhůty vešla. A znovu opakuju, že jsem chybně přečetla, že zjistila, že je 8tt nějak potom, což by ji mohlo vyjít. Ale pokud je těhotná až teď, tak logicky nic mít nebude.
@me_druhe_ja Nemusí být minimálně měsíc těhotná, stačí klidně týden, protože pak ji stačí, když si kdykoliv v průběhu té doby najde na měsíc brigádu s odvodem sociálního, kdežto když otěhotní týden po konci PP, tak ji taková brigáda bude k ničemu, neb žádnou ochrannou 180 denní lhůtu nemá.
@j.a.n.i ano, musí si najít brigádu, ale to jsem nepsala....jde o situaci, že otěhotní 1-2 tydny před koncem smlouvy a pak už si práci nenajde....tak se do lhůty nevleze....🤷 Což jako chápu, že když někdo dělá třeba deset let v kuse a pak se mu to tak vysere, tak že je nastvanej
@me_druhe_ja Ale jí i když si najde brigádu, tak to bude houby platné, protože při konci PP těhotná nebyla a to je ten zásadní rozdíl, který stále přehlížíš.
@emma9999 na UP Vás nenechají,pokud si nebudete hledat práci .Měla jsem to tak byla jsem od března 2016 až do porodu srpen 2016 bez příjmu a po porodu žádala až o RP.